Probeer je emotie uit te schakelen

0
1421
Fintessa Vermogensbeeher - Fotografie iStockphoto

De oorlog in de Oekraïne en de dreiging met zware wapens draagt bij aan een algemene nerveuze en sombere stemming. Het is geen stemming waarin veel beleggers aandelen willen kopen. Toch is dat waarschijnlijk nu net wat je wel zou moeten doen. Succesvolle beleggers kijken immers jaren vooruit. Niet wat volgende week of volgende maand gebeurt, maar wat ons over enkele jaren te wachten staat is van belang.

Nu is het voor de gemiddelde particuliere en institutionele belegger niet eenvoudig om zo ver in de toekomst te kijken. Daarom is het nu vooral zaak deze moeilijke periode in ieder geval zonder al te veel kleerscheuren door te komen. Want één ding staat wel vast, je moet als belegger blijven zitten. Uitstappen is het laatste dat je moet doen, tenzij je om wat voor reden dan ook het geld nu nodig hebt. Iedere ervaren belegger weet dat het uiteindelijk altijd weer goed komt. De ene keer duurt het wat langer dan de andere keer, maar goed komen doet het. Maar hoe kom je als belegger deze moeilijke periode zonder al te veel schade door?

De grootste bedreiging voor de portemonnee van ons allen is de inflatie. Het ligt dan ook het meest voor de hand om beleggingen te zoeken die deze inflatie juist veroorzaken. Grondstoffen dus en bedrijven die het hier van moeten hebben. Daarnaast ligt de keuze voor de hand voor bedrijven die een ijzersterke marktpositie hebben en als gevolg daarvan in staat zijn om de gestegen kosten door te berekenen aan de afnemer of de klant. Feitelijk zullen alle bedrijven die producten of diensten aanbieden die niet direct essentieel zijn het moeilijk krijgen. De consument heeft immers minder te besteden en wat hij wel kan uitgeven zal zijn aan zaken die hij echt nodig heeft (energie, voeding, huisvesting, etc.).

Er zijn nog een paar eenvoudige zaken die beleggers in acht zouden kunnen nemen. Denk daarbij aan valuta. Zoals zo vaak zijn ook nu de bekende valuta populaire vluchthavens. Dat zijn vooral de Zwitserse frank en de Amerikaanse dollar. Je kan er van alles van vinden, maar het blijkt steeds weer te werken.

De Amerikaanse aandelenmarkt doet het bovendien minder slecht dan bijvoorbeeld de Europese. Aan het begin van dit jaar was, niet voor het eerst, de algemene opinie dat de goedkopere Europese aandelen het beter zouden gaan doen dan de duurdere Amerikaanse. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook dit jaar weer niet gebeuren. De Verenigde Staten hebben natuurlijk het voordeel dat ze verder van het oorlogsgeweld verwijderd zijn en ook minder handel met Rusland drijven, maar het zwaarst weegt wederom de sleutelrol die de dollar speelt in de wereldeconomie. De positie van de dollar verschaft de Verenigde Staten allerlei privileges. Al was het maar dat die het land in staat stelt harde sancties richting Rusland in te stellen. Een leger hoeft er niet eens aan te pas te komen, economische sancties kunnen volstaan om het gewenste resultaat te bereiken.

Maar eerst moeten beleggers deze onzekere tijd zien door te komen. Uitstappen en je geld op een spaarrekening zetten geeft misschien wel wat gemoedsrust, maar zal altijd een verlieslatende strategie zijn. Blijven zitten is het devies en de portefeuille zo nodig aanpassen aan de fundamenteel gewijzigde situatie.

Fotografie: iStockphoto