Oog hebben voor de ooggezondheid

0
2085
Lafeber Horen & Zien - Fotografie Nico Brons

Bij Lafeber Horen & Zien hebben ze overal oog voor. Voor contactlenzen, voor leesbrillen, voor kinderbrillen, voor goede koffie maar bovenal voor de ooggezondheid. Zou daar meer naar worden omgekeken, zou het voor de eigenaar van deze trendy optiek en hoorstudio niet langer een doorn in het oog zijn.

Wim Lafeber kan er met zijn pet niet bij. Contactlenzen worden in Nederland voor een habbekrats te koop aangeboden bij discounters als Action, drogisterijen en feestwinkels. “Het dragen van zulke contactlenzen is niet zonder risico. Als je daar maar wat mee aanrommelt, kan het lelijke ontstekingen opleveren.”Hij preekt uiteraard voor eigen parochie maar zo is deze waarschuwing niet bedoeld. “Het gaat mij niet om mijn eigen boterham, echt niet. Het gaat mij om het algemeen belang, de gezondheid van het oog.” De sympathieke eigenaar van Lafeber Horen & Zien is begaan met iedereen met een oogafwijking. Voor hen steekt hij zijn nek uit. “Er zijn landen ter wereld waar een opticien niet eens ogen mag opmeten, dat is voorbehouden aan een oogarts of een optometrist. Er zijn landen waar je verplicht een reservebril op zak moet hebben. In Nederland buitel je over de regels maar op dit vlak zijn we heel laconiek. Het is van de gekke dat het is toegestaan dat de contactlenzen tussen de afwasborstels en tubes tandpasta liggen. Als je bij een drogist een doosje pijnstillers koopt, krijg je bij het afrekenen de vraag of je op de hoogte bent van de eventuele bijwerkingen. Als je er contactlenzen aanschaft, blijft die vraag achterwege.”

Lafeber Horen & Zien

Vicieuze cirkel

Leesbrillen die bij dezelfde prijsvechters worden aangeboden zijn hem eveneens een doorn in het oog. “Een bril met een verkeerde sterkte tast dan misschien niet je oog direct aan, maar je kunt daar ook nare klachten van krijgen. Migraine, nekklachten. Door een verkeerde sterkte van de bril ben je bovendien geen veilige weggebruiker. Je schrikt ervan hoeveel mensen de weg op gaan die wazig of dubbel zien.” Wim Lafeber slaakt een diepe zucht in zijn trendy optiek en hoorstudio, gevestigd in de gezelligste winkelstraat van Hilversum: Gijsbrecht van Amstelstraat. “Doordat de beroepsorganisatie min of meer is doodgebloed kunnen we als branche geen vuist maken bij de overheid en de verzekeraars. Het publiek maalt niet om een vergoeding. Die brillen en contactlenzen bij de discountwinkels zijn zo goedkoop dat het niet uitmaakt of je ervoor bent verzekerd of niet.” De vicieuze cirkel is tot zijn frustratie nauwelijks te doorbreken. Wim Lafeber heeft het gelijk aan zijn zijde. We hebben zelf een geringe oogafwijking. Zonder het juiste correctiemiddel is het bijna alsof je halfdronken achter het stuur en daarmee door het oog van de naald kruipt. Totaal onverantwoord. Laat staan als je visueel gehandicapt bent. Het zou niet in ons hoofd opkomen om zonder enig advies een willekeurige bril of willekeurig setje contactlenzen uit de schappen van de discountwinkels te pakken. Je zicht vraagt om een deskundige aanpak. Het is ons een raadsel dat buiten Wim Lafeber er zich weinigen serieus tegen lijken te ageren.

Lafeber Horen & Zien

Oogverblindend

Opticien Melody Brandsen schuift aan bij het gesprek, op een van de oudroze krukken die Lafeber Horen & Zien sieren. Wim Lafeber heeft zijn statement gemaakt en onderbouwd met bewijzen. Op de oproep van Lafeber Horen & Zien in de Gooi- en Eembode naar (voormalig) lensdragers met comfortklachten, rode ogen, onscherp zicht en last van droge ogen is massaal gereageerd. Er is in Nederland duidelijk te weinig oog voor de ooggezondheid. Hij zet nog een dubbele espresso met de San Remo koffiemachine. Met deze espresso zou hij kunnen meedingen naar het NK Barista. Op elk detail is gelet bij Lafeber Horen & Zien. De toiletten zijn er oogverblindend. Geen woordgrap, menens.

Lafeber Horen & Zien - Fotografie Nico Brons

Cosmetische redenen zijn volgens Melody de hoofdredenen dat mensen zelf kiezen voor contactlenzen. Direct gevolgd door praktische redenen. Een bril is onder fanatieke sporters minder gewenst. “Voor wie een niet al te grote afwijking heeft, zijn nachtlenzen ideaal. De ogen worden tijdens het slapen voldoende gecorrigeerd. Overdag hoef je dan geen lenzen in of een bril op.” De mondkapjesplicht heeft nog niet geleid tot een grotere vraag naar contactlenzen. “Dat mag ook niet de motivatie zijn”, vindt Wim Lafeber. “Wat we wel merken is dat degene die al een aversie tegen een bril hadden dat die zich er door het mondkapje nog sterker tegen afzetten. Die afkeer is niet nodig. Tegen het beslaan van brillenglazen zijn goede sprays voorhanden. Lenzendragers stimuleren wij een reservebril aan te schaffen. Een back-up is belangrijk, zeker achter het stuur. Om deze reden bieden wij lenzendragers een reservebril voor slechts 158 euro inclusief glazen, ongeacht de sterkte.”

Wie heel droge ogen heeft, of werkt in de bouw of op andere locatie waar veel stof in de lucht hangt, is beter af met een bril – verder zou iedereen contactlenzen moeten kunnen dragen. Zacht of hard. Zachte lenzen zijn gemaakt van siliconen, harde van kunststof. Harde lenzen zijn altijd maatwerk. “De lenzen bij de drogisterij zijn per definitie zachte lenzen.” Met zachte lenzen doe je hooguit een maand, harde lenzen blijven zeker een jaar in goede conditie. Kunststof zuigt geen vuil op, siliconen doen dat wel. Droge ogen zijn ogen die weinig traanvocht aanmaken, verduidelijkt Melody. “Als je droge ogen hebt, betekent dat niet dat je nooit huilt. Integendeel. Als je in de wind staat, en je ogen gaan tranen betekent dat juist dat je droge ogen hebt. Het is soms ook hormonaal bepaald. Veel vrouwen krijgen na de overgang last van droge ogen.” De hoeveelheid traanvocht kan zij aflezen onder de spleetlamp. “Deze geavanceerde lamp laat het oog vergroot zien.” Met het blote oog is zeker niet alles te zien, beseffen we na dit gesprek als nooit tevoren. Wees slim, bezoek Lafeber Horen & Zien of maak een afspraak als je ogen hulp nodig hebben. Het loont de moeite.

Lafeber Horen & Zien - Fotografie Nico Brons

Lafeber Horen & Zien
Gijsbrecht van Amstelstraat 174, Hilversum
T. 035-3037174
www.lafeberhorenenzien.nl

Fotografie: Nico Brons