Emmelien Hilbers: ‘Ik heb niet voor niets gekozen voor de muziek’

0
2530
Emmelien Hilbers - Fotografie Nico Brons

Na een succesvolle periode met countryzanger Porter Wagoner, brak Doly Parton 46 jaar geleden door als solozangeres met de hit Jolene. Dit nummer over liefde en jaloezie met slechts 200 woorden, is door uiteenlopende muzikanten uitgevoerd, onder wie Emmelien Hilbers. Het betekende voor de 19-jarige Amersfoortse, die frontvrouw is van Emily H. & The Blues Explosions, de prelude voor een toekomst in de muziekwereld.

Emmelien Hilbers - Fotografie Nico Brons

Net als alle artiesten blijven Emmelien en haar band in deze virale tijd, die door schrijver Ilja Leonard Pfeijffer met de sanitaire dictatuur wordt geduid, verstoken van optredens. De Amersfoortse, die met een kakelvers VWO-diploma op zak na de zomer binnen de witgepleisterde muren van het Utrechtse conservatorium haar kwaliteiten aangescherpt, mist de uitlaatklep op het podium. “Ik heb niet voor niets gekozen om verder te gaan in de muziek”, opent Emmelien. “Daar krijg ik energie van. Dat geldt niet alleen voor het maken van muziek. Ook op het podium beleef ik de ultieme kick die ik nergens mee kan vergelijken. Muziek is mijn passie. Als kind raakte ik al verslingerd aan muziek, van onder meer The Blues Brothers (1980). Dit is een band die ontstaan is uit de passie die de hoofdrolspelers John Belushi en Dan Aykroyd deelden voor blues en R&B uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis. De plaat staat bij ons thuis geregeld op zodat ik heerlijk mee kan blèren. Maar ik kan ook genieten van rock, jazz, funk en ga zo maar door.”

Verbijsterd

De muzikaliteit van Emmelien komt niet uit de lucht vallen. Haar vader Tony, die zij nooit gekend heeft omdat hij op vrij jonge leeftijd overleed, was een begenadigd bassist. Hij speelde onder meer in de Amersfoortse bands Star People en Combo Boys. Roland Jenster (toetsen), Martin Koch (gitaar) en Ruben van den Burgh (drums) die ooit met hem hebben samengespeeld, vormen aangevuld met Michiel Heeneman sinds 2017 rondom frontvrouw Emmelien de band Emily H. & The Blues Explosions. “Ik heb zo’n elf jaar in de muziekindustrie gewerkt in Amerika en heb altijd contact gehouden met de moeder van Emmelien”, aldus Jenster. “Toen ik weer in Amersfoort terugkwam kreeg ik de video te zien waarmee Emmelien als brugklasser op de middelbare school het talentenjacht had gewonnen. Het nummer dat zij zong was Joline van Dolly Parton. Ik was verbijsterd over haar vaardigheid omdat ik weet dat het niet echt eenvoudig is om dat nummer de juiste klankkleuren mee te geven. De feel zat er helemaal in.” Jenster kreeg van haar moeder de permissie om het talent van haar dochter naar een hoger plan te tillen.

Emmelien Hilbers - Fotografie Nico Brons

Muzikale taal

Twee jaar geleden kreeg Emmelien toevalligerwijs met haar nieuwe band een podium. Nota bene tijdens Amersfoort Jazz dat jaarlijks plaatsvindt in de historische binnenstad van Amersfoort. Vier dagen lang is de stad ondergedompeld in de jazz, met 350 artiesten uit 20 landen en 80 concerten op 18 locaties voor circa 80.000 bezoekers. Emily H. & The Blues Explosions kreeg van de uitbater van café Onder de Linden aan de Groenmarkt de kans om tijdens de pauzes in de jazzprogrammering op te treden. “Op verzoek van de uitbater hebben we blues gespeeld”, vervolgt Jenster. “Niet verwonderlijk. Blues zit ook in de haarvaten van de Keistad. Ik heb daar zelf geen verklaring voor. Hoewel? Wat mensen bindt bij blues is de muzikale taal. Iedereen weet hoe het schema in elkaar zit zodat iedereen gemakkelijk kan inhaken. Tekstueel draait het genre om realistische verhalen. Mensen die blues maken kunnen omschrijven wat er om hen heen gebeurt. In positief of negatief opzicht. Met blues kan dat. We hebben behoorlijk veel in het café gespeeld. Leuk was dat we aardig wat publiek trokken.” Vorig jaar stond de Amersfoortse band weer op de planken tijdens Amersfoort Jazz. Na het optreden op de Groenmarkt van de New Yorkse trombonist Joseph Bowie, die ooit met Defunkt successen scoorde, zette Emily H. & The Blues Explosions haar eerste tonen in. En toen gebeurde er iets opmerkelijkst. De mondharmonicaspeler van Bowie speelde in een overvolle Onder de Linden met ons mee. “Na dit optreden wist ik precies wat mijn doel in dit leven zou gaan worden”, bekent Emmelien. “Optreden. Heel veel optreden. Geweldig. Kort daarna traden we op tijdens het Jimy Hendrix Tribute in café Miles in Amersfoort. Daar zong ik onder meer het stevige Red House van Jimy Hendrix.” Na afloop kreeg ze een uitnodiging om voor de Wisseloord Studios, dat tegenwoordig dé ontmoetingsplaats is voor talentvolle muzikanten een aantal teksten en dito melodielijnen te schrijven onder leiding van Dennis Barbie. Het geheel of delen ervan kunnen later door haar of op basis van een fee een andere artiest gebruikt worden.

Emmelien Hilbers - Fotografie Nico Brons

Stijl

Uiteraard staan Emmelien en haar bandleden te popelen om op het podium te stappen. Er is immers een eerste album klaar waarmee de Amersfoorters zich in het clubcircuit willen storten. “De plaat bevat covers van onder meer Etta James en Jimy Hendrix”, aldus het 19-jarig talent. “We hebben het album in een dag opgenomen bij de Sound Vision Studio onder leiding van George Konings. Ondertussen componeer ik op mijn gitaar of piano nieuwe nummers. Bovendien ga ik na ze zomer naar het conservatorium. Ik wil en kan straks na mijn studie aan de slag als multi-instrumentalist, composer, arrangeur en improvisator. Kortom, het zijn allemaal ontdekkingstochten zodat ik op enig moment mijn eigen stijl kan ontwikkelen.”

Fotografie: Nico Brons