Hand- en polsklachten: een vak apart

0
2176
HandsOncare - Fotografie iStockphoto

Dit jaar is HandsOnCare onder de vlag van Sandstep Healthcare een nieuw Hand- en Polslabel gestart. Vol trots stellen we HandsOnCare aan u voor. Een nieuwe Hand-en Polskliniek in Bosch en Duin, Rozendaal en Lelystad.

Waarom een kliniek speciaal voor Hand-en Polsklachten?

De hand en pols vormen volgens Wim Theuvenet een complex en daardoor uitdagend gebied. “Alleen hier zitten al 27 botjes met allemaal hun eigen gewricht. Elk gewricht heeft weer zijn eigen banden (ligamenten) om alles op zijn plek te houden en daarnaast hebben we nog 11 buigpezen en 11 strekpezen en nog wat kleine pezen voor specifieke bewegingen van de duim en de pink. Er lopen 3 hoofdzenuwen, waarvan niet alleen de zenuw zelf maar ook hun zijtakken vervelende klachten kunnen geven. In dit kleine gebied van ongeveer 30 cm2 kunnen zich veel problemen voordoen die tot klachten leiden welke het normaal functioneren van de Hand en Pols belemmeren. Denk hierbij aan pijn, tintelingen, doofheid, instabiliteit, krachtsverlies. Zonder een uitgebreide kennis van de anatomie van dit gebied, blijkt het soms lastig om goede diagnoses te stellen en mensen van hun klachten af te helpen. Daarom is de superspecialisatie hand- en polschirurgie ontstaan.” Echt bevlogen en gekwalificeerde Handchirurgen in Nederland hebben hun speciale kennis opgedaan in de vorm van een of meerdere fellowships en Europese en/ of Amerikaanse handexamens afgelegd.

Wat zijn de klachten die we het meeste voorbij zien komen?

“Globaal genomen zijn er 4 veel voorkomende diagnoses die we zien en behandelen, te weten, Dupuytren, artrose, beklemde zenuwen en hypermobiliteit of hyperlaxiteit van de gewrichten”, vertelt Mariëtta Bertleff. “Daarnaast zijn er nog vele andere problemen die we op hand-en pols gebied tegenkomen. Gelukkig is het in de meeste gevallen niet nodig om gelijk te opereren en kan je na het stellen van een diagnose veel bereiken met gerichte handtherapie, de juiste spalken en/of andere hulpmiddelen.

Dupuytren is een goedaardige ziekte van de hand, waarbij er om onduidelijke redenen strengen of bobbels gevormd worden, vaak beginnend in de handpalm, die langzaam de vingers krom gaan trekken. Dit kan lastig zijn met dingen uit uw zak halen, fietsen of het beoefenen van een sport of muziekinstrument. “Wat de behandeling hiervan betreft hebben we een ruime ervaring. Wanneer gekozen wordt voor een operatie dan kan dit naar onze mening het beste gebeuren zodra er sprake blijkt van een duidelijke uitbreiding van de ziekte. Het een gemiste kans is om hiermee te wachten totdat de vingers krom zijn gaan staan.” Bij artrose gaat het in de meeste gevallen om artrose van het duimgewricht, vingers en soms van de pols. Bij artrose is het kraakbeen van het gewricht in de loop der tijd verdwenen. Hierdoor schuurt het bot op bot tijdens bewegen en dit geeft een irritatie van het gewrichtskapsel wat leidt tot zwelling en pijn en uiteindelijk vaak krachtsverlies en stijfheid. Aan artroseklachten is volgens Mariëtta Bertleff bijna altijd wel wat te doen! Een derde groep zijn de beklemde zenuwen. “Denk hierbij aan een Carpaal Tunnel Syndroom, wat vaak bij veel mensen wel bekend is vanwege de pijnlijke tintelingen en krachtverlies die het kan geven (of het Tarsale Tunnel Syndroom bij de enkel welke vergelijkbare klachten bij de voet geeft). Echter, we hebben ook een cubitale tunnel waarin een zenuw bij de elleboog beklemd kan raken. We zijn vertrouwd met de behandeling! Tot slot kennen we hypermobiliteit of hyperlaxiteit van de gewrichten. Dit geeft pijnklachten, meestal in de pols of in de duim. Daarnaast kan het leiden tot krachtsverlies en behoorlijke beperkingen in dagelijkse dingen zoals het uitoefenen van een sport of het werk. Een diagnose waarvan mensen vaak horen dat ze ermee moeten leren leven, maar gelukkig is dit vaak niet nodig en is er wel wat aan te doen.”

Wie zijn onze dokters?

Dr. Wim Theuvenet en dr. Mariëtta Bertleff zijn de drijvende krachten bij HandsOnCare. Dr. Wim Theuvenet behaalde 25 jaar geleden als een van de eersten in Nederland het Europese Handchirurgie Diploma (F.E.S.H.), deed Fellowhips in het Institute de la Main in Parijs bij Prof. Tubiana en in Kaigiri (India) bij Prof. Paul Brand. Hij werkte 6 jaar in Nepal, geeft jaarlijks diverse cursussen Handchirurgie in het buitenland en was tot 2018 Plastisch, Reconstructief en Handchirurg in de Ziekenhuizen van Apeldoorn, Zutphen en Deventer. Hij is tevens Leproloog, gespecialiseerd in de Reconstructieve Chirurgie bij Lepra en Consulent voor de Nederlandse LepraStichting en voor The leprosy Mission international.

Dr. Mariëtta Bertleff had tijdens haar opleiding al een passie voor het hand en polsgebied en dit was dan ook de reden waarom ze voor de specialisatie Plastische Chirurgie koos. Ze heeft een deel van haar opleiding als handfellow van Dr. David Elliot in Engeland doorgebracht om de kneepjes van het vak te leren. In 2010 besloot zij om zich als een van de eerste chirurgen in Nederland volledig op het hand en pols gebied toe te leggen. Zij heeft destijds het Amerikaanse en Europese handexamen volbracht en inmiddels verschillende klinieken voor andere labels mogen opzetten. Samen met een aantal patiënten heeft ze de Nederlandse vereniging voor Dupuytren opgericht en is ze de grondlegger voor HandsOnCare.

“Onze passie ligt in het kunnen helpen van mensen en daarvoor nemen we de tijd en bieden we expertise en aandacht”, aldus Mariëtta Bertleff. “Zo goed als altijd kunnen we mensen op weg helpen naar het beter kunnen gebruiken van de hand. We werken samen met een netwerk van gespecialiseerde handtherapeuten. Meer informatie kunt u vinden op de website: www.handsoncare.nl. Hand en polsproblematiek valt onder verzekerde zorg. U heeft voor een bezoek aan ons een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

HandsOnCare
Biltseweg 14, Bosch en Duin
Rosendaalselaan 30, Rozendaal
Reaalhof 1A, Lelystad
T. 088-7652121
www.handsoncare.nl