Bijziendheid of myopie in een notendop

0
2614
Opticlaer Opticiens - Fotografie Nico Brons

“Van televisie kijken krijg je vierkante ogen”, wie hoorde het niet als kind? Die vierkante ogen zijn natuurlijk een fabeltje, maar de laatste jaren stapelt het wetenschappelijk bewijs zich op: veel naar beeldschermen kijken is slecht voor kinderogen. Het werkt bijziendheid (myopie) in de hand en vergroot de kans op ernstige oogaandoeningen. Bij Opticlaer weten ze er alles van. Ze zijn niet voor niets gecertificeerd Myopie Management Expert. Maar ook voor andere oogzorg en de grootste collectie kinderbrillen kunnen kinderen terecht in de moderne winkel op winkelcentrum Emiclaer. Waar een vakkundig team ervoor zorgt dat kinderen met contactlenzen of hippe bril de toekomst helder tegemoet zien.

Wie bijziend is, ziet dichtbij scherp, maar veraf niet. Jikke van de Heuvel (44), optometrist bij Opticlaer, is dagelijks bezig met de gevolgen van bijziendheid: “De laatste jaren verdiepen we ons bij Opticlaer steeds meer in myopie en hoe we bijziendheid bij onze kleine klanten kunnen remmen. We bezoeken veel congressen over oogzorg in binnen- en buitenland en myopie is daar een groot thema. Ook in Nederland is het een ‘hot issue’. Er wordt veel onderzoek naar gedaan, zoals bij het Erasmus Medisch centrum, en de Nederlandse optiekwereld is er volop mee bezig.” En dat is hoognodig. Eén op de drie kinderen met een hoge minsterkte (-6 en hoger) krijgt later oogproblemen, zoals maculadegeneratie, netvliesloslating en glaucoom. Allemaal aandoeningen met beperkte behandelmogelijkheden (Bron: Oogfonds).

Teveel schermen en weinig buiten

Bijziendheid wordt veroorzaakt door de groei van het oog. Jikke legt uit: “Wanneer je oog in de lengte groeit, vallen beelden niet meer goed op het netvlies. Bij myopie wordt het oog steeds langer en dat maakt het kwetsbaar. Ik vergelijk het vaak met een ballon opblazen. Hoe groter je die opblaast, hoe kwetsbaarder hij wordt. Dus hoe hoger je minsterkte, hoe groter de kans op oogaandoeningen. Bij een minsterkte tot -3 is die kans een paar procent, maar bij -6 of hoger schiet die kans gigantisch omhoog, dat is echt schrikbarend.” Of een kind bijziend wordt, hangt af van erfelijke factoren – kinderen met een bijziende ouder hebben een drie keer hogere kans op bijziendheid – en afkomst. De laatste jaren speelt ons leefpatroon echter een steeds grotere rol: kinderen brengen veel tijd door achter digitale schermen en spelen minder buiten. “De werkafstand is te klein, kinderen houden die schermen vlak voor hun ogen. Het lijkt wel alsof er een magneet in zit. En minder buitenspelen betekent dat kinderen niet genoeg daglicht in hun ogen krijgen. Met alle negatieve gevolgen van dien.”

Opticlaer Opticiens - Fotografie Nico Brons

Kinderconsult & behandeling op maat

Het team van Opticlaer is gespecialiseerd in het opsporen en behandelen van myopie. De opticien is niet voor niets gecertificeerd expert in Myopie Management en biedt een uitgebreide behandeling. “In een kinderconsult onderzoeken mijn collega-optometrist Denise of ik uitgebreid of kinderen een verhoogde kans hebben om later hoog bijziend te worden,” vertelt Jikke. “We gebruiken nauwkeurige meetapparatuur om de gezondheid van de ogen te meten. Zo kijken we naar de lengte van de ogen, hoe ze samenwerken en naar de binnenkant van het oog.” Jikke en Denise nemen ruim de tijd voor elk kind: een kinderconsult (€ 69,-) duurt anderhalf uur. “Op basis van de resultaten adviseren we over de beste oplossing. Die kan per kind verschillen. Als we groei van het oog willen afremmen, schrijven we speciale lenzen voor, zoals de innovatieve lenzen van Menicon Bloom. Naast controles door de optometrist, monitoren we de voortgang via een speciale bijbehorende app. Kinderen vullen daarin regelmatig korte vragenlijsten in, zodat we weten hoe het gaat. Ook hebben we daglenzen van MiSight met ActivControltechnologie en de ByO Premium MC lenzen, een zachte maatwerklens, in ons behandelprogramma. En elk kind komt om de drie maanden terug voor controle.”

Vertrouwen geven en winnen

Kinderen en lenzen, gaat dat samen? Jikke is resoluut: “Jazeker, kinderen gaan vaak beter om met lenzen dan veel volwassenen. We nemen ook uitgebreid de tijd om kinderen te leren hoe ze met hun lenzen om moeten gaan. Sommige kinderen vinden het spannend, je stopt toch iets in je oog. Hygiëne is dus een belangrijk aspect. En we laten kinderen pas met lenzen naar huis gaan als we 100 procent zeker weten dat ze er goed mee om kunnen gaan.” Jikkes benadering is altijd positief. “Het gaat er vooral om dat we het vertrouwen van een kind winnen, maar we laten ook merken dat we vertrouwen hebben in wat ze doen. Ik heb kinderen altijd leuk gevonden, dus ik vind het mooi dat ik nu hier als optometrist het verschil kan maken.”

Grote collectie kinderbrillen

De jongste generatie brildragers krijgt bij Opticlaer alle ruimte. Achterin de winkel vinden ze hun eigen mini-afdeling, een soort shop-in-shop vol kinderbrillen. Er is een hoekje met speelgoed en een lekkere zitzak voor wie wil chillen met zijn nieuwe bril. “Voor kinderen en ouders is het fijn als ze in alle rust een bril uit kunnen kiezen,” aldus Jikke. De keuze aan kinderbrillen is groot en de collectie bevat merken als Vingino, BBig, Ray-Ban en Oakley. “Als je het goed wil doen, moet je kinderen veel keuze geven.” Op dit moment zijn ronde en dunne monturen in, maar wie een vrolijk gekleurd of wat dikker montuur zoekt, slaagt net zo goed. Het keuzeproces verloopt vaak soepel. “We luisteren goed naar de mening van kinderen. Uiteraard is de pasvorm belangrijk, maar je wilt uiteindelijk dat je kind met plezier zijn bril draagt.” En omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, krijgen alle kinderen tot en met elf jaar een gratis reservebril.

Klanten uit de hele regio

Opticlaer heeft zijn bestaansrecht inmiddels ruimschoots bewezen. Onlangs vierde het team het 25-jarig bestaan van de winkel. Jikke: “Veel mensen zien ons als de speciaalzaak voor kinderen, klanten uit de hele regio weten ons inmiddels te vinden. Dat vinden we heel leuk. Het maakt dat we als team elke dag met plezier naar ons werk gaan. En dat merken klanten ook.”

Opticlaer Opticiens
Emiclaerhof 370, Amersfoort
T. 033-4551136
www.opticlaer.nl

Fotografie: Nico Brons