Nieuw deelplan in Vathorst: Groen wonen in Laakse Tuinen

0
2722
Laakse Tuinen

In Laakse Tuinen ontstaat een nieuw hoogtepunt voor Vathorst met comfortabele woningen langs lommerrijke lanen en statige singels. Met volop aandacht voor duurzaamheid, beeldkwaliteit, ligging en wooncomfort is het straks een fraai toekomstbestendig deel van Vathorst. In totaal verrijzen er de komende jaren rond de 965 woningen, verdeeld over 24 ‘tuinen’. De eerste woningen zijn net in verkoop gegaan of gaan dat later dit jaar.

De Rotterdamse wijk Hillegersberg vormt de inspiratie voor Laakse Tuinen. Denk daarbij aan statige huizen uit de eerste helft van de vorige eeuw aan brede lanen met veel groen, water en ruimte. De woningen staan verhoogd aan de laan en hebben ook vaak hoge plafonds. Een dergelijke woonomgeving gaat straks ook ontstaan in Laakse Tuinen.

Delftse stoep

De nieuwste uitbreiding van Vathorst grenst aan Waterdorp, waar de voorgevels meestal direct aan de straat grenzen. In Laakse Tuinen krijgen veel woningen zo’n drie tot vijf meter voortuin. Of ze krijgen een Delftse stoep en een overtuin aan het water. Een Delftse stoep is privéstoep van zo’n anderhalve meter waar bloembakken kunnen staan of een bankje. In de overtuin, aan de andere kant van de straat, kunnen bewoners genieten aan het water en hebben ze een eigen beschoeiing waar een bootje kan aanleggen. Dankzij deze groene kwaliteit aan de voorkant, ontstaat volop levendigheid aan de straat en langs het water.

Knusse hofjes

Het wordt in alle opzichten een veelzijdige wijk. Waar je ook de hoek om gaat, het beeld is steeds anders. De woningen en straten hebben telkens een ander karakter. Soms een brede singel met overtuinen en bootjes. Dan weer straten met aan een kant woningen en aan de andere kant vrij uitzicht over de polder of over het nieuwe Westelijk Park. Ook komen er knusse hofjes en in de noordwestpunt, deels grenzend aan de Laak en uitkijkend over de polder, komen appartementen en een aantal herenhuizen.

Laakse Tuinen - Wonen aan een statige singel

Architectuur en stedenbouw

Aan de architectuur is in Laakse Tuinen veel aandacht besteed. Bijzonder is onder andere de extra verdiepingshoogte van veel woningen, waardoor voordeuren en kozijnen de kenmerkende bovenlichten krijgen. Op verschillende plekken in de wijk worden de plafonds wel drie meter hoog. Daarnaast worden sommige woningen ook nog eens 40 cm opgetild ten opzichte van de straat. Dat geeft extra lichtinval in de woning en een ruimer uitzicht. Verschillende woonsferen worden bepaald door de kwaliteit van de openbare ruimte. Je kunt wonen aan de Binnenlaak met een overtuin, aan de Laak met uitzicht over de polder, in lommerrijke straatjes of (half)vrijstaand op een schiereiland.

Laakse Tuinen - Een overtuin zorgt voor levendigheid aan de straat en op het water

Gasloos bouwen

In Laakse Tuinen wordt gasloos gebouwd en de woningen van Amerstaete worden energieneutraal opgeleverd. Dat betekent dat er minstens zoveel energie wordt opwekt als dat wordt verbruikt voor het verwarmen en koelen van het huis. In de nieuwe woningen wordt onder meer gebruik gemaakt van warmte-koude opslag. Dat systeem werkt met een pomp en een gesloten lusleiding die zo’n 150 meter diep de grond in gaat. In de zomer wordt de lage temperatuur in de ondergrond gebruikt om de woning te koelen. In de winter werkt het omgekeerd en wordt de warmte in de ondergrond gebruikt om de woning te verwarmen. Naast duurzame energie uit de aarde maken de bewoners ook gebruik van zonne-energie voor hun energievoorziening. De woningen van Heijmans worden in dit kader voorzien van een luchtwarmtepomp.

Laakse Tuinen - Wonen aan een statige singel

Vathorst is geliefd

Het merendeel van de woningen dat in Laakse Tuinen wordt ontwikkeld bestaat uit eengezinswoningen, maar er is ook ruimte voor appartementen. Er is veel belangstelling van Vathorsters en van mensen uit de directe omgeving van Amersfoort. Het comfort van de woningen, de kwaliteit van de wijk en de gunstige ligging zijn voor hen belangrijke pluspunten. Ook heeft de kwaliteit van Vathorst aantrekkingskracht op gezinnen met kinderen.

Meer informatie

De woningen van Amerstaete in Tuin 1a en Tuin 2 zijn in verkoop. Deze fase bestaat uit tussenwoningen, hoekwoningen, 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen. De bouw ervan start naar verwachting eind dit jaar en de oplevering wordt dan eind 2020 verwacht. In de loop van dit jaar komen woningen in Tuin 1b in verkoop en de appartementen en herenhuizen gaan naar verwachting in het eerste kwartaal van 2020 in verkoop. Meer informatie? Kijk op: www.nieuwbouwinvathorst.nl/laakse-tuinen.

Heijmans ontwikkelt en verkoopt de woningen in Tuin 4,5 en 6. De woningen liggen bijna allemaal aan het water en waar je niet aan het water woont, kijk je er op uit. De woningen hebben verschillende tinten gevelsteen, variatie in metselwerk en soms een uitbouw of een erker. De eerste fase van Tuin 4 en 5 (in totaal 28 huizen; 2 onder 1 kapwoningen en vrijstaande woningen) gaan binnenkort in verkoop. Meer informatie? Kijk op: www.tuinenindelaak.nl.