Huiselijk leven met respectvolle zorg (deel III)

0
3457
Villa Hooghe Heide (c) Joke Schut

Woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’ is een particuliere organisatie die in een kleinschalige, exclusieve woonomgeving een huiselijke sfeer creëert voor ouderen die niet meer in de gelegenheid zijn om zelfstandig te kunnen wonen. Villa Hooghe Heide verhuurt de appartementen / studio’s met een service-overeenkomst waarin onder meer is opgenomen de aanwezigheid van 24-uurs zorg. U regelt op deze wijze alle faciliteiten om te kunnen wonen en leven. De verpleegkundige en persoonlijke zorg en begeleiding wordt vanuit het PGB besproken en afgestemd. Persoonlijke aandacht, respect, veiligheid en geborgenheid zijn kenmerken die vanzelfsprekend zijn binnen de organisatie. In deze editie van Amersfoort Living vertellen drie vrijwilligers over hun ervaringen bij deze zorgorganisatie.

Op een schitterende locatie aan De Strang in Amersfoort-Kattenbroek, vindt u woonzorgvoorziening ‘Villa Hooghe Heide’. In het pand zijn 21 ruime zorgappartementen en twee logeerkamers, verdeeld over de begane grond en eerste etage, gerealiseerd voor senioren met een zorgvraag. Villa Hooghe Heide is opgezet door Jan Luiten en Clari van Staveren, die ruim 30 jaar zowel in verpleeghuizen als in de functie van wijkverpleegkundige actief was. Samen waren ze van mening dat ouderen betere zorg verdienden dan zoals die regelmatig in het nieuws is. “Wanneer leven en zorg ondersteund moet worden, gebeurt dit in eerste instantie vaak door kinderen, buren en thuiszorgorganisaties. Snel heb je al vele verschillende zorgverleners over de vloer waar afspraken mee gemaakt moeten worden. Als het thuis dan echt niet meer gaat, wordt het een komen en gaan van hulpverleners en goedwillende – soms overbelaste – mantelzorgers. Eigenlijk is er verpleeghuiszorg nodig”, aldus Clari. De Villa biedt u een alternatief, een rustige omgeving waar u kunt leven en genieten samen met anderen, maar ook als u liever op u zelf bent. Een omgeving die u en uw naasten ontzorgt. De vaste zorgmedewerkers onderhouden korte lijnen met bewoners, familie en externe partijen zodat er duidelijkheid en structuur is. Het hospitality team zorgt voor heerlijke maaltijden en alles wat nodig is om een huishouding te voeren. Er is een activiteitenrooster gebaseerd op de wensen van de bewoners. Dit programma wordt begeleid door vaste medewerkers samen met vrijwilligers. Een drietal ZZP-ers bieden wekelijks specifieke extra activiteiten.

IETS VOOR ANDEREN BETEKENEN

In Villa Hooghe Heide is een enthousiaste groep van vrijwilligers actief. Vandaag is onder meer Annemarie Jansen aanwezig. Binnen de ‘Villa’ houdt zij zich sinds 2014 onder meer bezig met zingen. “Je ziet dat het samen zingen echt iets doet met de bewoners. Ik heb een dikke map samengesteld met talloze liedjes van weleer. Daarnaast spelen we ook regelmatig spelletjes met vragen over vroeger.” Annemarie is zelf in de zorgsector werkzaam geweest en weet als geen ander hoe belangrijk het is als bewoners aandacht krijgen. “Gezien en gehoord worden is erg belangrijk”, vertelt Annemarie. “Ik fietste bijna dagelijks langs Villa Hooghe Heide, maar besefte pas wat dit huis was, toen ik de vader van een vriendin bezocht. “Ik besloot toen dat ik hier na mijn actieve carrière vrijwilliger wilde worden.”

WARM BAD

Hier werken is volgens medevrijwilliger Coby Osinga als een warm bad. “Het was totaal anders dan ik gewend was. Iedereen helpt elkaar.” Coby is inmiddels al weer vier jaar als vrijwilliger aan Villa Hooghe Heide verbonden. Net als Annemarie heeft zij ook een achtergrond in de zorg en vindt de wijze waarop deze particuliere woonzorgvoorziening functioneert, prettig. “Je voelt gewoon dat je er bij hoort. Er is een prettige sfeer met de bewoners, de familie, de medewerkers en de vrijwilligers”, vertelt Coby, terwijl ze een bewoner helpt met het spel Memory.

VOOR IEDERE KLUS…

Ondertussen is ook Harry Kunenborg de woonkamer binnengestapt. “Excuses dat ik wat later ben, maar ik moest nog even een lampje in één van de appartementen vervangen.” Harry is sinds 2013 de zeer gewaardeerde Klusjesman van Villa Hooghe Heide. “Ik zocht na mijn pensioen naar een activiteit zodat ik iets om handen zou hebben. Mijn vrouw was toevallig naar een open dag geweest en zag wel dat ik daar iets kon betekenen en zei ‘Harry, echt iets voor jou!’ Sindsdien kom ik hier regelmatig langs om kleine klusjes te doen. Soms ook voor de bewoners.” Volgens Manager Zorg- en Hospitality Monique Hulzebosch kent Harry iedereen en iedereen kent Harry. Als iemand een vraag of een klus heeft, dan kunnen ze gewoon naar hem toestappen.”

24-UURS ZORG

Er worden in Villa Hooghe Heide 24 uur per dag zorg en diensten geleverd. “Wij bieden een volledig pakket aan zorg variërend van persoonlijke verzorging tot intensieve verpleging, afgestemd op uw persoonlijke situatie ”, legt Jan uit. “U kunt de hele dag een beroep doen op gediplomeerde zorgverleners, ongeacht het tijdstip op de dag. We geven u bovendien de garantie – mits medisch verantwoord – dat u in uw eigen appartement kunt blijven wonen.” Huisarts, fysiotherapeut en overige zorgdisciplines komen gewoon bij u ‘aan huis’. “De Villa heeft vaste afspraken met een huisartsenpraktijk in de woonwijk en wekelijks komt de vaste huisarts langs voor de medische zorgvragen. De dienstverlening bestaat daarnaast uit diverse gemaksdiensten zoals kapper, pedicure en schoonheidsspecialiste aan huis. Maar ook uit verse maaltijden bereid door eigen koks (opgediend in de gezamenlijke eetkamer of op uw eigen kamer), een wasservice en het schoonhouden van de appartementen. Daarnaast bevindt zich in het souterrain een complete fitness- en wellnessruimte.

MEER INFORMATIE

Als u interesse heeft om eens nader kennis te maken met het team, de sfeer te willen proeven en de mogelijkheden wil bespreken over het wonen op Villa Hooghe Heide, dan kunt u contact opnemen met Jan Luiten, 033-2030012 “Hopelijk mogen wij u binnenkort begroeten in Villa Hooghe Heide.”

JUBILEUM

Villa Hooghe Heide viert haar 5 jarig bestaan op 26 april 2017 in besloten kring.

Villa Hooghe Heide
De Strang 1
3823 GL Amersfoort
033- 8009980 alg. | 033-2030012
www.villahoogheheide.nl

Fotografie: Nico Brons, Joke Schut