Eigen regie in de laatste levensfase

0
3880
Stichting IJsselThuis (c) Joke Schut

Mensen in hun laatste levensfase ondersteunen, dat is waar het bij IJsselThuis om draait. De aandacht van medewerkers en vrijwilligers is erop gericht om lijden te verlichten en het leven nog waarde en kwaliteit te geven. Eigen regie van de cliënt en zijn of haar naasten, is een belangrijke waarde binnen het hospice. Vandaag spreken we met Eveline Imelman, één van de vrijwilligers.

Het hospice van Stichting IJsselThuis in Nieuwerkerk aan den IJssel draait dankzij de inzet van zo’n 80 zeer betrokken vrijwilligers. En ook al is hun achtergrond heel divers, ze streven allemaal hetzelfde doel na: de bewoners tijdens hun laatste levensfase zo goed mogelijk ondersteunen. Onze speciaal opgeleide zorgvrijwilligers zijn gemotiveerd, betrokken en gastvrij. Door hun eigen ervaring, maar ook door een gedegen scholing, weten zij hoe belangrijk het is dat iemand die ongeneeslijk ziek is, zich veilig en verzorgd voelt. Samen met de cliënt en de mantelzorgers bekijken we welke verzorging en ondersteuning nodig is en wat vrijwilligers daarvan voor hun rekening kunnen nemen. Zelf ben ik sinds anderhalf jaar actief als vrijwilliger, maar het voelde vanaf dag een zeer vertrouwd. Er hangt hier namelijk een warme en huiselijke sfeer. Hoewel ons hospice het eindpunt is voor de bewoners, wordt er desondanks veel gelachen.

VARIATIE

Elke dag is anders in ons hospice. Dat komt ook omdat onze bewoners zelf mogen aangeven waaraan ze behoefte hebben en dat kan per dag verschillen. Soms gaat het om praktische hulp bij eten of drinken, soms om een luisterend oor, een gesprek, een ontspannende massage, samen in de tuin zitten, een boek voorlezen of alleen maar naast iemand zitten en er voor de ander ‘zijn’.

Daarnaast ontvangen de vrijwilligers het bezoek van de bewoners en staan ze artsen, leveranciers en overige medewerkers te woord, bedienen ze de telefooncentrale en verrichten ze, afhankelijk van de drukte in het huis, veel kleine, dagelijkse bezigheden. Denk aan het ronddelen van koffie en thee, het netjes houden van de huiskamer en het verzorgen van de planten en de bloemen in huis, boodschappen doen. Je bent dus eigenlijk continu bezig tijdens een dienst.

Vrijwilligers met technisch inzicht zetten we graag in voor diverse klusjes in en rond het huis of in de tuin. Een aantal vrijwilligers is opgeleid om aanvullende zorg te bieden, zoals hand- en voetmassage, aromatherapie of het samenstellen van een levensverhaal. Binnen de stichting wordt veel aandacht besteed aan opleidingen voor de vrijwilligers.

HOSPICE

Het hospice biedt plaats aan vier bewoners. Dankzij deze kleinschalige opzet heerst er een huiselijke en een persoonlijke sfeer. Elke kamer heeft een eigen badkamer en toilet. Daarnaast is er een ruime, sfeervolle gezamenlijke huiskamer met openslaande deuren naar het terras en de tuin aan het water. Het hospice IJsselThuis is er voor iedereen, ongeacht afkomst of levensovertuiging.

Stichting Ijsselthuis
Batavierlaan 8, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 0180-391300
www.ijsselthuis.nl

Fotografie: Joke Schut