Kies een huisdier bij je karakter!

0
2736
Dierenkliniek Zuidplas - Kies een huisdier bij je karakter!

Een paar weken geleden viel mijn oog toevallig op een artikel in het Haarlems Dagblad met de titel ‘Kies een hond bij je karakter’. Een boeiende titel, juist aangezien sommige mensen zich niet echt verdiepen bij een aankoop van een huisdier maar zich op het moment zelf laten overtuigen. Bijvoorbeeld doordat de hond zo lief keek of dat hij er zo leuk uitzag. Het artikel ging over het feit dat een aantal mensen een hond neemt en pas op een later moment ontdekt dat ze die hond eigenlijk niet hadden moeten nemen. Het vinden van goede matches tussen baas en hond, voorkomt in een aantal gevallen ongewenst gedrag zoals agressie waardoor honden vaak in het asiel komen. Het artikel is zeker het moeite lezen waard en ik zal het artikel ook op onze site zetten.

Want in mijn ogen, en overigens voor vele huisdiereigenaren die bij mij in de praktijk komen, is de aanschaf van een huisdier iets waar je niet te lichtzinnig over na moet denken. Een huisdier hoort echt je maatje te zijn en ik blijf het ook leuk vinden om de interactie tussen baas en eigenaar bij mij in de praktijk te zien (en gelukkig zie ik dat heel veel). Het is echter geen aankoop die je zomaar ongedaan gemaakt kan worden als het toch niet bevalt. Toch stonden de kranten afgelopen zomer ook weer bol van de verhalen over dieren die tijdens de vakantieperiode door hun eigenaar waren gedumpt. Het ging dan niet alleen over een hond die alleen thuis was achtergelaten maar ook om een nest met kittens en zelfs ook over een schildpad die door zijn eigenaren aan een boom was vastgemaakt. Ook kwam ik hele nare verhalen over bijtincidenten tegen. En ik zeg niet dat alle deze zaken echt voorkomen hadden kunnen worden, maar het is wel belangrijk om te weten waar je aan begint.

Daarom raad ik mensen zelf altijd aan om je ook goed te verdiepen in het huisdier dat je zou willen aanschaffen en vervolgens ook in de verschillende rassen en de hierbij behorende karaktereigenschappen. Want ook over de aanschaf van een konijn moet je goed nadenken. Nu weet ik dat er op internet veel te vinden is, maar het is ook altijd goed om erover te praten met een ervaringsdeskundige. Dit kan een hondentrainer zijn, of een gerenommeerde fokker maar in veel gevallen kan je ook gewoon bij een dierenarts terecht. Ik vind het in ieder geval niet erg als mensen mij bellen met een aantal vragen. En als iemand ze liever persoonlijk wil stellen, dan is het ook altijd mogelijk om even binnen te lopen in onze dierenwinkel/dierenkliniek in Dorrestein (dat geldt overigens ook indien er nog vragen zijn na de aankoop van een huisdier).

Want als er een goede klik is tussen baas en huisdier, dan wordt iedereen daar in principe gelukkiger van.

Fotografie: iStockphoto