De ogenspecialist van Amersfoort

0
2097
Opticlaer Opticiens - Fotografie iStockphoto

Uw ogen zijn een kostbaar bezit. Goed zicht is immers van levensbelang. Bij Opticlaer Opticiens in Amersfoort wordt oogzorg daarom benaderd als onmisbaar onderdeel van de optiek. Gediplomeerde en enthousiaste medewerkers nemen de tijd voor u en adviseren u over de beste montuurkeuze inclusief alle aspecten die bijdragen aan het optimaliseren van uw zicht.

Opticlaer Opticiens is een unieke plek in Amersfoort waar de gezondheid van uw ogen centraal staat. Daarbij ligt de focus niet alleen op de sterkte van uw glazen of lenzen, maar op het eindresultaat: optimaal kijkcomfort. “Er zijn namelijk diverse factoren die uiteindelijk voor comfortabel zicht zorgen. Tijdens een uitgebreid intakegesprek bespreken wij eerst de klachten en wensen, vervolgens kijken wij wat voor u het maximaal haalbare is en dan pas naar welke oplossing daar het beste bij past”, legt optometriste Jikke van den Heuvel uit. “Middels een volledig en onafhankelijk advies, bieden wij de meest optimale oplossing. Dit kunnen enkelvoudige of multifocale brillenglazen zijn, maar bijvoorbeeld ook multifocale contactlenzen. Of wellicht speciale glazen voor een digitale levensstijl die rekening houden met het intensief werken en lezen voor nabij. Ons huidige digitale leven vereist immers nieuwe optische ondersteuning.”

Full-service oogzorg

Opticlaer Opticiens wil de kwaliteit van leven van haar klanten, van jong tot oud, verbeteren en richt zich daarom op de bevordering van het kijkcomfort en de vroegtijdige opsporing van oogafwijkingen en -ziekten. Daarbij is leeftijd volgens Jikke een belangrijke factor voor slechtziendheid. “De voornaamste oorzaken voor leeftijdsgebonden slechtziende ogen zijn cataract, macula degeneratie, diabetische retinopatie en glaucoom. Een tijdige doorverwijzing naar een oogarts, kan ernstige schade aan het gezichtsvermogen beperken of voorkomen. Door de stijging van het aantal 65-plussers en doordat meer mensen tot op hoge leeftijd een goed gezichtsvermogen willen, is juist de combinatie van optiek en oogzorg zeer belangrijk”, benadrukt collega-optometrist Denise Henkes. “Ogen en oren behoren immers tot onze belangrijkste zintuigen. De klant komt bij ons met een probleem en daar bieden wij oplossingen voor. Dat hoeft niet altijd een bril of contactlenzen te zijn. Soms is een laseroperatie of een implantlens gewoon een betere oplossing. De behoefte van de klant staat daarbij echter altijd voorop”, aldus Denise. “Bovendien werken wij nauw samen met huisartsen en ziekenhuizen in de regio.”

Opticlaer Opticiens - Fotografie Nico Brons

OCT 3D-scan

Opticlaer Opticiens beschikt over een geavanceerde scanner waarmee de optometristen uw ogen goed in beeld kunnen brengen. Dit onderzoek doet geen pijn, is snel en geeft bovendien een zeer nauwkeurig resultaat. “Een OCT (Optical Coherence Tomograph) 3D-scan is een onderzoeksmethode waarbij met behulp van infrarode lichtstralen uw netvlies en/of oogzenuw laagje voor laagje in beeld wordt gebracht. Omdat elk weefsel in uw oog het licht op een andere manier terugkaatst, krijgen we een foto (dwarsdoorsnede) waarop ontzettend veel details over uw oog zichtbaar zijn”, legt Denise uit. “Zo kunnen we exact zien of en wat er met uw ogen aan de hand is, en aan de hand daarvan met een oplossing komen.”

Tikkende tijdbom

Vooral bijziendheid (min-sterkte) is aan een sterke opmars bezig, mede door het toenemende gebruik van tablets (thuis en op school) en het minder buitenspelen waardoor de ogen van onze kinderen significant minder zonlicht krijgen. Hierdoor wordt de groei van de oogbal gestimuleerd en neemt de min-sterkte steeds verder toe. Bovendien lopen kinderen van wie een van beide ouders bijziend is een verhoogd erfelijk risico op bijziendheid. “We zitten met een tikkende tijdbom. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat over 50 jaar meer dan 50% van de bevolking last van bijziendheid zal hebben. En daarvan zal naar verwachting circa 30 procent slechtziend of zelfs blind worden”, aldus Jikke. Om dit tegen te gaan is een landelijke campagne gelanceerd (www.ikkijkverder.nl) met de 20-20-2-regel. Na 20 minuten dichtbij kijken (bijvoorbeeld tablet, smartphone of boek), moeten kinderen gedurende 20 seconden in de verte kijken. Bovendien moeten kinderen 2 uur buiten spelen. Hiermee kunnen we bijziendheid weliswaar niet voorkomen, maar wel afremmen.

Optometrisch kinderonderzoek

Daarnaast is het volgens Denise belangrijk om periodiek een optometrisch onderzoek bij kinderen te laten uitvoeren. “Bij het consultatiebureau en / of de GGD wordt weliswaar een oogmeting gedaan, maar ze kunnen geen afwijkingen in de samenwerking van de ogen vaststellen. Bovendien hebben kinderen vaak een uitstekend vermogen om eventuele oogfouten zelf te corrigeren”, legt Denise uit. “Maar juist als hun ogen nog volop in ontwikkeling zijn, is het belangrijk om alert te zijn. Afwijkingen zijn nu namelijk vaak nog te behandelen. Wanneer u dus bemerkt dat uw kind vage klachten heeft, zoals bijvoorbeeld vermoeidheidsverschijnselen en afnemende schoolprestaties, dan is het wijs om een optometrisch oogonderzoek te laten uitvoeren”, aldus Denise. Bij Opticlaer Opticiens kunnen kinderen vanaf 6 jaar door een optometrist onderzocht worden op eventuele oogafwijkingen. Hierbij krijgen de kinderen een speciale druppeloogmeting die als doel heeft het corrigerend vermogen van de ogen tijdelijk uit te schakelen.

Fixatie disparatie

Onze hersenen zijn de hele dag in de weer met het verwerken van beelden, geluiden en andere prikkels. En omdat meer dan 80% van alle prikkels uit beelden bestaan, is naast scherp zicht van belang dat de ogen goed en correct samenwerken. Wanneer deze samenwerking niet goed verloopt, kan er sprake van de oogafwijking fixatie disparatie. “Vaak merken we er niets van, maar kampen we wel met vage klachten als droge en branderige ogen, toenemende hoofdpijn in de loop van de dag, nek- en schouderklachten en overgevoeligheid bij harde geluiden, want ons lichaam gaat toch proberen te corrigeren”, legt Jikke uit. “Er is in deze gevallen vaak niets mis met onze ogen, maar zit het probleem deels in de samenwerking van de ogen of in de verwerking door de hersenen. Deze aandoening kunnen we vaak eenvoudig corrigeren door middel van een prismabril. De prisma’s in deze bril zorgen er namelijk voor dat de beelden – voordat ze het oog binnenkomen – op elkaar komen. Omdat de beelden nu als één geheel in de hersenen komen, hoeft ons lichaam geen inspanning meer te verlenen om bovengenoemde op te lossen.”

Service en klantvriendelijkheid

Opticlaer Opticiens is al ruim 25 jaar een vertrouwd beeld in het Amersfoortse winkelcentrum Emiclaer. Wie de optiek binnenstapt zal direct de vriendelijkheid van het personeel en de open sfeer ervaren. Een hartelijke groet, een vers kopje kwaliteitskoffie en een integer advies. Klanten kunnen dan ook altijd binnenlopen om hun montuur bij te stellen, glazen te laten reinigen of voor het vervangen van een verloren schroefje. Het team van Opticlaer Opticiens ontmoet u graag in de winkel en zal de tijd voor u nemen. Bent u nieuwsgierig geworden of wilt u uw ogen laten meten? Maak dan nu een afspraak voor een helder en transparant zichtadvies op maat.

Opticlaer Opticiens - Altijd een heldere oplossing bij Opticlaer Opticiens

Opticlaer Opticiens
Emiclaerhof 370, Amersfoort
T. 033-4551136
www.opticlaer.nl

Fotografie: Nico Brons, iStockphoto