‘DROOM IS OM ECHT VERSCHIL TE MAKEN IN DE ZORG’

0
2271
Sanare - Fotografie Maybelline Koense

Al meer dan 20 jaar kunt u bij Sanare Zorg & Welzijn terecht voor professionele zorg en begeleiding in elke levensfase. Naast thuiszorg in de regio Zuidplas, Gouda, Rotterdam-Nesselande en de Krimpenerwaard biedt deze organisatie verzorgd wonen, dagbesteding en logeren met zorg in de zorgvilla ‘Vivere’ in Moordrecht.

Wanneer door chronische ziekte dagelijks intensieve verzorging nodig is, is het mogelijk om met de hulp van Sanare Zorg & Welzijn zelfstandig te blijven wonen. De thuiszorgorganisatie is specialist in zorg en begeleiding bij niet-aangeboren hersenletsel (NAH). “Wij bieden persoonlijke zorg en begeleiding aan mensen van jong tot oud met een chronische ziekte – zoals Parkinson, MS, epilepsie, dementie en hersenbloeding – in de regio Zuidplas, Rotterdam-Nesselande, Gouda en de Krimpenerwaard”, vertelt Ingrid Bergstein, bestuurder van Sanare Zorg & Welzijn. “Met onze ondersteuning wordt opname in een verpleeghuis voorkomen en mantelzorgers zoveel mogelijk ontlast.” Veel zorgorganisaties zijn volgens Ingrid enorm grootschalig. “Ik zocht specifiek naar een bestuurlijke functie bij een lokale zorgverlener. Dat was mijn droom.” Aan haar enthousiasme te horen is die droom uitgekomen. Afgelopen zomer begon ze namelijk als nieuwe bestuurder bij Sanare Zorg & Welzijn en nam het stokje over van Wendy Hopmans die de organisatie 22 jaar geleden had opgericht. “Er ligt een prachtig fundament voor verdere groei. Ik wil zorgen voor een fijn werkklimaat. Als zorgmedewerkers tevreden zijn en een relatie met de cliënt op kunnen bouwen en daarbij ook nog eens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, dan komt dat de zorg direct ten goede.” Ingrids inzet is om zo de beste zorgwerkgever van de regio te worden en de beste mogelijke zorg en aandacht te bieden op een kleinschalige en persoonlijke manier.

Verschil maken

Volgens Ingrid is Sanare Zorg & Welzijn écht een bijzondere organisatie waarbij er een grote betrokkenheid is en waar alles uit de kast wordt gehaald om bij te dragen aan het levensgeluk van de cliënten. “Bijdragen aan een betekenisvolle dag voor een cliënt geeft Ingrid veel voldoening. “Het is mijn droom om de zorg professioneler én persoonlijker te maken en niemand uit te sluiten. Ik heb namelijk geleerd dat gebrek aan goede zorg kan leiden tot eenzaamheid, minder betrokkenheid in / bij de samenleving en zelfs tot gezondheidsrisico’s op de langere termijn. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat eenzaamheid zelfs de kans op voortijdig overlijden verhoogt. Bovendien kan een vicieuze cirkel ontstaan die de gevolgen van de eenzaamheid versterkt. In de gemeente Zuidplas zijn er maar liefst 1.569 mensen op slechts 41.000 inwoners met NAH. Dat kan zijn traumatisch hersenletsel (verkeersongeval of botsing met hard oppervlak) en niet-traumatisch hersenletsel als gevolg van bijvoorbeeld hersenbloeding, herseninfarct, hartstilstand, bijna-verdrinking, hersentumor of neurologische ziekten zoals Multiple Sclerose, Parkinson, epilepsie en dementie. Dit aantal zal in de toekomst alleen maar groeien. Met Sanare Zorg & Welzijn willen we voorkomen dat deze mensen tussen wal en schip terecht komen.”

Sanare - Fotografie Maybelline Koense

Klant staat voorop

Ingrid is de afgelopen jaren zelf actief geweest als vrijwilliger bij een hospice in haar woonplaats. “Ik heb gemerkt dat professionals in samenwerking met vrijwilligers echt het verschil kunnen maken. We kunnen altijd extra vrijwilligers gebruiken. Het vult de zorg aan en voorkomt bovendien overbelasting van mantelzorgers. Het helpt ook tegen eenzaamheid onder met name ouderen en ontlast de zorg.” Ingrid heeft haar vrijwilligersdag bij het hospice inmiddels ingeruild voor een vaste dag in de week bij Vivere waarop zij gaat wandelen met bewoners of deelneemt aan de dagbesteding. “Mijn vrijwilligersdag bij Sanare Zorg & Welzijn is nu wéér mijn leukste dag van de week.” Ingrid vindt het essentieel om zo dicht mogelijk bij het primaire proces zelf te blijven: de zorgverlening. Om een goed beeld te krijgen van de organisatie heeft ze vorig jaar eerst een paar maanden meegelopen met alle medewerkers, als inwerkstage. Dat mensen gehoord, gezien en gewaardeerd worden, zowel medewerkers als cliënten, is een belofte die bij Sanare Zorg & Welzijn ook écht wordt waargemaakt. En dat maakt deze organisatie uniek. “Wij zijn kleinschalig, bieden top zorg en kennen alle cliënten persoonlijk.”

Zorgvilla Vivere

Zorgvilla Vivere is gevestigd in het historische pand van de Stichting Van Drost-IJserman . Vivere is een kleinschalige woonvorm met 15 appartementen op een prachtige locatie aan de Hollandsche IJssel in Moordrecht. In Vivere wonen cliënten veilig en verzorgd in een eigen appartement waar de vertrouwde zorg van Sanare Zorg & Welzijn gewoon voortgezet wordt. Of u nu 18 of 88 bent, alleen of samen, het team van Sanare Zorg & Welzijn staat 24 uur per dag voor u klaar om professionele zorg en begeleiding te bieden. “In onze professionele keuken wordt elke dag lekker en gezond gekookt. Het is ook ook mogelijk om tijdelijk in Vivere te verblijven in een van onze logeerkamers met hotelservice.” Vivere’ betekent in het Latijn ‘geniet van het leven!’. “Wij vinden dat genieten voor iedereen mogelijk moet zijn. Daarom kijken wij, in plaats van naar beperkingen, juist naar de mogelijkheden van onze cliënten”, aldus Ingrid. “In het activiteitencentrum organiseren wij dagopvang en activiteiten voor bewoners en bezoekers uit de regio. Het aanbod van zowel groeps- als individuele activiteiten is gevarieerd. Van creatief en cultureel tot sportief of lekker buiten bezig zijn. Dagelijks genieten de bewoners en bezoekers hier van ons zorgaanbod en bieden we handvatten om deel te (blijven) nemen aan het dagelijks leven en onderzoeken we de mogelijkheden om je sociale netwerk te onderhouden.” Sanare Zorg & Welzijn is in een vergevorderd stadium met de ontwikkeling van een nieuwe locatie aan de Dorpsstraat in Moordrecht, zodat de capaciteit van de dagbesteding uitgebreid kan worden. Bewoners van Zuidplas die kampen met de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel mogen altijd deelnemen aan onze breingroep of jongerengroep (tot 60 jaar!) om te verkennen wat Sanare Zorg & Welzijn voor hen zou kunnen betekenen. Bel gerust voor vrijblijvende kennismaking.

Sanare Zorg & Welzijn
Westeinde 1, Moordrecht
T. 0180-310180
www.sanare.nl

Fotografie: Maybelline Koense