Sterrehout: Luxe wonen op een erf in Vathorst

0
3189
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst - Sterrehout: Luxe wonen op een erf in Vathorst

In Vathorst Amersfoort, aan de rand van Hooglanderveen, is door Groothuis Wonen en Ontwikkelingsbedrijf Vathorst een bijzonder project ontwikkeld. Daar waar jarenlang een bedrijfshal stond, verrijzen straks zes luxe boerderijvilla’s in het groen, op twee aantrekkelijke erfjes. In het dorp Hooglanderveen en in de landerijen rondom het dorp, stonden vroeger veel boerderijen en tochtschuren die de landelijke sfeer bepaalden. Deze boerderijwoningen refereren aan die sfeer.

Bij de bouw van de wijk Vathorst zijn diverse boerderijen gesloopt, maar boerderij ‘De Vathorst’, naamgever van de wijk, staat nog fier aan de Heideweg. Het woongedeelte van deze boerderij dateert uit circa 1625; de schuur dateert uit de 19de eeuw. De boerderij was lange tijd in bezit van de Utrechtse Paulusabdij, die zorg droeg voor de klei- en turfafgravingen in het gebied. In 1825 werd ‘De Vathorst’ gekocht door een Amersfoortse hypotheekbewaarder. Hij gebruikte het als buitenhuis en voor jachtpartijen op het omringende gras-en bouwland. Tegenwoordig heeft de boerderij geen agrarische functie meer. Op de bijbehorende gronden zijn voetbalvelden en een skatepark aangelegd. (bron: Archief Eemland).

STERRENHOUT

Het project ligt aan de Heideweg tussen het Sterrebos en de Willem Tomassenlaan. Langs het spoor ligt een flinke groenstrook met bomen, die zorgt voor een groene en afgeschermde ligging. Die groene sfeer wordt verder versterkt door het aanplanten van vijftig nieuwe bomen langs de weg en rondom en tussen de woningen. Hagen zorgen voor de beschutting van de twee erven en de boerderijvilla’s. De kavels variëren in grootte tussen de 456 en de 554 m² en de woningen hebben een bruto vloeroppervlak van circa 240m². Het zijn fraai afgewerkte, complete boerderijvilla’s die zich kenmerken door ingetogen buitengevels, flinke dakvlakken en ingewerkte dakkapellen. Het materiaalgebruik past bij de gewenste boerderij-uitstraling: een ingetogen kleurpallet van blauw, groen, grijs en wit. De gevelstenen zijn met zorg gekozen, zodat bonte kleuren en afwijkende plinten de woningen een wat ruwer gezicht geven. Dit geeft, samen met het wildverband metselwerk, de boerderij zijn karakter. Voor wie echt wat anders wil is dit een mooie kans in een gewilde woonwijk!

VATHORST EN HOOGLANDERVEEN

De jongste wijk van Amersfoort telt in 2018 bijna 8.000 woningen en ongeveer 24.000 inwoners. Vathorst is gebouwd rondom het dorp Hooglanderveen en kent drie deelplannen; De Laak, De Velden en De Bron. Elk deelplan heeft zijn eigen karakter. Dat maakt Vathorst tot een architectonisch afwisselende en levendige woonwijk. Wonen aan de rand van Hooglanderveen is bijzonder, omdat het dorp deels zijn oorspronkelijke karakter heeft behouden. Kleine straatjes, historisch groen en de gezelligheid van een dorp, zorgen ervoor dat mensen hier met plezier wonen.

Vathorst beschikt over een uitgebreid aanbod van faciliteiten en voorzieningen. Het centrale winkelcentrum is goed te bereiken en u kunt er gratis parkeren. De kleinere winkels in Hooglanderveen dragen bij aan het dorpse gevoel, terwijl u er tegelijkertijd makkelijk uw dagelijkse boodschappen kunt doen. Ook voor goed onderwijs, speelplekken, medische voorzieningen en sportfaciliteiten hoeft u de wijk niet uit. In De Bron, in het hart van Vathorst, niet ver van Sterrehout, ligt de ABC-school ‘de bron’, die plaats biedt aan twee basisscholen en kinderopvang. Het gebouw ligt in de centrale waterplas van het BRONpark, een heerlijk groen rustpunt waar kinderen kunnen spelen en waar u terecht kunt voor koffie, lunch of een borrel bij Daphne in de Kas.

VATHORST IN HET KORT

  • Groen; vier grote parken, historische houtwallen, waterpartijen met groene oevers en veel oude bomen.
  • Goed bereikbaar; afslag snelweg A28 en A1, NS-station Vathorst en goede busverbindingen o.a. richting het centrum van Amersfoort.
  • Kindvriendelijk; veel scholen, kinderopvang en leuke speelplekken.
  • Veilig; door stedenbouwkundige opzet en sociale binding.