Heupoperatie in het Flevoziekenhuis

Minder pijn en sneller herstel dankzij behandeling via ‘voorste benadering’

0
3210
Stichting Flevoziekenhuis

Artrose van het heupgewricht, in de volksmond een ‘versleten heup’, is een aandoening waar veel mensen mee te maken krijgen. Soms is het plaatsen van een kunstheup, een totale heupprothese, noodzakelijk. Die operatie gebeurt steeds vaker via de zogenaamde ‘voorste benadering’. In sommige gevallen kunt u nog dezelfde dag naar huis. Meestal verblijft u één nacht in het ziekenhuis.

Bij een versleten heup is het kraakbeen in uw heupgewricht aangetast of soms helemaal verdwenen. Dat kan leiden tot pijn en stijfheid. Orthopedisch chirurg Frank van Bommel: “Vaak kunnen de klachten verholpen worden door pijnstillers of fysiotherapie, maar als dat niet helpt en de klachten zorgen echt voor een beperking, kan een totale heupprothese een oplossing zijn.”

Snel naar huis

“Bij de ‘voorste benadering’ opereren we via de voorzijde van het bovenbeen,” vertelt hij. “Het voordeel daarvan is dat de spieren niet losgemaakt hoeven te worden. Daardoor herstelt u sneller en heeft u minder pijn. Hierdoor is de opnameduur nog maar twee dagen, met één nacht in het ziekenhuis.”

Heupteam

De behandeling via de voorste benadering wordt sinds vijf jaar in het Flevoziekenhuis uitgevoerd. Drie orthopedisch chirurgen van het Flevoziekenhuis zijn hierin gespecialiseerd: Frank van Bommel, Bastiaan Blom en Rover Krips. “Dat we met z’n drieën zijn is prettig, we zijn kritisch naar elkaar, kunnen elkaar zo nodig helpen en drie weten altijd meer dan één. Bovendien hebben we een uitstekende samenwerking met de orthopeden in het Amsterdam UMC.”

Stichting Flevoziekenhuis

Veel patiënten

“De voorste benadering is voor de meeste patiënten geschikt”, zegt Frank van Bommel. De ingreep wordt heel vaak uitgevoerd, maar het blijft een grote operatie,” benadrukt de orthopedisch chirurg. “Voordat iemand weer alles kan doen, ben je zeker zes weken verder. En het kan 6 tot 12 maanden duren voordat iemand de nieuwe heup als van zichzelf ervaart.”

Resultaten

Sinds 2016 zijn er zo’n 1000 kunstheupen via de voorste benadering geplaatst in het Flevoziekenhuis. Er wordt een prothese gebruikt die voldoet aan het strengste keurmerk; klasse 1A. Vooral de resultaten op korte termijn zijn, als gevolg van de spiersparende techniek, erg gunstig. Patiënten worden volgens de richtlijnen van de beroepsvereniging Nederlandse Orthopaedische Vereniging (NOV) na drie maanden en na een jaar gecontroleerd. Ook deze resultaten zijn erg goed. Maar net als bij de andere operatietechnieken zijn er ook bij de voorste benadering risico’s op complicaties zoals infectie, luxatie (ontwrichting), beenlengteverschil en restklachten. Het aantal infecties in het Flevoziekenhuis ligt overigens onder het landelijke gemiddelde.

Overweging

Het is belangrijk dat mensen met heupklachten door artrose goed geïnformeerd worden over de behandelingsmogelijkheden. Hier kunnen de orthopedisch chirurgen van het Flevoziekenhuis u bij helpen!

Stichting Flevoziekenhuis
Hospitaalweg 1, Almere
T. 036-8688888
www.flevoziekenhuis.nl