Tri Dosha brengt elk lichaam in balans

0
2262
Tri Dosha - Fotografie Marc de Jong

Zit je niet lekker in je vel? Of juist wel en wil je dat graag zo houden? Lifestyle therapeut Ferna Pols-Vergeer verricht wonderen, ervaren we aan den levende lijve.

Alsof er een warme deken over je verstijfde schouders valt. Tri Dosha is een kleurrijke oase van serene rust. Bij lifestyle therapeut Ferna Pols-Vergeer ben je in vertrouwde handen. Wat je klachten ook zijn, oververmoeid, aanhoudende spierpijn, burn-out, last van een opgeblazen gevoel, pijnlijke gewrichten of eczeem, aan haar kun je je overgeven. Bij Ferna Pols-Vergeer is niets in mystiek omgeven. Ze windt er geen doekjes om, ze is doelgericht zonder gehaast te zijn. Elk consult begint met kop kruidenthee. “Een consult duurt een uur, en je betaalt ook voor een uur maar ik plan er steevast twee uur voor in. Ik neem voor iedereen de tijd.” Ze heeft namelijk maar één doel voor ogen: dat jíj weer lekker in je vel gaat zitten en als wat meer tijd kost, neemt ze dat voor lief.

Tri Dosha - Fotografie Marc de Jong

Ayurveda

Haar kennis is gebaseerd op de Indiase geneeskunde, de ayurveda. Volgens deze levenswetenschap bestaat alles uit vijf elementen: aarde, water, vuur, lucht en ether (ruimte). Deze elementen zijn ondergebracht in drie lichaamstypen ofwel dosha’s: vata, pitta en kapha. Die drie dosha’s zitten in elk mens, de een is weliswaar meer vata dan kapha en de ander meer pitta dan vata maar we zijn het alledrie. De kunst is om deze dosha’s in balans te krijgen, en te houden. Als vata domineert in jouw lichaam ben je snel nerveus en heb je aanleg voor gewrichtspijnen. Overheerst pitta dan liggen huidklachten, oprisping van maagzuur en galklachten op de loer. Bij te veel kapha in jouw lijf is de kans op een slechte stoelgang aanwezig. Aan de hand van een polsdiagnose stelt Ferna Pols-Vergeer jouw conditie en daarmee een persoonlijk behandelplan en voedingsadvies vast. Ze ontdekte de kracht van ayurveda toen ze in 2006 haar heil ging zoeken in de alternatieve gezondheidszorg omdat ze haar kwalen, te hoge suikers en een te hoge cholesterol, liever niet bestreed met medicatie uit de reguliere zorg. In drie maanden was ze klachtenvrij en ook nog eens tien kilo afgevallen. “Ayurveda was voor mij een eyeopener.” Ze ging vervolgens in de leer bij dr. Mehta in Den Haag. Na een stage in India studeerde ze in 2013 als bachelor in de natuurgeneeskunde af.

Tri Dosha - Fotografie Marc de Jong

Float Rotterdam

Bij Float Rotterdam dat in hetzelfde pand huist als Tri Dosha kun je gewichtloos drijven in zout water om te ontstressen en het zelfherstellend vermogen van het lichaam te stimuleren. Ideaal voor mensen met een burn-out, gewrichtsklachten of fibromyalgie. Float Rotterdam is echter geen spa of een beautysalon, benadrukt ze. “Ik ben een coach, een therapeut. Ik behandel klachten maar veel vaker nog werk ik preventief. Alle behandelplannen zijn erop gericht dat er voldoende afvalstoffen uit het lichaam verdwijnen waarmee laaggradige ontstekingen worden voorkomen.”

Tri Dosha - Fotografie Marc de Jong

We – overmatige kapha’s – laten ons door Ferna Pols-Vergeer behandelen met hoofdoliebegieting waarbij ze in ons geval een pure olie van brahmi hanteert. Ze weet vervolgens met haar kruidenstempels en magische handen de pijnpunten feilloos te vinden. Vol energie en tegelijkertijd heel zen stappen we inderdaad twee uur later in de auto. We begrijpen, en voelen, wat ze bedoelt met in balans. We zijn als herboren.

Tri Dosha & Float Rotterdam
Rivium Oostlaan 29, Capelle aan den IJssel
T. 06-13340078
www.tri-dosha.nl
www.float-rotterdam.nl

Fotografie: Marc de Jong