Seniorenzorg met professionaliteit en kwaliteit in hoofdletters

0
2123
Villa Hooghe Heide - Fotografie Peter Putters

Villa Hooghe Heide is een particulier initiatief van Jan Luiten en Clari van Staveren voor ouderen waar wonen en zorg gescheiden wordt gefinancierd. “Onze bewoners waarderen de gemoedelijke, respectvolle omgeving waarin professionaliteit en kwaliteit in hoofdletters zijn geschreven.”

Dit zegt Clari van Staveren. Ze nam destijds samen met haar partner Jan Luiten het initiatief om in Amersfoort een particulier woonzorgcentrum te faciliteren. Inmiddels is Villa Hooghe Heide nabij winkelcentrum Emiclaer in Amersfoort-Noord ruim negen jaar een begrip voor senioren met een zorgvraag gericht op dementie en/of lichamelijke aandoeningen. “We wisten dat het een succes zou worden”, aldus Van Staveren in een goed geventileerde bespreekkamer op de verdieping van het woonzorgcentrum. Aan de muur hangt een werk van de schilder Toon Tieland. Het is een stadsgezicht van Amersfoort die in zijn herkenbaar naïef expressionistische stijl aan het doek is toevertrouwd. “Dit is helaas geen originele”, vult de directrice van Villa Hooghe Heide aan. “We hebben het gekregen van een bewoner die het zelf heeft geschilderd. Hij heeft hier naar alle tevredenheid gewoond. Toen ik wijkverpleegkundige was kwam ik uiteraard ook bij veel kwetsbare senioren op bezoek. Bij een aantal merkte ik vereenzaming. Eenzaamheid leidt, wanneer het lang aanhoudt, tot gezondheidsrisico’s, minder betrokkenheid in de samenleving en het gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Uit onderzoek blijkt dat eenzaamheid zelfs de kans op voortijdig overlijden verhoogt. Bovendien kan een vicieuze cirkel ontstaan die de gevolgen van de eenzaamheid versterkt. Dat greep mij aan. Logisch dat ik me verantwoordelijk voelde voor deze cliëntengroep. Niet alleen mijn behulpzaamheid werd aangesproken. Ook mijn ondernemerschap. Ik wist dat er mogelijkheden waren om voor deze groep senioren zorg op maat te leveren waarin kwaliteit en professionaliteit tot de kernwaarden moesten behoren. Het resultaat is zichtbaar. Villa Hooghe Heide biedt 24 uur per dag professionele zorg en service tot in elk detail. Wij streven voor onze bewoners naar een zo normaal mogelijk leven met persoonlijk contact en begeleiding in de dagelijkse activiteiten en het volgen van authenticiteit van het individu met professionele verpleegkundige en persoonlijke verzorging.”

Respectvol

In Villa Hooghe Heide, dat ligt ingebed in een gemoedelijke, rustige en groene woonomgeving, wonen 21 senioren. Het grootste deel is weduwe of weduwnaar. “Dagelijks genieten de bewoners hier van ons zorgaanbod”, vervolgt Van Staveren. “Leven en werken in een gemoedelijke respectvolle omgeving waar elke zorgmedewerker onder leiding van professionele verpleegkundigen oog houdt op medische zaken. Dat is de boodschap van de Villa. Er is samenwerking met vrijwilligers, huisartsen, specialist ouderen zorg, apotheek, fysiotherapeut en diverse samenwerkende partijen. De samenwerking loopt goed en er zijn korte lijnen waardoor snel ingespeeld wordt op actuele gebeurtenissen. Als leerbedrijf hebben inmiddels diverse stagiaires en leerlingen op zowel vmbo-niveau als op mbo- en hbo-niveau op het terrein van zorg voor zowel korte als langere leerperioden veel ervaring opgedaan in de ontwikkeling van praktijkvaardigheden. Een enkele vaste ZZP’er komt wekelijks in de Villa voor extra activiteiten, begeleid door een vaste medewerker. Er wordt per bewoner geïnventariseerd waar behoefte aan is om vervolgens daarop te anticiperen. Goede ervaringen zijn hiermee opgebouwd. Kortom, de bewoners wonen in een prettige leefomgeving met goede zorg waarbij aandacht is voor gezamenlijke activiteiten als kunstzinnige therapie, bewegen en zingen. Bovendien doen we veel spelletjes met de bewoners. Sjoelen en geheugenspelletjes zijn erg populair. De laatste tijd heeft een aantal bewoners zelfs behoefte om weer als het ware in de schoolbanken te zitten. We nemen dan de rekentafels nog even door. Aandacht is zo belangrijk. Je ziet sommige mensen ervan opbloeien.”

Koks

De appartementen laten ook niets te woonwensen over. Die zijn 35 tot 65 m2 groot en kunnen naar elk individuele wensen worden ingericht. In onze ruime huiskamers hebben senioren voldoende mogelijkheden om sociale contacten te leggen. In deze ruimten kunnen zij gezamenlijk een kopje koffie of thee gebruiken, dan wel een glaasje wijn aan het einde van de middag als aperitief voor het diner. Van Staveren: “Bovendien heeft iedereen zicht op de aangrenzende keuken waar onze koks elke dag zorgdragen voor een heerlijke lunch of een gezond en voedzaam diner met verse, lokale ingrediënten. Donderdag is visdag. Dat is vaste prik. De visproducten betrekken we rechtstreeks van de markt. Verschillende bewoners gaan dagelijks zelfstandig of met hulp naar buiten, in deze corona tijd leent de tuin zich goed voor een wandeling, de dagelijkse frisse neus en beweging is heerlijk. Dat de locatie middenin de wijk is gelegen brengt dat er regelmatig een hand opgestoken wordt door voorbijgangers. Uiteraard zijn we waakzaam als het gaat om corona. De corona richtlijnen worden op een weloverwogen wijze gehandhaafd. Vandaar dat we ook hier op de verdieping dit gesprek hebben. Aandacht tot in elk detail. Het hoort naadloos bij onze dienstverlening: kwaliteit en professioneel.”

Villa Hooghe Heide
De Strang 1, Amersfoort
T. 06 10 535 010
www.villahoogheheide.nl

Fotografie: Peter Putters