Keuzevrijheid

0
2195
Salet Uitvaartverzorging - Fotografie iStockphoto

Hoewel maar liefst 70 procent van de Nederlanders een uitvaartverzekering heeft, bestaan er nog steeds veel misverstanden over de zogenaamde naturapolis. Zo spreek ik met enige regelmaat mensen die denken vast te zitten aan de uitvaartonderneming die hun verzekeraar aanwijst. Gelukkig is dat niet waar. U bent altijd vrij om uw eigen uitvaartondernemer te kiezen, ongeacht waar u verzekerd bent. Dus ook als er een telefoonnummer op uw uitvaartpolis staat dat u moet bellen bij overlijden. U kunt het vergelijken met de Groene Kaart bij uw auto.

Een andere misvatting die bestaat is dat u bij een andere uitvaartondernemer veel meer geld kwijt zou zijn dan wanneer u de uitvaart laat verzorgen door de op de polis genoemde onderneming. Zelfs wanneer u verzekerd bent met een naturapolis mag u zelf kiezen wie de uitvaart voor u verzorgt. Bij een naturapolis wordt op het moment dat u voor een andere ondernemer kiest net als bij een kapitaalverzekering gewoon een geldbedrag uitgekeerd. Als zelfstandig ondernemer zijn wij onafhankelijk, beschikken we over een eigen rouwcentrum en liggen onze bedrijfskosten aanzienlijk lager waardoor u bij ons vaak meer krijgt binnen hetzelfde budget. Dit terwijl wel al uw wensen worden meegenomen. Als ik dat uitleg aan mensen, dan zijn ze vaak opgelucht, omdat ze niet vastzitten aan de grote organisatie die op de polis staat vermeld en wij de uitvaart gewoon voor ze kunnen verzorgen. Toch ben ik zeker een voorstander van het afsluiten van een uitvaartzekering, zeker gezien het huidige lage rendement dat we op onze spaarrekening kunnen behalen.

In tegenstelling tot de zorgverzekering is het in Nederland niet verplicht om een uitvaartverzekering af te sluiten. Toch is het in de meeste gevallen verstandig om zo’n verzekering af te sluiten. De zorg voor een grote kostenpost bij overlijden kunt u op deze manier namelijk wegnemen. Met een vaste lage maandpremie die afhankelijk is van uw leeftijd en gezondheid, kunt u een kapitaalverzekering afsluiten. Op het moment van overlijden komt er een geldbedrag vrij wat uw naasten kunnen gebruiken voor de kosten van uw uitvaart. Als het uitgekeerde bedrag hoger is dan de uitvaartkosten, dan ontvangt de opdrachtgever het resterende bedrag terug op de bankrekening.

Uit het feit dat veel mensen dit alles niet weten, blijkt dat maar weinig mensen het leuk vinden om zich eens goed te verdiepen in een uitvaartverzekering. En daar kan ik best inkomen. Toch kan het zinnig zijn eens na te gaan hoe u verzekerd bent. Er zijn globaal twee smaken verzekeringen in omloop met verschillende afgeleiden: de natura- en de kapitaalverzekering. Een natura uitvaartverzekering verzekert een aantal diensten die zijn opgenomen in een basispakket. Denk bijvoorbeeld aan een standaard kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene. Wanneer u hiervan afwijkt – bijvoorbeeld omdat u voor een andere afscheidslocatie of kist kiest dan standaard in het pakket zit – dan moet u de extra wensen altijd bijbetalen. In de meeste gevallen liggen de tarieven voor deze zaken bij grote uitvaartondernemingen aanzienlijk hoger dan bij ons. Een kapitaal uitvaartverzekering daarentegen keert bij overlijden een geldbedrag uit aan de nabestaanden. Zij hebben dan alle vrijheid om te bepalen hoe zij de uitvaart willen vormgeven en met welke uitvaartonderneming zij graag een mooi afscheid willen organiseren. In de praktijk heeft u echter ook bij een naturapolis (hoewel de naam anders doet vermoeden) recht op een vrij te besteden geldelijke uitkering.

In Nederland zijn er verschillende verzekeraars die uitvaartverzekeringen aanbieden. Het loont de moeite om goed te vergelijken en te bepalen wat u wel en niet wilt voordat u een uitvaartverzekering afsluit. Wanneer u hier ondersteuning bij nodig heeft, of wilt weten of uw huidige polis uw wensen dekt, dan kunt u altijd contact met mij opnemen voor een vrijblijvende en kostenloze uitvaartpoliscontrole. Wat uw keuze ook mag zijn, het allerbelangrijkst is dat u voor een uitvaartonderneming kiest die bij u past en waar u vertrouwen in heeft. Of dat nou bij ons is of bij een ander. Uw wensen zijn altijd leidend. Een mooi en gedenkwaardig afscheid, waar u ook verzekerd bent. Dat is waar Salet Uitvaartverzorging voor staat.