Therapeutisch dagdromen – Kijkje achter de schermen bij miSenso

0
2113
miSenso - Fotografie Hermen Buurman

Vanuit de praktijk in Bergschenhoek en Hillegersberg biedt miSenso Psychologen en Orthopedagogen persoonlijke, psychologische zorg in een moderne omgeving. “En met een ‘ouderwetse’ kwaliteit. Voor de hele familie, van jong tot oud”, vult Trudy in het Veld aan. miSenso is een zelfstandig gevestigde praktijk die meer dan 30 jaar geleden is gestart door orthopedagoog en Gz-psycholoog Trudy in het Veld. In al die achterliggende jaren waarin we actief zijn, kennen veel cliënten miSenso als een actieve en innovatieve zorgaanbieder.

Dagelijks spreekt het professionele team van miSenso met cliënten die uiteenlopende klachten en hulpvragen hebben. Volgens Trudy is het erg jammer en tegelijk verontrustend dat cliënten vanwege de wachtlijsten in de zorg zo lang moeten wachten, voordat zij een psycholoog of orthopedagoog kunnen consulteren. “In een vroeg stadium zijn psychische klachten vaak beter te behandelen. Samen met de cliënt zoeken wij uit wat de kern van de problematiek is door middel van goed luisteren en doorvragen.”

miSenso - Fotografie Hermen Buurman
Intelligentie onderzoek digitale afname Jennifer Westerduin (orthopedagoog)

Holistische aanpak

“In de dagelijkse praktijk verlenen we zorg aan kinderen en ouders, aan volwassenen, aan jongeren en ouderen. miSenso biedt hulp vanuit een hoogkwalitatieve, brede holistische aanpak. Wij werken vanuit een persoonlijk, concreet en resultaatgericht behandelplan. Onze professionele behandelaars, zijn gericht op kwaliteit van leven op de lange termijn. Wij beschikken over een therapeutenkoffer vol met professionele methoden en technieken. Veel gebruikte technieken zijn cognitieve gedragstherapie en vormen van angst- en traumabehandelingen, zoals EMDR en Symbooldrama. In die koffer zitten ook methoden om leerstoornissen zoals dyslexie en dyscalculie te diagnosticeren en te behandelen.” Een dyslexiebehandeling kan soms plaatsvinden op de school van het kind. De samenwerking met scholen in de regio is goed.

Om de aanpak van miSenso in een beeld te vatten, vertelt Trudy het verhaal over een meisje uit groep 8, die zwaar depressief thuis zat vanwege ernstig pestgedrag in de klas. “Het schooladvies was, dat ze naar een andere school zou worden overgeplaatst. En dat een paar maanden voor het eind van het schooljaar. Door onze aanpak is zij op haar eigen school gebleven en zelfs weer meegegaan op kamp. Door de combinatie van intensieve behandeling, ouderbegeleiding en schoolcontact is het schooljaar voor haar toch positief geëindigd. Dat is een mooi voorbeeld van onze hulp op maat.” Een andere casus betreft een jongen van zes jaar, die hulp zocht om de scheiding van zijn ouders te verwerken. “Hier hebben wij Symbooldrama toegepast, een non-verbale vorm van psychotherapie waarbij gebruik gemaakt wordt van de techniek van dagdromen. Daarbij tekende hij een kale boom, die in tweeën was gesplitst. Daarmee geeft deze jongen prachtig weer hoe hij de scheiding onbewust heeft beleefd. Het verbeelden en tekenen doet hij samen met de behandelaar en dit proces van uiten en delen van zijn innerlijke wereld werkt therapeutisch.”

Anti-stress-tip

Iedereen ervaart het wel: angst- en spanningsklachten. Vooral in deze tijd is het niet meer weg te denken. Bijvoorbeeld door hoge werkdruk, thuiswerken, het gezondheidsrisico of sociale isolatie. In sommige gevallen kan dit ook leiden tot somberheid. De spanning die je voelt heeft te maken met je gedachten en de omstandigheden. Door je gedachten positiever te maken ervaar je meer ontspanning. Lichaam en geest hangen samen. Wees bewust van jouw lichaam en de spanning die je daarin voelt. Door fysiek actief te zijn, doorbreek je het piekeren. Het is dus van belang, om elke dag zowel positief te denken als bewust te bewegen. Ga naar buiten, Neem pauzes. Plan je rustmomenten in. Zorg goed voor jezelf. Door hiermee te oefenen breng je je spanningsniveau omlaag en ervaar je meer innerlijke rust.

miSenso – psychologen en orthopedagogen
Medisch Centrum Hillegersberg
Minervaplein 2E1, Rotterdam
Gezondheidscentrum ‘Parkzoom’
Tjeerd Kuipersstraat 1-31, Bergschenhoek
T. 010-4222484
www.misenso.nl

Fotografie: Hermen Buurman