Impact door uitstraling

0
3197
Het Imahobureau - Impact door uitstraling

Onlangs kreeg ik iemand in mijn studio die iets wilde, of misschien wel moest, met zijn persoonlijke uitstraling. Wat was er aan de hand? Voor de tweede keer had hij geen vaste aanstelling bij de organisatie waar hij nu twee jaar werkzaam was. Hij deed zijn werk goed en de beoordeling op zijn functioneren was ok. Waar het echter aan ontbrak waren een duidelijke profilering en zijn zichtbaarheid. Als kwaliteiten had hij naar zijn baas doelgerichtheid en gedrevenheid genoemd. Dit was niet wat hij uitstraalde. Zijn uiterlijk en uitstraling waren niet congruent met zijn binnenkant, ervan uitgaande dat de kwaliteiten klopten.

De man die binnen kwam droeg een te lange, soepele broek, zonder vouw, een licht overhemd met losse boord en wat te lange mouwen, had overgewicht, ronde gelaatstrekken en een ronde bril met weinig kleur. Hij gaf een zachte handdruk en had bij het zitten aan tafel een lage spierspanning in zijn lijf. Wat kon hij verbeteren om zijn impact te vergroten en zijn kleding en uitstraling te laten kloppen met zijn kwaliteiten?

HANDDRUK EN HET NOEMEN VAN JE NAAM

Geef een stevige handdruk en geef je volle hand. (Niet alleen je vingertoppen of een holle hand). Zorg dat je zowel je voornaam als achternaam duidelijk uitspreekt. Kijk de persoon die je een hand geeft aan.

HOUDING EN STEM

Zorg dat je rechtop staat, met je spieren iets aangespannen. Helemaal ontspannen zit je ’s avonds op de bank. Leg bij een gesprek je handen losjes op de tafel, in plaats van in je schoot. Neem ruimte in als je staat en maak jezelf niet klein. Oefen in een krachtige stem. Zie je hele romp als een klankkast; als je lager spreekt kom je overtuigender over dan met een hoge stem, die alleen vanuit je keel klinkt. (denk eraan hoe je een baby toespreekt, als je vaak zo praat, word je misschien wel vriendelijk gevonden, maar het draagt niet bij aan een krachtige uitstraling).

STRUCTUUR EN STEVIGHEID VAN STOF

Gladde, steviger stoffen hebben een zakelijkere uitstraling dan soepele, losse stoffen. Zorg dus voor materiaal waar vorm in zit. Als je broek of mouwen te lang zijn, dan geeft dat plooien, wat een rondere, rommelige uitstraling geeft. Ook het dragen van een jasje helpt om rechtere lijnen te creëren, mits het jasje goed past! Het maakt een rond figuur rechter en daarmee straal je onbewust meer kracht uit.

KLEUR IN KLEDING

Kies voor kleurcontrast, waarbij je je jasje of pak donkerder kiest en je shirt licht. Daarnaast is effen professioneler dan een dessin. Een streepje is zakelijker dan een ruitje en een klein motief (in een das bijvoorbeeld) professioneler dan een groot dessin. Voor vrouwen geldt dit ook, bijvoorbeeld in een jurk.

BRIL

Onderzoek wijst uit dat mensen met een bril intelligenter worden ingeschat, dus dit kan een krachtig hulpmiddel zijn. Des te belangrijker dat je je brilmontuur goed kiest. Een wat rechtere vorm maakt krachtiger dan een rond montuur bij een rond gezicht.

Kortom, er was werk aan de winkel. Van veel van bovengenoemde was hij zich niet bewust, maar was heel gemakkelijk en snel aan te passen. We zijn begonnen met het aanschaffen van een aantal goede kledingsets. En een nieuwe bril. Allen passend bij zijn persoonlijkheid (daar begint het mee) en bij wat hij wilde uitstralen. Andere zaken vroegen wat meer oefening.

Voor mij is het allerbelangrijkste dat mensen zich bewust worden van de prachtige mogelijkheden die ze hebben om zichzelf te versterken en zichtbaar te maken. En dus om te laten zien wat zij in huis hebben en waar ze goed in zijn.

Maak jij al impact met je uitstraling? Ik help je graag op weg!