Kijkcomfort centraal: Altijd een heldere oplossing bij Opticlaer Opticiens

0
2325
Opticlaer Opticiens - Fotografie Nico Brons

Je houdt de tablet net wat verder van je af om te lezen wat er staat. Doet vaker een lampje aan als je de krant leest, ook al is het nog niet donker. Of je hebt steeds vaker hoofdpijn of vermoeide ogen als je achter de laptop hebt gezeten. Herkenbaar? Dan is het tijd voor een bezoekje aan Opticlaer Opticiens. Zeker nu de dagen korter worden en we meer binnen zijn, kunnen oogklachten opspelen. Optometrist Jikke en opticien Rienke van Opticlaer Opticiens herkennen de klachten en hebben de juiste oplossing in huis.

Kortere dagen betekent minder daglicht voor onze ogen. En juist dan spelen oogklachten op. “Ik vergelijk een pupil vaak met een diafragma”, legt Jikke uit. “Hoe kleiner het diafragma, hoe scherper je beeld. Bij veel licht zijn je pupillen kleiner en hoeven je ogen zich minder in te spannen. Als er minder licht is, heb je juist een groter diafragma nodig: je pupillen worden groter, je kunt minder scherp gaan zien en last krijgen van strooilicht.” Minder licht veroorzaakt geen oogproblemen, die zijn er meestal al. “Goed licht compenseert veel, dus mensen van wie het zicht al slechter was, krijgen meer last.”

In de verte staren

Naast licht is er nog een andere uitdaging: we werken meer thuis en niet iedereen heeft daar een goede werkplek. De zolderkamer met dat kleine dakraampje haalt het vaak niet bij de grote ramen of verlichting in een kantoorgebouw. “Bovendien hebben we nu minder reistijd en tijdens dat ritje in de auto of trein naar je werk kon je juist even lekker in de verte kijken om je ogen te ontspannen.”

Veertigplussers

Veelgehoorde klachten zijn hoofdpijn, branderige ogen of trillende oogspiertjes. Rienke: “Maar het is vooral slecht voor je humeur.” De klachten komen vooral voor bij veertigplussers. Voor een aantal is die stap naar de opticien nog een drempel: “Het is toch een confrontatie met ouder worden. En bovendien zijn veel mensen ijdel, zien zichzelf niet meteen met een bril.”

Advies op maat

Die drempel nemen ze bij Opticlaer graag weg. Want een dichtbijbril, of indoorbril met plussterkte, verhelpt veel klachten. Daar gaat een uitgebreid adviestraject vooraf. “We doen eerst een oogmeting. Ook onderzoeken we waar je de bril voor nodig hebt. Werk je op korte afstand, wil je er mee kunnen lezen? Heb je werk, hobby’s of andere bezigheden waarbij je op grotere afstanden goed wilt zien?” Het team van Opticlaer neemt daar ruim de tijd voor. Rienke: “We hebben een aantal muzikanten als klant. Sommigen nemen hun muziekinstrument en bladmuziek mee, zodat we precies zien in welke situatie ze wat moeten lezen. Op basis daarvan komen we met een compleet advies dat past bij iemands situatie.”

Opticlaer Opticiens

Bluecontrol

Met al dat beeldschermwerk profiteren sommige klanten van Bluecontrol, een coating op brillenglazen die de hoeveelheid blauw licht van beeldschermen reflecteert. “De nieuwere tablets en mobieltjes hebben vaak een ingebouwde blauwfilter, maar we merken dat een aantal klanten deze glazen erg prettig vindt. Het biedt comfort en rust aan de ogen. Tijdens een oogmeting bootsen we de situatie na, en kun je achter een beeldscherm het verschil ervaren.”

Lieve ogendokters

Wie eenmaal de stap naar de opticien heeft gezet, heeft daar geen spijt van. Rienke: “Mensen voelen zich beter. Een klant zei: ‘Ik heb een andere blik, het is net of mijn ogen verder openstaan’.” Klanten waarderen de tijd en aandacht die ze krijgen. “Daar doen we ons best voor, ook als het druk is. Ik hielp laatst een klant en werd een paar keer weggeroepen. Dan zorg ik ervoor dat een klant op zijn gemak blijft. Gelukkig voelde deze meneer zich helemaal thuis.” Ook kinderen waarderen de aandacht. Jikke: “Een jongen van twaalf zei laatst tegen me: “Jullie zijn de allerliefste ogendokters.” Dat is een mooi compliment.”

Coronaproof

Steeds meer mensen weten Opticlaer te vinden. Het gaat zelfs zo goed, dat eigenaar Wim Lafeber onlangs een tweede vestiging opende in Hilversum. Die aanloop en bedrijvigheid is fijn, zeker in deze tijd. De winkel heeft de nodige voorzorgsmaatregelen genomen voor een veilig bezoek. “Naast desinfecterende gel bij de ingang hebben we nieuwe apparatuur aangeschaft, zodat we alles op 1,5 meter afstand kunnen bedienen met tablets”, vertelt Jikke. “Afspraken plannen we ruimer in en we maken na elke meting alles schoon. Ook hebben we spatschermen bij de meetapparatuur en we dragen een bril en mondkapje als dat nodig is. Verder houden we goed in de gaten wanneer het druk wordt. Klanten zijn daar alert op en wachten al uit zichzelf buiten als het druk is. Gelukkig doen de maatregelen niets af aan de gastvrijheid en klantvriendelijkheid. Je kunt nog steeds naar hartenlust brillen passen. We maken ze nu alleen meteen schoon.”

Opticlaer Opticiens - Fotografie Nico Brons

Oogzorg

Zijn de oogklachten complexer, dan zit je bij Opticlaer ook goed. “Als uit een oogmeting blijkt dat verder oogonderzoek nodig is, helpen onze optometristen verder. We zijn gespecialiseerd in onderzoeken en behandelen van oogaandoeningen, gecertificeerd Myopie Management Expert en we geven advies om uitbreiding van bijziendheid te remmen”, besluit Jikke. Een maatwerk leesbril koop je bij Opticlaer al vanaf 99,-. Een complete computerbril vanaf 398,-. En wie naast een multifocale bril ook een computerbril koopt, krijgt één glas gratis.

Opticlaer Opticiens

Opticlaer Opticiens
Emiclaerhof 370, Amersfoort
T. 033-4551136
www.opticlaer.nl

Fotografie: Nico Brons, e.a.