De Goedlachse Trouwambtenaar pakt iedereen in

0
2035
De Goedlachse Trouwambtenaar - Fotografie Maybelline Koense

Het is niet te missen. De zwarte bolide van deze trouwambtenaar op de oprit grinnikt je tegemoet. Margreet Groenbos, de vrolijkheid zelve, doet open. Ze pakt je gelijk in met haar twinkelende ogen en uitbundige grijns. Aan de naam van haar bedrijf is geen woord gelogen. Voor ons staat De Goedlachse Trouwambtenaar.

Ze barst van de pijn door een spieraandoening. Werkelijk niemand die daar iets van merkt want Margreet Groenbos straalt van oor tot oor. Door deze ziekte was ze echter gedwongen het roer om te gooien. Haar werk als voedingsassistente in het IJsselland werd fysiek te zwaar. Ze is het type er niet naar om bij de pakken neer te zitten. “Ik zie het leven liever van de zonnige kant.” Haar ex-schoonzus, tevens een goede vriendin, is trouwambtenaar en Margreet Groenbos heeft haar vanaf het begin met veel bewondering gevolgd. “Ik heb altijd in haar schoenen willen staan. Ik vond het zo leuk wat zij doet. Zeg eens eerlijk, wat is er mooier dan de liefde te mogen bezegelen? Je laat als trouwambtenaar dromen uitkomen.” Over de gedwongen switch hoefde ze dan ook niet lang na te denken. Ze schreef zich in voor een cursus waarin alle ins en outs worden uitgelegd voor een BABS, een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, in spe. “Een huwelijk heeft wettelijke consequenties. Daarvan dien je natuurlijk op de hoogte te zijn.”

De ex-schoonzus was de trouwambtenaar tijdens haar huwelijk, 31 jaar geleden. “Dat huwelijk hield uiteindelijk geen stand, na 23 jaar hebben we besloten onze wegen te scheiden, maar er zijn wel drie fantastische kinderen uit voortgekomen met een eerste kleinkind sinds kort als extra cadeautje.” Ze vond in haar huidige partner een nieuwe liefde. “Nee, hij is nog niet voor mij op de knieën gegaan. Weet je wie er wel binnenkort gaat trouwen? Mijn dochter. En ik ben haar trouwambtenaar, zó bijzonder.” De speeches die ze houdt, zijn een verrassing voor het bruidspaar. “Ik praat vooraf uitvoerig met het aanstaande bruidspaar. Over de eerste zoen, over hun eerste vakantie, over alles wat hen samenbindt. Leuke anekdotes vraag ik op bij de families en de vrienden van het aanstaande bruidspaar. Omdat ik me serieus in het bruidspaar verdiep, is de speech heel herkenbaar. Ik breng ‘m met humor, maar de onderliggende boodschap is serieus. Achter elk jawoord schuilt een intentie.”

Margreet Groenbos is één brok positieve energie. Ze praat zo geanimeerd dat je aan haar lippen hangt. “Spreken in het openbaar gaat mij heel gemakkelijk af, al weet je nooit van tevoren waar de lach zit in je speech. Dat houd je als trouwambtenaar scherp. Het mag nooit een kunstje worden. Het kan gebeuren dat je wordt onderbroken tijdens je speech. Door een getuige die spontaan inhaakt op wat jij zegt, door een oma die in tranen uitbarst of door een aanhoudende niesbui. Je moet daarop kunnen anticiperen. Ik laat me gelukkig niet snel van de wijs brengen.” Wat als de bruid of bruidegom zich op het laatste moment bedenkt? “In films gaat dit vaker dan in werkelijkheid. Bij een keihard nee houdt het simpelweg op, toch?”

De Goedlachse Trouwambtenaar - Fotografie Maybelline Koense

Of je wilt trouwen op maandagmorgen, vrijdagavond of zondagmiddag, de dag en het tijdstip is haar om het even. “Het is mij niet snel te gek. Ik ben heel flexibel. En ik ben onafhankelijk. Ik woon in Nieuwerkerk aan den IJssel maar ik ben als trouwambtenaar niet gebonden aan deze stad. Je kunt mij voor elke locatie boeken, zowel in Nederland als in het buitenland. Trouw je op Ibiza dan dien je wel mijn ticket en mijn hotelovernachting te vergoeden, maar dat spreekt voor zich. Mijn kracht? Ik ben innemend, open-minded en spontaan. En ik geef me altijd voor de volle 100 procent.” De goedlachse trouwambtenaar hoopt in de toekomst stellen in de echt te verbinden op haar eigen trouwlocatie: een boerderij met een aparte schuur als trouwzaal of een prieeltje in de tuin vol hortensia’s waar alpaca’s doorheen lopen. “Dat zie ik wel zitten.”

Margreet Groenbos Trouwambtenaar
Gouwe 41, Nieuwerkerk aan den IJssel
T. 06-51569919
www.degoedlachsetrouwambtenaar.nl

Fotografie: Maybelline Koense