Waterdorp in Vathorst: Sfeervol dorp grenzend aan de grachtenstad

0
3193
OBV Beheer

Het nieuwste deel van Vathorst krijgt de kwaliteit van eigentijdse nieuwbouw maar met de sfeer van oorspronkelijke oudbouw. “Het wordt als een oude nederzetting”, vertelt stedenbouwkundige Edzo Bindels, de geestelijk vader van dit nieuwe plandeel.

Waterdorp wordt het pittoreske dorpje grenzend aan de grachtenstad. Alsof de steeds verder oprukkende stad langzaam tegen het ooit vrij liggende dorp is aangegroeid. Waar de grachtenstad zich onderscheidt door strakke straten en statige panden aan grachten met hoge kades, krijgt het nieuwe plandeel juist een meer dorps karakter, met alle grillige vormen die daarbij horen. “De watergangen sluiten naadloos aan op die van Laak 2A”, zegt Edzo. “Met dat verschil dat De Laak gekenmerkt wordt door voornamelijk rechte grachten, waar in Waterdorp de singels door het dorp meanderen alsof ze er altijd hebben gelegen en de bebouwing er omheen later is ontstaan. We trekken het water dus door, maar op een totaal andere manier. Daarmee onderstrepen we het motto van Vathorst: ‘Een wereld van verschil’.”
“Waterdorp is niet helemaal achter de tekentafel gecreëerd”, legt Edzo uit. “We maken dankbaar gebruik van de Hogesteeg die als een natuurlijk lint door toekomstig Waterdorp kronkelt. Die historische weg met grote bomen erlangs ademt echt de sfeer van het oude dorp.”

De Hogesteeg begint al in de polder, loopt even langs het smalle water van de oorspronkelijke Laak, om vervolgens af te slaan richting het dorp in wording. Wie vanaf die kant richting Waterdorp rijdt, voelt direct wat Edzo bedoelt. En ook in het dorp kronkelen de straten verder, met daar omheen lage woningen, verschillende typen naast elkaar.

FRIVOLE ELEMENTEN

“Ieder straatje, iedere woning, alles heeft zijn eigen betekenis”, zegt Edzo. “Met frivole elementen maken we een bijzonder dorp. Een statige notariswoning, een historische boerderij, een oud schoolgebouw, een fabriekje, een brugwachterswoning, noem maar op. Het zijn panden die een dorp betekenis geven.” En dat maakt Waterdorp extra bijzonder. Niet alleen de structuur wordt authentiek dorps, de bebouwing wordt dat ook. In totaal komen er 400 nieuwe woningen. Daaronder woningen in een rij en twee-onder-een-kappers, maar ook bijzondere gebouwen (de specials) die je het gevoel geven dat je in een oorspronkelijk Waterdorp bent. Uniek zijn de woningen met een zogenoemde overtuin. Privétuinen aan de overzijde van een autoluwe straat op de groene oevers van de grachten. Eigenaren van een woning met overtuin genieten dus van een tuin direct aan het water.

BEELDKWALITEITSPLAN

Particuliere kavels komen er ook in Waterdorp. Op 36 kavels kunnen kopers straks zelf bouwen. West 8 heeft daarvoor een strak omschreven beeldkwaliteitsplan neergelegd. Toch is Edzo niet bang dat dat kopers zal afschrikken. “In mijn ervaring heb je twee typen kavelkopers”, zegt hij. “De één kiest bij voorkeur voor catalogusbouw, de ander is vooral op zoek naar een bijzondere plek. En die laatste heeft helemaal geen moeite met strakke randvoorwaarden. Ik heb dat eerder gemerkt bij projecten in Woerden en in Loenen aan de Vecht. In Waterdorp bieden we zúlke bijzondere plekken dat potentiële kopers aangenaam verrast zullen zijn. En dan kan het zomaar zijn dat het strakke beeldkwaliteitsplan juist de inspiratie geeft voor de woning die de koper wil gaan bouwen.”

SFEER PROEVEN

Op dit moment wordt op de plek waar Waterdorp moet gaan verrijzen de grond bouwrijp gemaakt. De sfeerimpressie bij dit artikel geeft al wel een goed beeld van hoe het er straks uit gaat zien. Broek in Waterland, Loenen aan de Vecht en de nieuwbouwwijk Op Buuren in Maarssen zorg(d)en voor inspiratie en referenties voor Waterdorp in Vathorst. Heel bijzonder is de video-impressie die West 8 van Waterdorp heeft gemaakt. Loop mee door de sfeervolle straten, langs het water en de karakteristieke woningen. U vindt de video op: www.waterdorpvathorst.nl. Volg Waterdorp ook op Facebook: www.facebook.com/waterdorpvathorst en op Pinterest: www.pinterest.com/vathorst033. Bent u geïnteresseerd in een kavel of in een projectwoning in dit bijzondere nieuwe deel van Vathorst? Houd de website en de social media in de gaten voor het laatste nieuws.

Fotografie: West 8 en OBV