Kleuradvies? Bedoel je voor je interieur…?

0
3747

Niet bij iedereen gaat er direct een belletje rinkelen als ze horen of lezen dat je kleuradvies geeft. “Bedoel je voor je logo of interieur?” wordt er nog wel eens gevraagd. Nee dus, kleuradvies voor je interieur is echt iets anders en een interieurarchitect of -adviseur kiest kleur anders dan dat ik dat doe. Tenzij je ook altijd wilt matchen met je bank en gordijnen… Om bij mijn eigen vak te blijven: bij een kleuradvies help ik mensen om zichzelf zo mooi en goed mogelijk te presenteren. En met mooi bedoel ik dat jij weet hoe jij het beste tot je recht komt en dat men jou ziet in plaats van je outfit.

“See yourself as a piece of art” is een uitspraak van Carla Mathis, een van mijn grote voorbeelden op mijn vakgebied. Wat is in harmonie, wat laat je eruit springen, wat plaats je op de achtergrond en wat op de voorgrond. Of waarin ben je soms bewust juist rebels of tegendraads misschien. Het begint dus altijd bij jezelf, wie ben je en wat wil je uitstralen. Aan de buitenkant maken jouw oog-, huid- en haarkleur jou uniek en die geven al een goede basis om je beste kleuren te kiezen. Ook de hoeveelheid contrast (heb je een lichte uitstraling of heb je donker haar en een heel lichte huid) is bepalend voor jouw kleurkeuze en kleurcombinaties.

Maar vlak ook je persoonlijkheid (en dus de binnenkant) niet uit. Knalrood kan misschien prachtig staan bij jouw haarkleur, maar als jij een wat meer introvert persoon bent, dan kan het dat jij je daar doodongelukkig in voelt. Misschien is dan een accent in een shirt of stropdas genoeg. Of je hebt een lichte uitstraling en bent prachtig met pasteltinten. Maar jouw karakter is pittig en die zachte tinten zijn veel te soft voor jouw persoonlijkheid. Dan kun je dus ook echt krachtiger kleuren dragen dan dat je sec in je uiterlijk in eerste instantie zou verwachten.

Een derde aspect voor kleur in je kleding is wat je wilt bereiken en hoe je wilt overkomen. Pas gaf ik iemand kledingadvies voor zijn nieuwe profielfoto op LinkedIn en voor zijn CV. Hij wilde leiderschap uitstralen. Natuurlijk neem je dan ook houding en achtergrond mee (geen scheef hoofd bijvoorbeeld en geen foto genomen in de keuken…). Qua kleding kies je dan een hoog contrast, bijvoorbeeld een donkerblauw pak en een licht, effen overhemd. Een effen das of een das met een klein motief maakt het dan af. Als je dan ook nog je zachte kant wilt laten zien, zou je bijvoorbeeld voor een zachtroze overhemd kunnen kiezen. Natuurlijk kies je in overhemd of das tinten die mooi matchen bij jouw kleurtype, maar de keuze is in dit geval primair gericht op de juiste uitstraling.

“Kiezen mensen vaak dezelfde kleuren voor hun interieur als voor hun kleding?” wordt me ook nog wel eens gevraagd. Afgaande op bovenstaande hoeft dat dus helemaal niet. Maar het kan wel. Onlangs had ik een zeer creatief, kleurrijk en extravert persoon in m’n studio. Ze omschreef me hoe haar huis eruit zag en zij zelf koos ook voor veel kleur in haar kleding. Rood, geel en groen waren lievelingskleuren voor zowel haar inrichting als voor haar kleding. In haar werk werd ze echter niet altijd serieus genomen en dat was de reden dat ze bij me kwam. De kunst is dan te kijken hoe je die twee zaken kunt afstemmen. Hoe doe je recht aan zowel je kleurrijke persoonlijkheid en word je op je werk op waarde geschat. Aanpassingen in kledingstijl en belijning kunnen dan ook wonderen doen. Meer basiskleuren en de felle kleuren als accent gebruiken kan ook, of je creativiteit tonen in accessoires zoals een bril of oorbellen.

Dus… Wil jij weten met welke kleuren jij het beste tot je recht komt? Of moeten jouw medewerkers zich beter en meer passend bij het bedrijf presenteren? Bel of mail me even en ik help je aan een uitstraling die werkt! info@colorsofyourheart.nl of 06 41476988.

Fotografie: iStockphoto