Villa Hooghe Heide: DE KEUKENBRIGADE

0
3118
Villa Hooghe Heide - De Keukenbrigade

De inwendige mens is voor iedereen belangrijk. Maar juist als je ouder bent, dan zijn maaltijden extra belangrijk. Het zijn de momenten van de dag dat mensen er voor kiezen om samen te zijn. Afwisseling in smaken, kleur, presentatie is leuk. Er is niets prettiger om te zien dan dat mensen genieten van het samenzijn en genieten van de maaltijd. Elke dag kijken de bewoners van Villa Hooghe Heide weer uit naar wat de koks vandaag weer voor lekkers op tafel zetten.

In de Villa vragen wij aan de bewoners wat zij echt heel lekker vinden, en wat absoluut niet. Op basis van deze gegevens stellen de koks menu’s samen waarbij met iedereen rekening wordt gehouden. Ook zijn er bewoners die dagelijks even op de menukaart komen kijken. En de koks zoeken continu de interactie met de bewoners op. ‘Wat vindt u lekker?’ of ‘Waar kan ik u vandaag blij mee maken?’. Onze keukenbrigade bestaat naast huiskamermedewerkers en vrijwilligers uit drie enthousiaste koks die ieder persoonlijke specialiteiten hebben, waardoor de bewoners elke dag verzekerd zijn van een gevarieerde en uitgebalanceerde avondmaaltijd. Van Indisch tot Italiaanse pasta’s en van vis- tot vleesgerechten. De gerechten worden uiteraard altijd gecombineerd met dagverse groenten. Waar sommige bewoners ervoor kiezen om zelfstandig in hun eigen appartement de maaltijden te nuttigen, kiezen anderen bewust voor de gezelligheid aan de eetkamertafel. Of het nu ontbijt, lunch of diner is, het zijn deze momenten van interactie die door bewoners en medewerkers extra gewaardeerd worden.

EVEN VOORSTELLEN… KELLY KELDERMAN

Villa Hooghe Heide - De Keukenbrigade“Ik vind de omgang met de bewoners een pré aan dit vak. Tevens maak ik graag een praatje met de familieleden. In mijn jeugdjaren had de familie Kelderman een eigen bakkerij in buitenlandse broodsoorten. We leverden het zogenoemde ‘3de kanaal’, dus alle supermarkten in Nederland, delicatessenzaken en gewone bakkerswinkels. Ons brood werd verkocht naast het gewone brood. Wij hebben zeg maar aan de wieg gestaan van alle pitten en zaden die tegenwoordig in brood gedaan worden. Het was dus vanzelfsprekend dat ik ook in de bakkerij ging werken. Helaas liep het anders en hebben wij in 1994 de bakkerij verkocht aan Bolletje te Almelo. Ik heb aansluitend nog tot 2001 bij Bolletje gewerkt. Daarna ben ik een zoektocht begonnen naar wat ik leuk vond. Na een aantal omzwervingen, waarbij er toch ‘brood op de plank’ moest komen voor mijn gezin, heb ik besloten een koksopleiding te doen bij het ROC te Nieuwegein. De kookstudio ‘SMAAK’ was precies onder het F.C. Utrecht stadion Galgenwaard. Deze 2-jarige opleiding heeft mij gevormd als kok. Een voordeel voor mij was daarin dat ik als bakker al aardig overweg kon met desserts. Want veel desserts raken aan de Pâtisserie zoals ijs maken, appeltaart, maar ook bavaroises en dergelijke. Ik heb vervolgens bij een aantal particuliere organisaties gewerkt als invalkok. Ik werk nu echter met veel plezier bij Villa Hooghe Heide. Er is altijd tijd om weer een lekker gerecht te bereiden. Dat is genieten.”

EVEN VOORSTELLEN… SHARON VAN GALEN

Villa Hooghe Heide - De Keukenbrigade“Toen ik 8 jaar oud was heeft mijn buurvrouw mij ooit appeltaart leren bakken. Dat vond ik toen zo leuk om te doen, dat ik vanaf dat moment heel vaak bezig was met bakken en koken. Mijn ouders hadden bovendien vroeger een horecagelegenheid, waar ik op jonge leeftijd al vaak mee hielp in de keuken. Dus wist ik al van jongs af aan dat ik later iets in die richting wilde gaan doen. Ik ben via een oud collega van mijn vorige baan bij de villa terecht gekomen. En dat is al weer bijna 4 jaar geleden. Mijn specialiteit is het maken van desserts en taarten. Daar kan je zoveel inspiratie in kwijt en je raakt daarmee nooit uitgeleerd. Er is altijd wel weer iets nieuws wat om uitproberen. Dat maakt het spannend. En het is gewoon super lekker! Een dessert of stukje taart gaat er bij iedereen altijd wel in. Elke dag is het weer een leuke uitdaging om alles goed en op tijd klaar te hebben, maar de huiskamerhulpen en vrijwilligers zijn altijd bereid om indien nodig bij te springen. We zijn dan ook met z’n allen een hecht team en daar mogen we best wel trots op zijn. De meeste voldoening in mijn werk krijg ik als ik zie dat de bewoners genieten van de gezelligheid en leuke gesprekken over vroeger en nu tijdens het diner hebben. En als je dan een complimentje van een collega of een bewoner krijgt, dan geeft me dat een fijn gevoel.

EVEN VOORSTELLEN… RENÉ BERKHOF

Villa Hooghe Heide - De Keukenbrigade“Ik ben inmiddels al bijna 59 jaar en sinds mijn 17de actief als kok. Het leek mij leuk om voor andere mensen te koken in een restaurant. Hiervoor moest ik diverse opleidingen volgen. Eerst een LTS-opleiding, daarna vijf jaar een opleiding bij SVH (School voor Horeca) die gecombineerd werd met 4 dagen werken 1 dag naar school. In die periode waarin ik elk jaar van restaurant moest wisselen, heb ik veel ervaring opgedaan. Ik ben begonnen bij: Motel Maarsbergen, Hotel de Donderberg, Hotel Oud London, Hotel de Witte, Restaurant Darthuizen, Restaurant Burgermeesterhuijs en heb alle Diploma’s gehaald van kok, zelfstandig werkend (eindverantwoordelijk) kok, hygiëne, veiligheid en later zelfs van Leermeester. Na een aantal jaren in de horeca gewerkt te hebben besloot ik bij het Ministerie van Defensie te gaan werken in de keuken. Ook daar moest ik diverse certificaten behalen die betrekking hadden op het werken en goed functioneren in de keukens van Defensie. Ik ben begonnen bij de manschappenkeuken en uiteindelijk geëindigd in de officieren Mess. Daarnaast was ik als oproepkracht toegewezen aan het Culinair kookteam dat voor hooggeplaatste gasten diners moest bereiden. Daarbij heb ik ook ervaring opgedaan in Velp bij thuis Brombeek (oud-strijders), wat later van pas kwam. Een nieuwe uitdaging vond ik bij Villa Hooghe Heide in Amersfoort. Maaltijden bereiden voor de oudere (kwetsbare) mensen die er wonen en maaltijden bereiden die herkenbaar zijn voor deze groep mensen vind ik dankbaar werk. Ook de waardering die de bewoners mij geven, geeft mij een goed gevoel en ik hoop dat ik voor deze groep mensen nog lang mag koken, want zij verdienen het! Mijn specialiteit? Ik vind dat het gerecht dat je bereid smakelijk moet zijn en er uitdagend uit moet zijn. Eigenlijk zoals je in een regulier restaurant mag verwachten. Ik streef er altijd naar om met relatief weinig ingrediënten een mooie en voedzame maaltijd te maken.

Villa Hooghe Heide
De Strang 1, Amersfoort
T. 033-8009980
www.villahoogheheide.nl

Fotografie: Nico Brons