Comfortabel, gezond en energiezuinig wonen

0
2423
033energie - Fotografie Nico Brons

Energie besparen is belangrijk. Niet alleen voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. In de komende decennia gaat Nederland van het aardgas af. Voor elke wijk in Nederland komt er een warmteplan. Als woningeigenaar hoeft u echter niet te wachten tot de gemeente daarmee klaar is, want apparaten door een A++ versie vervangen, uw woning beter isoleren en uw eigen stroom opwekken is altijd verstandig. De adviseurs van 033Energieloket kunnen u daarbij adviseren.

Volgens Herman Schotman, voorzitter van 033Energieloket, ontdekken steeds meer woningeigenaren dat energiebesparende maatregelen niet alleen geld kosten, maar ook diverse voordelen hebben. “U kunt daarbij denken aan een beter wooncomfort, een gezonder binnenklimaat en natuurlijk een lager energieverbruik. Vooral dit laatste is voor veel mensen een trigger om te gaan verduurzamen. Ik adviseer mensen echter altijd om eerst energie te gaan besparen, daarna de woning te isoleren en aansluitend pas zelf energie te gaan opwekken. De basis moet immers goed zijn voor een optimaal resultaat. Het beste is wel om de verschillende duurzame maatregelen op elkaar af te stemmen, ook als ze met tussenpozen worden uitgevoerd.”

Comfortabel en gezond

Door uw woning te isoleren, voorkomt u tocht, vochtproblemen en temperatuurschommelingen. Voor het vervangen van problematische oude houten vloeren bestaan er tegenwoordig moderne oplossingen. Sommige renovatiesystemen kunnen zelfs binnen een dag worden uitgevoerd. Ook gevels en houten kozijnen kunnen met behoud van de oorspronkelijke uitstraling duurzaam worden gerenoveerd. Bijkomende voordelen zijn warmere voeten, minder condens op de ramen en minder geluidsoverlast van buiten. “Een geïsoleerde woning houdt bovendien meer warmte vast waardoor u minder hoeft te stoken. Zo wordt er minder gas verbruikt waardoor u een lagere energierekening krijgt. Bovendien betekent dit ook een vermindering van CO2-uitstoot, wat weer beter is voor het milieu. En, woningen met een hoger energielabel zijn meer waard dan woningen met een lager label”, legt Herman uit. “Wanneer u besluit uw woning te verduurzamen, wilt u uiteraard weten welke duurzaamheidsmaatregelen u kunt nemen. En ook wat dat gaat kosten en welk bedrijf dit voor u kan uitvoeren. Wij geven u deskundig advies, zodat u een goede keuze kunt maken.”

Combineren met onderhoud

Veel mensen kiezen er volgens Herman voor om stapsgewijs een traject in te gaan. “Soms is dit ingegeven door het kostenplaatje. Toch is het logisch om in geval van noodzakelijk onderhoud duurzame maatregelen in combinatie met het onderhoud, uit te voeren. U kunt daarbij denken aan de renovatie van het dak of de begane grondvloer. Ook is het mogelijk om zonnepanelen op fraaie wijze te integreren in een nieuwe dakbedekking. Duurzame maatregelen kunt u zo tegen relatief geringe meerkosten laten uitvoeren.”

Financiering en subsidie

Als woningeigenaar kunt u energiebesparende verbeteringen aan de woning financieren met eigen geld, een hypotheek of een (groene) lening. Daarnaast zijn er voor een aantal maatregelen (tijdelijke) subsidiemaatregelen, zoals de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) van de RVO. Particuliere huishoudens en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken kunnen vanaf januari 2018 bovendien subsidie aanvragen voor zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. Ook kunt u de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terugkrijgen.

Ervaringsdeskundige

Als eigenaar van een fraaie authentieke woning neemt u volgens Herman de ongemakken van zo’n woning gemakkelijk op de koop toe. “Met de huidige bouw- en installatietechnieken is het echter goed mogelijk om ook oudere, doorleefde woningen te laten voldoen aan moderne comforteisen. Bovendien gaat dit gepaard met een gezonder binnen-klimaat, verminderd energieverbruik, lagere onderhoudskosten en een hogere woningwaarde. Een investering in duurzame maatregelen verdient zich daarom altijd terug.” Zelf heeft Herman zijn jaren ‘30 woning compleet laten renoveren. “Als voorvechter van duurzaamheid en energie besparen kon ik natuurlijk niet achterblijven”, vertelt Herman met een glimlach. “Maar ook als ik niet bij 033Energieloket betrokken was geweest had ik deze keuze gemaakt. In een energiezuiniger huis woon je immers prettiger.”

033energie - Fotografie Nico Brons

033Energieloket

033Energieloket timmert al tien jaar aan de weg als energieloket voor de regio Amersfoort en Eemland. U kunt er terecht met vragen over gasloos wonen en het verduurzamen van uw woning naar nul-op-de-meter of energieneutraal. Samen met partners ontwikkelde 033Energie diverse duurzame renovatieconcepten voor verschillende woningtypen, van tussenwoningen tot monumenten en appartementencomplexen. Voor VvE’s is er een aparte website (duurzame-vve.nl). 033Energieloket is gevestigd in het Centrum voor Duurzaam Renoveren aan de Hardwareweg 15 in Amersfoort. Hier kunt onder andere 1:1 bouwkundige renovatiedetails bekijken. Het energieloket is geopend op dinsdag, woensdag en vrijdag van 09.00 t/m 17.00 uur. Kijk op 033energie.nl voor meer informatie.

033energie - Fotografie Nico Brons

Gratis e-book

Meer weten? Ga dan naar 033energie.nl/ebook en download het gratis e-book met heldere informatie over hoe je je woning stap voor stap kunt verbeteren met duurzame maatregelen.

Fotografie: Nico Brons