Cooking for Life: Plantaardig voedsel voor een gezonde lifestyle

0
1945
Cooking for Life - Fotografie Maybelline Koense

Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om plantaardig voedsel aan hun dieet toe te voegen. Het is dan ook niet verrassend dat het aantal flexitariërs, vegetariërs en veganisten de afgelopen jaren sterk is toegenomen. Factoren als gezondheid, dierenwelzijn en het tegengaan van klimaatverandering liggen daaraan ten grondslag. Cooking for Life geeft workshops en voedingsadviezen aan mensen die op zoek zijn naar balans en duurzaamheid in hun voeding en leefomgeving.

Volgens Anja Anja Hermanus-Schröder van Cooking for Life uit Zoetermeer. is minder vlees eten niet alleen goed voor het dierenwelzijn en het milieu, maar ook voor onze gezondheid. “Sinds de Tweede Wereldoorlog is ons welvaartsniveau sterk gestegen en vlees eten werd gezien als een uiting van welvaart. Van een stukje vlees op zondag, stond er plotseling elke dag vlees op het menu. Met alle gevolgen van dien. Hart- en vaatziekten, darmkanker en diabetes 2 zijn aan een stevige opmars bezig. Een dieet met meer granen, groente, peulvruchten, fruit en noten verlaagt de kans op deze welvaartsziekten en zorgt voor een balans in onze voeding en onze leefomgeving. En dat is gelukkig iets waar steeds meer mensen naar op zoek zijn. Balans en duurzaamheid”, aldus Anja terwijl we beiden genieten van een heerlijk kopje geroosterde groene thee van Ekoplaza.

Cooking for Life - Fotografie Maybelline Koense

Inspireren en motiveren

Anja groeide op als boeren-kleindochter in een klein dorpje tussen Hamburg en Bremen in het noorden van Duitsland. Melken, kalfjes voeren, zelfs de slacht was voor haar heel normaal. Toch besloot ze – mede door zeer heftige darmklachten – te kiezen voor een leven als veganist. “Sinds mei 2013 eet en leef ik plantaardig en heb ik opnieuw ontdekt hoeveel betekenis voeding voor mij heeft. De lange lijst met voordelen van een vegan lifestyle, hebben mij snel overtuigd. In eerste instantie was ik geraakt door het argument van de wereldvoedselverdeling. Want ja, er lijden ruim 800 miljoen mensen honger omdat kostbare landbouwgrond wordt gebruikt om vlees te produceren. Terwijl we geen vlees nodig hebben. Vleesconsumptie zorgt namelijk niet alleen voor een lagere pH-waarde maar ligt ook aan de basis van darmklachten en ontstekingen.” Met Cooking for Life probeert zij tegenwoordig mensen te inspireren om gezonder en plantaardig te gaan eten. “Hiermee is een droom in vervulling gegaan”, vertelt Anja enthousiast. Mijn passie ligt bij het enthousiasmeren van anderen voor de gezonde plantaardige keuken.”

Plantaardig als basis

Plantaardige en milieubewuste voeding is in de basis veganistisch en betekent volgens Anja dat u niet alleen kritisch mag zijn bij het doen van boodschappen, maar ook dat u zich nieuwe bereidingswijzen eigen moet maken. “Ik haal primair verse en onbewerkte ingrediënten en kook overwegend met producten uit onze klimaatzone.” Het argument van notaire carnivoren dat vlees ons de noodzakelijke eiwitten en mineralen biedt, wuift zij van tafel. “Alleen vitamine B12 krijgen we onvoldoende binnen en zelfs vleeseters hebben hiervoor vaak supplementen nodig.” Anja is dan ook geen voorstander van het eten van vlees, maar ze wil niemand opdringen om veganist te worden of een stukje vlees of vis ontzeggen, maar wel dat we bewuste keuzes maken, zodat ook onze (klein)kinderen nog een planeet hebben. Wist je dat voor het produceren van één hamburger bijvoorbeeld net zoveel water nodig is als voor een maand douchen.” Plantaardig als basis is ook door de wetenschap opgepikt om de kwaliteit van leven te verbeteren. Voor het wetenschappelijke onderzoek ‘Plants for Joints’ waarin het effect van een leefstijlprogramma op mensen met reuma en artrose wordt onderzocht, verzorgt Anja bijvoorbeeld de kookworkshops voor de deelnemers.

Interesse?

Wilt u de milieu-impact van uw voedingspatroon substantieel verlagen? Bent u benieuwd naar de veganistische keuken maar weet u niet waar te beginnen. Of ontbreekt het u (nog) aan creativiteit en inspiratie? Wilt u graag persoonlijk advies? Of heeft u concrete vragen waar u mee worstelt. Dan is een kookworkshop of persoonlijk voedingsadvies van Cooking for Life iets voor u!

Cooking for life
Tijberg 58, Zoetermeer
T. 06-11360332
www.cookingforlife.nl

Fotografie: Maybelline Koense