Regionaal grote verschillen in raamdecoratie

0
764

In Nederland zijn er grote regionale verschillen te zien als het gaat om raamdecoratie. Iedere regio heeft zijn eigen voorkeuren en stijlen als het gaat om het aankleden van de ramen. Van klassiek tot modern en van kleurrijk tot minimalistisch, er is voor ieder wat wils. In dit artikel gaan we dieper in op de regionale verschillen in raamdecoratie en welke invloeden hieraan ten grondslag liggen.

Noord-Holland: klassiek en chique

In de provincie Noord-Holland is er een sterke voorkeur voor klassieke en chique raamdecoratie. Denk hierbij aan gordijnen met luxe stoffen, zoals zijde of velours, en rijke kleuren zoals bordeauxrood of donkerblauw. Ook worden er vaak embrasses gebruikt om de gordijnen op te halen, wat zorgt voor een extra sierlijk effect. Deze voorkeur voor klassieke raamdecoratie komt voort uit de historische en rijke cultuur van steden als Amsterdam en Haarlem.

Zuid-Holland: modern en strak

In tegenstelling tot Noord-Holland, heeft Zuid-Holland een sterke voorkeur voor moderne en strakke raamdecoratie. Hier worden vaak houten jaloezieën of rolgordijnen gebruikt in neutrale kleuren, zoals wit of grijs. Ook worden er vaak transparante vitrages gebruikt om een open en lichte uitstraling te creëren. Deze voorkeur voor moderne raamdecoratie komt voort uit het dynamische en kosmopolitische karakter van steden als Rotterdam en Den Haag.

Gelderland: landelijk en natuurlijk

In de provincie Gelderland kiest men vaak voor landelijke en natuurlijke raamdecoratie. Hier worden vaak houten shutters gebruikt, die zorgen voor een warme en rustieke uitstraling. Ook wordt er veel gebruikgemaakt van natuurlijke materialen, zoals linnen of katoen. Qua kleuren worden vaak aardetinten gebruikt, zoals beige, bruin of groen. Deze voorkeur voor landelijke raamdecoratie komt voort uit de groene en landelijke omgeving van Gelderland.

Groningen: minimalistisch en Scandinavisch

In de provincie Groningen is er een sterke voorkeur voor minimalistische en Scandinavische raamdecoratie. Hier worden vaak strakke en eenvoudige gordijnen gebruikt in neutrale kleuren, zoals wit of lichtgrijs. Ook worden er vaak transparante vitrages gebruikt om het licht binnen te laten en een open uitstraling te creëren. Deze voorkeur voor minimalistische raamdecoratie komt voort uit de invloeden vanuit Scandinavië en het verlangen naar rust en eenvoud.

Limburg: kleurrijk en gezellig

In de provincie Limburg is er een sterke voorkeur voor kleurrijke en gezellige raamdecoratie. Hier worden vaak gordijnen gebruikt in opvallende kleuren, zoals rood, geel of paars. Ook worden er vaak franjes of kwastjes toegevoegd voor een extra feestelijk effect. Deze voorkeur voor kleurrijke raamdecoratie komt voort uit de bourgondische en gezellige sfeer die kenmerkend is voor Limburg.

De regionale verschillen in raamdecoratie worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals lokale cultuur, historie en omgeving. Daarnaast spelen ook trends een grote rol. Zo is er momenteel een algemene trend waarneembaar naar duurzame en milieuvriendelijke raamdecoratie. Steeds meer mensen kiezen voor materialen zoals bamboe of gerecycled glas. Ook zijn er trends zichtbaar op het gebied van kleurgebruik, waarbij bijvoorbeeld pasteltinten of juist felle kleuren populair zijn.

Fotografie: Pexels