Domotica: ‘smart products voor smart living’

0
2518
Wonnink Zonwering - Fotografie Nico Brons

De kwaliteit van wonen en leven wordt verhoogd door het integreren van domotica. Door de toepassing ervan kunnen specifieke wensen, zoals het openen en sluiten van gordijnen, het uitrollen van de buitenzonwering in combinatie met aansturen van de verlichting en het koffieapparaat plaatsonafhankelijk worden bediend. “Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden.”

Dit zegt Lex Janssen. Hij is voor de klant het aanspreekpunt in de showroom van Wonnink Zonwering. Een bedrijf dat volgens het vijftig jaar jonge adagium de mensen een prettige woon-, werk- en leefomgeving wil bieden. Een van de aspecten om dit te garanderen is domotica, een term die tegenwoordig ook in de branche van de woninginrichting opduikt. Domotica is een samentrekking van de woorden domus, ofwel het Latijn voor huis en het begrip telematica. Al met al staat het voor ‘smart products voor smart living’. Het is het toepassen van elektronica en thuisnetwerken voor het automatiseren van processen in en rond ieders woning of kantoor met als doel om het wonen, werken en recreëren uiterst comfortabel te maken.

Wonnink - Fotografie: Nico Brons

Vastgelegde scenario’s

“Inmiddels heeft domotica zich verankerd in onze branche”, legt Janssen uit. “De tijd dat handbediening onlosmakelijk verbonden was met binnen- en buitenzonwering ligt achter ons. Natuurlijk, wij realiseren het ons dat het voor sommige doelgroepen een flinke stap is om over te stappen op automatisering. Veel ouderen willen dat ‘elektronisch gedoe’ nog afhouden ook al hebben ze het gemak ervan al lang ontdekt met de remote control om de televisie aan en uit te zetten. Jongeren die net met een woningcarrière zijn gestart, hebben daar uiteraard veel minder moeite mee. Al met al is het heel eenvoudig om met domotica om te gaan. Alle elektrische apparatuur in en om huis kan via overzichtelijke apps op de smartphone of tablet worden bediend wanneer deze zijn aangesloten op het domoticasysteem. Zo kunnen elektrische componenten in huis in werking worden gesteld conform scenario’s die de bewoner zelf instelt. Volautomatisch. Stel, je hebt de gewoonte om na je nachtrust de gordijnen te openen, de rolluiken omhoog te schuiven, het alarm af te koppelen, de cv op de gewenste temperatuur te zetten en het terrasscherm af te rollen. Een druk op de knop en alles is uitgevoerd. Zelfs het koffiezetapparaat wordt in werking gezet. En ben je buitenshuis, dan komen zon- en windsensoren indien nodig automatisch in actie. Er zijn talloze scenario’s te bedenken. Domotica is dus een zeer laagdrempelige manier om de volgende stap op gebied van bedieningscomfort te zetten. Niet alleen vanuit de huiskamer maar ook vanaf iedere plek ter wereld kunnen de scenario’s worden afgerold te maken. Uiteraard bestaat tevens de mogelijkheid om te controleren wat de stand van het product is. Dat kan elk moment worden gewijzigd, zodat er interactie is tussen de verschillende apparaten. Door middel van bijvoorbeeld temperatuurmeting en aanwezigheidsdetectoren regelt het domotica systeem de verlichting, rolluiken, vitrage, verwarming en indien noodzakelijke alles rondom inbraakpreventie. Door de apparatuur in huis te programmeren is de woning veiliger zodat ongewenste bezoekers sneller denken dat er iemand thuis is.”

Wonnink - Fotografie: Nico Brons

Specifieke wensen

Verkoopadviseur Janssen staat elke dag te midden van de showroom van Wonnink Zonwering en alle mogelijkheden die voorhanden zijn om de koppeling tussen zijn voorgeprogrammeerde smartphone en de binnen- en buitenzonwering mogelijk te maken. Met een druk op de knop stelt hij een zonnescherm in werking die zelfs voorzien is van LED-verlichting. Janssen: “Alle typen zonwering, maar ook rolluiken, terrasoverkappingen, die overigens niet aan te sturen is middels electronica, en raamdecoratie kunnen worden aangestuurd zodat de klant langer van het buitenleven kan genieten en tegelijk binnen een zo comfortabel mogelijk klimaat creëert. Hoe het ook zij, we leveren uitsluitend kwalitatief hoogwaardige producten die altijd voldoen aan de specifieke wensen van de klant. Elk product wordt op maat gemaakt en uitgevoerd. Kijk, we zijn niet merkgebonden maar juist merktrouw.” Wonnink Zonwering vertegenwoordigt talloze kwaliteitsmerken als het gerenommeerde merk Luxaflex met haar imposante binnen- en buitencollectie die zich onderscheidt dankzij haar precieze oog voor detail voor elk op maat gemaakte raamoplossing. “Behalve aluminium en houten jaloezieën, heeft de klant ook keuze uit plissés, silhouetten, jaloezieën of vouwgordijnen”, vult Janssen enthousiast aan. “Daarnaast hebben we een merk als Roma dat tegenwoordig uitblinkt met haar rolluiken en screens. In de showroom maakt de klant kennis met een verscheidenheid aan modellen en opties van de rolgordijnen. Door middel van een breed aanbod aan kleuren, patronen, stoffen en volants kunnen effectieve accenten in ieders ruimte worden gecreëerd. En uiteraard hebben we de volledige collectie van Sunmaster in huis. Kortom, dankzij het hoge kennisniveau van onze medewerkers en ons brede assortiment zijn we geëquipeerd om op drie fronten onze bedrijfsformule effectief en efficiënt uit te rollen: consument, projecten en nieuwbouw plus onderhoud. Wonnink Zonwering aan de Siliciumweg op bedrijventerrein Isselt is dus van alle markten thuis. Even GPS instellen en je rijdt er automatisch naar toe. Gemak dient in alle opzichten de mens.”

Wonnink Zonwering - Fotografie Nico Brons

Wonnink Zonwering
Siliciumweg 34, Amersfoort
T. 033-4802244
www.wonnink.nl

Fotografie: Nico Brons