Tennisclub Nieuwerkerk: Sporten op recreatief en competitief niveau

0
4007
Tennisclub Nieuwerkerk

TC Nieuwerkerk (TCN) is dé tennisvereniging in Nieuwerkerk aan den IJssel op steenworpafstand van Nesselande. De vereniging die in 1965 is opgericht telt ruim 700 leden en is aangesloten bij de KNLTB. “TCN biedt tennissers alle faciliteiten voor het beoefenen van hun hobby, zowel recreatief als prestatiegericht”, vertelt Tineke Sigmond. Ongeveer 45 teams komen uit in de verschillende competities van de tennisbond KNLTB met het Heren-1 team als paradepaardje in de Eredivisie.

TENNISKIDS

Tennis is de derde sport in Nederland, maar toch tennist slechts een klein percentage van de kinderen in de leeftijd van 5 tot 8 jaar. “En dat terwijl de tennissport zo veel te bieden heeft aan kinderen in deze belangrijke ontwikkelingsfase van hun (bewegings)leven. Speciaal hiervoor is door de KNLTB in navolging op Engeland het jeugdconcept Tenniskids gelanceerd.” Met Tenniskids biedt TC Nieuwerkerk jeugdspelers (vanaf 4 jaar) leuke en leerzame activiteiten, waardoor ze eerder het tennisspel kunnen spelen dan nu vaak het geval is. Hoe? Door klein te beginnen. “In drie stappen (rood, oranje en groen) bereiden onze trainers jonge kinderen voor op het echte tennisspel. Spelplezier en het ontwikkelen van vaardigheden, staan daarbij centraal. Aangepaste baanlengtes en speciale Tenniskids lesmaterialen zoals: stickerboekjes, scorekaarten, gimmicks en certificaten sluiten perfect aan bij de mogelijkheden en de belevingswereld van jonge kinderen. Spelenderwijs leren ze technisch en tactisch goed tennissen. Wie weet, levert het TC Nieuwerkerk ook een aantal talenten op”, glimlacht Tineke.

WERKEN AAN DE TOEKOMST

“De afgelopen periode is door onze leden op veel fronten hard gewerkt om onze vereniging nog gezelliger te maken. Maar ook om ons tennispark klaar te maken voor de recreatieve en competitieve behoeftes van onze leden nu en in de toekomst.” TC Nieuwerkerk heeft voor jong en oud, zowel voor de beginnende als de competitief of recreatief ingestelde tennissers veel te bieden. “Daarom hebben wij flink geïnvesteerd in nieuwe banen en in het clubhuis.”, aldus Tineke. “Met de nieuwe gravelplus banen komen we bovendien tegemoet aan de wensen van onze leden. Het heeft dezelfde speeleigenschappen als gravel, maar door de betere drainage kan je bijna het hele jaar spelen en hoef je na een flinke regenbui niet meer te sponsen. Met de keuze voor gravelplus kunnen we tevens de topspelers op ons park behouden, want in de Eredivisie is gravel verplicht.” Ook het nieuwe clubhuis met alle moderne faciliteiten, dat medio april officieel wordt geopend, gaat volgens Tineke veel plezier brengen. “Het is een gezellige ontmoetingsplek geworden voor jong en oud, met fantastische terrassen vanwaar je een geweldig uitzicht hebt op alle banen. Door de moderne ruime keuken hoeft ook de inwendige mens niet vergeten te worden.”

WAAROM TENNIS?

Meer dan een miljoen mensen staan regelmatig op de tennisbaan. Bijna 605.000 daarvan zijn lid van een KNLTB-vereniging. Niet zo gek, want iedereen kan leren tennissen. De sport is flexibel in te passen in je leven, goed voor je gezondheid en geschikt voor alle leeftijden. Zo wijst onderzoek van de International Tennis Federation (ITF) in samenwerking met de KNLTB bijvoorbeeld uit dat in vergelijking met normaal actieve mensen, tennissers: slanker zijn, meer uithoudingsvermogen hebben (en daardoor minder risico lopen op hart- en vaatziekten), meer ‘goede’ cholesterol (HDL) hebben, sterkere botten en spieren hebben, een betere conditie hebben. Bovendien is tennis een sport voor jong en oud. Sporten is vooral gezond als je het je hele leven blijft doen. Nu leren tennissen, daar heb je dus de rest van je leven plezier van. Redenen genoeg om te gaan tennissen. Maar waarom dan bij TC Nieuwerkerk? Naast het feit dat TC Nieuwerkerk beschikt over een prachtig en compleet tennispark (nieuw complex met zes nieuwe GravelPlus en drie Red Court banen), op slechts 5 fietsminuten van Nesselande ligt, voldoende gratis parkeerruimte heeft, samenwerkt met een uitstekende tennisschool met gediplomeerde leraren en een betaalbare contributie heeft, kun je hier op je eigen niveau – recreatief of competitief – tennissen. Daarnaast is het altijd gezellig en worden er het hele jaar door activiteiten en evenementen georganiseerd voor jong en oud. Kortom, alle ingrediënten om je nu aan te melden bij de leukste tennisclub uit de regio!

WIL JE LANGER LEVEN? GA TENNISSEN!

Als je sport met een racket in je hand, is de kans groot dat je langer leeft stukken groter dan als je voetbalt. Het overlijdensrisico is bijna de helft lager wanneer je regelmatig op een tennis-, squash- of badmintonbaan te vinden bent. Naast ‘racketsporters’ doen ook zwemmers, fietsers en aerobics-fanatiekelingen het prima. Volgens een onderzoek van de universiteit van Sydney maakt het, als het gaat om je levensverwachting, niet alleen uit hoe vaak je sport, maar zeker ook welke sport je doet. Er werd in het onderzoek ook gekeken naar het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten. De tennissers kwamen ook hier als beste uit de bus: hun overlijdensrisico werd met de helft lager. Bij voetbal en hardlopen werd geen hogere levensverwachting gevonden. Dat wil niet zeggen dat voetbal en hardlopen slecht voor je zijn, de sporten hebben alleen geen extra levensverlengend voordeel. kunnen verbeteren.”

NEDERLANDSE KAMPIOENSCHAPPEN

Ben jij erbij op 10 en 11 juni? Afgelopen jaar schreef ons eerste heren team geschiedenis. Zij wonnen in Simpelveld voor het eerst in de historie de Lotto Heren Eredivisie! In Zuid-Limburg waren zij in de finale met duidelijke cijfers (4-0) te sterk voor TOP Papendrecht. Als landskampioen mag TC Nieuwerkerk op zaterdag 10 en zondag 11 juni het finaleweekend van de eredivisie organiseren. Tijdens dit weekend strijden de vier beste herenteams van Nederland om de titel. Je kunt Nederlands beste tennissers op de Nieuwerkerkse tennisbanen in actie zien. Ons eerste herenteam gaat er natuurlijk alles aan doen om de titel te verdedigen. Dit wordt een prachtige editie van het finaleweekend en wij heten alle leden (en niet-leden) natuurlijk van harte welkom op ons park. Voor de kinderen organiseren we vanzelfsprekend ook activiteiten, zoals een springkussen, vernieuwde speeltuin, minibanen etc.

Tennisclub Nieuwerkerk
Britsezoom 9, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-313406
www.tcnieuwerkerk.nl