Kwaliteitsspeler die klaar is voor de zorgvraag van morgen

0
1990
TAJ-Zorg

Veertien jaar geleden nam Jelka van den Baard het initiatief om in Bergschenhoek te starten met TAJ-zorg, een acroniem voor het bureau Thuis Activiteiten Jelka. De zorg richt zich op cliënten met een Persoonsgebonden budget (PGB) of levert zorg vanuit de Wet langdurige zorg (WLZ) of de Zorgverzekeringswet (ZVW). Ze biedt hieruit ondersteuning voor: verpleging, persoonlijke verzorging of begeleiding in de thuissituatie. “Dankzij onze aanpak kunnen we de komende jaren flink doorgroeien. Dit impliceert dat we ons medewerkersbestand graag willen versterken.”

Dit zegt Jelka die samen met haar dochter Deborah en Maarten Wissink penvoerder is en dus verantwoordelijk voor de dagelijkse organisatie van TAJ-zorg. Dit is een zorgorganisatie die sinds november gevestigd is in een representatief kantoor in Bergschenhoek. Zij richt haar zorgtaak op mensen die hun zorg de baas willen blijven. Dit is voor iedereen die verpleging, persoonlijke verzorging of ondersteuning en begeleiding nodig heeft. Hierbij staan de wensen van de cliënt bovenaan. “Er ligt natuurlijk een aantal redenen ten grondslag waarom ik dit zorgbedrijf ben begonnen”, opent Jelka het gesprek terwijl een geurig kopje koffie wordt geserveerd. “Voordat ik zelfstandig ondernemer werd, was ik geruime tijd in dienst van een zorgverlener. Door de omvang van de instelling kon de afstemming tussen zorgvraag en het zorgaanbod wel wat slagen gebruiken. Ik had destijds het gevoel dat het welzijn of geluk richting de cliënt tekortschoot. Dat greep mij aan. Logisch dat ik me verantwoordelijk voelde voor deze cliëntengroep. Niet alleen mijn behulpzaamheid werd aangesproken. Ook mijn ondernemerschap. Ik wist dat er mogelijkheden waren om voor deze groep hulpbehoevenden zorg op maat te leveren waarin kwaliteit, flexibiliteit, bereikbaarheid en professionaliteit tot de kernwaarden behoren. Het resultaat is zichtbaar.”

Volwaardig instelling

Vanuit het kantoor van TAJ-zorg richt de organisatie zich op de zorgvraag in haar vestigingsplaats Bergschenhoek en haar regio gemeente Lansingerland, waartoe woongebieden als Pijnacker, Berkel en Rodenrijs en Hillegersberg behoren. “Onze naamsbekendheid wordt steeds groter”, haakt Maarten in. Hij is binnen het management het aanspreekpunt voor de zorgverzekeraars en zorgverleners “We krijgen van hen steeds meer vertrouwen. En dat is een goed signaal voor onze expansie. We hebben de ambitie om van bureau TAJ-zorg een volwaardige zorginstelling te maken. Een prachtige maar tegelijk complexe uitdaging zonder afbreuk te doen aan onze kernwaarden kwaliteit, flexibiliteit, bereikbaarheid en professionaliteit. Kernwaarden die bovendien een aantrekkelijke werkomgeving creëren voor nieuwe medewerkers. Uiteraard verlenen we elke dag zorg in de reguliere uren.” Maar TAJ-zorg heeft ook plaats voor mensen die flexibel ingezet willen worden. Dat kan overdag maar ook indien gewenst ‘s avonds. “Feit is wel dat we de tijd nemen voor alle cliënten”, aldus Deborah. “Er wordt per cliënt geïnventariseerd waar behoefte aan is om vervolgens daarop te anticiperen. Goede ervaringen zijn hiermee opgebouwd. En dat geldt voor alle drie disciplines waarvoor cliënten ons kunnen inschakelen.”

TAJ-Zorg

Maatwerk

“Allereerst leveren we hulp bij verpleging of bij andere gespecialiseerde zorg”, preciseert Deborah. “Dat kan bijvoorbeeld zijn na een ziekenhuisopname of bij plotselinge ziekte. TAJ-zorg levert kwaliteitszorg bij de cliënt thuis met een team van gespecialiseerde en deskundige verpleegkundigen. Zo ziet de cliënt steeds dezelfde vertrouwde gezichten van onze zorgverleners. Professionaliteit in deze dienstverlening staat voorop. Onze verpleegkundigen staan onder leiding van Denise Adao. Zij is het aanspreekpunt, geeft advies en legt contact met de artsen. Zij begeleidt ook de leerlingen en medewerkers. Ook als het gaat om het volgen van cursussen. Daarmee kunnen we de kwaliteitswaarborging van onze dienstverlening verder versterken. Uiteraard kan de verpleging naadloos overlopen naar persoonlijke verzorging. Thuisblijven en toch de verzorging krijgen die nodig is. Wij van TAJ-zorg helpen de cliënt bij al zijn of haar dagelijkse persoonlijke verzorging op de momenten waarop deze nodig is/zijn. Wij zetten als het ware op de levensstructuur van de cliënten voort in de thuissituatie. Het is niet zo dat cliënten even worden verzorgd om voorts in een razende spoed naar een ander adres te gaan. Neen. We leveren kwaliteit en puur maatwerk. Wanneer de cliënt hulp nodig heeft bij de dagelijkse activiteiten, binnens- en buitenshuis, bieden wij de begeleiding die nodig is. Er zijn tal van mogelijkheden om net dat aangename nog aangenamer te maken. Er zijn in deze zorggroep veel kwetsbare, eenzame mensen. Eenzaamheid leidt, wanneer het lang aanhoudt, tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving en het gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Bovendien kan een vicieuze cirkel ontstaan die de gevolgen van de eenzaamheid versterkt. Ook dan is TAJ-Zorg er voor hen. Een bioscoopje pakken of een bezoek aan de dierentuin? Een middagje knutselen? Het kan geheel naar de wens van de cliënt allemaal ingevuld worden.”

TAJ-Zorg

Nieuwe collega’s

Expansie is belangrijk voor TAJ-zorg. De penvoerders zien dan met hun manier van werken ook veel perspectieven in de toekomst. “Bovendien neemt de zorgvraag toe”, stelt Jelka vast. “En dat geldt ook voor de druk op de werkvloer. De zorg die wij verlenen kunnen bovendien de grotere organisaties niet of nauwelijks aanbieden. Onze medewerkers gaan niet dagelijks op pad om op 24 adressen zorg te verlenen. Daar komt bij dat er geen verschil is met betrekking tot het financiële plaatje aangezien dit door het zorgstelsel in Nederland voor elke Nederlander gelijk is. Alleen is bij ons de overhead een stuk lager. Daarom kunnen we deze instelling en ons maatgesneden zorgaanbod met haar kernwaarden verder uitbouwen. We zijn vandaag een goede speler die klaar is voor de zorgvraag van morgen. Voor die missie kunnen we wel wat nieuwe collega’s erbij gebruiken.” Interesse of wil je meer informatie? Stuur een email naar info@taj-zorg.nl.

TAJ-Zorg
Notaris Kruytstraat 36, Bergschenhoek
T. 010-3169856
www.taj-zorg.nl

Fotografie: Maybelline Koense e.a.