Gin 1689 wekt eeuwenoud recept tot leven

0
1904
Gin 1689

De oorsprong van gin in een modern jasje proeven? Gin 1689 neemt je mee naar het Nederlandse vakmanschap van meer dan drie eeuwen geleden. De gin heeft zijn naam te danken aan het jaar waarin Willem III van Oranje de drank introduceerde in Engeland, waarna een ware gin opmars volgde. Meer dan drie eeuwen later blaast Gin 1689 het originele recept nieuw leven in. Het resultaat: de 1689 Dutch Dry Gin én de 1689 Queen Mary Pink Gin, een fruitige variant en de allereerste pink gin van Nederland.

Origineel recept

In de Glorious Revolution (1688-1689) wist stadhouder Willem van Oranje-Nassau niet alleen de Engelse koning van zijn kroon te stoten, maar nam hij ook iets typisch Hollands mee naar het Britse eiland. Jenever (op z’n Engels: Genever, al snel afgekort tot Dutch gin) werd dankzij Willem III van Oranje razend populair onder de Engelse bevolking. Meer dan drie eeuwen later besloot oprichter Alexander Janssens, die net als Willem III van Oranje van Nederland naar Engeland verhuisde, op zoek te gaan naar het originele recept.

Gin 1689

Zoektocht in Royal British Library

Maar liefst anderhalf jaar zocht Janssens in de archieven van de Royal British Library, waar hij de sectie zeldzame boeken binnenstebuiten keerde op zoek naar het originele recept. Met succes: Janssens stuitte op het zeldzame boek The Distiller of London. Hierin vond hij (met handschoentjes aan en onder het toeziend oog van een beveiliger) het authentieke ginrecept. Hij kocht de rechten van het recept en ontcijferde samen met de curator van de British Library en de Universiteit van Londen de onleesbare tekens. Met behulp van een meesterdistilleerder uit de Nederlandse ginhoofdstad Schiedam, bracht hij het authentieke recept tot leven.

Fruitig, fris en kruidig

De 1689 Dutch Dry Gin is een traditionele London dry gin. De drank is gemaakt van graanalcohol en botanicals (kruiden en specerijen) en is met alle ingrediënten in de ketel gedestilleerd. De gin bevat jeneverbes, renetappel, kweepeer, gedroogde citroen- en sinaasappelschillen, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De botanische ingrediënten zorgen voor een fruitige smaak met een lange, kruidige afdronk. Voor de 1689 Queen Mary Pink Gin zijn aan het recept framboos en aardbei toegevoegd, waardoor de gin zachtere en fruitige tonen krijgt en natuurlijk de roze kleur. Het toevoegen van het rode fruit werd overigens eeuwen geleden al geadviseerd, zo blijkt uit het originele recept dat nog altijd op het etiket van de fles terug te vinden is.

Internationale prijzen

Inmiddels is Gin 1689 verkrijgbaar in 12 landen binnen en buiten Europa. Al in het eerste jaar na de oprichting in 2018 ging het ginmerk er met een bekende award vandoor. Gin 1689 won goud in het premium segment op de prestigieuze British Gin Masters. Eerder dit jaar nam het Britse dagblad The Independent de drank op in de lijst van beste Pink Gins. Ook viel Gin 1689 in de prijzen bij de International Wine & Spirit Competition, de Spirits Business Masters, de London Spiritis Competition en kreeg de gin een vermelding in de Difford’s Guide.

Gin 1689

Meer weten: www.gin1689.com