Wat is er aan de hand?

0
2636
CosMed Kliniek

Hoe vaak en intensief je je handen gebruikt, merk je vaak pas wanneer je er pijn aan hebt. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat zijn je handen bezig. Ze verzorgen, strelen, houden vast en werken voor je. Wanneer je pijn, functie- of krachtsverlies in je hand hebt, kun je dikwijls niet eens meer je werk, sport of hobby uitoefenen en ben je letterlijk ‘onthand’.

“Je handen heb je altijd nodig. Juist dat maakt mijn vak tot zulk dankbaar werk”, vertelt hand- en polschirurg Mariëtta Bertleff enthousiast. Sinds 1 juli maakt ze deel uit van het team van plastisch chirurgen van CosMed Klinieken. “Al tijdens mijn opleiding tot plastisch chirurg ontwikkelde ik die passie voor handen. Gedurende mijn anderhalf jaar durende fellowship in Engeland werkte ik in een kliniek die helemaal gespecialiseerd is in hand- en polschirurgie. Dat zie je in de landen om ons heen wel meer, maar in Nederland is het vaak nog steeds een ondergeschoven kindje en is het iets wat men ‘erbij doet’. Later in mijn opleiding deed ik ook wel ervaring op in de cosmetische aspecten van de plastische chirurgie, maar de passie voor de hand- en polschirurgie bleef. Daarom ben ik me hier ook volledig op gaan toeleggen. Sinds 2010 ben ik, als één van de eersten in Nederland, full dedicated hand- en polschirurg. Intussen heb ik ook het Europees én Amerikaans Handexamen gehaald.”

Vreemde eend in de bijt

“Ergens is de hand- en polschirurgie een beetje een vreemde eend in de bijt binnen de plastische chirurgie”, beseft Mariëtta. “Het heeft namelijk helemaal niets met het cosmetische aspect te maken, maar vooral met pezen en zenuwen. Het specialisme is er ooit ondergebracht, omdat je als plastisch chirurg veel ervaring hebt met problemen aan botten, pezen, gewrichten en zenuwen. Grote trauma’s aan de hand, door bijvoorbeeld een ongeluk of vuurwerk, worden doorgaans door een traumachirurg of orthopeed behandeld. Als plastisch chirurg kom ik vooral in beeld bij chronische klachten als bijvoorbeeld artrose, reuma, het carpaal tunnel syndroom of een trigger finger. De term ‘chirurg’ is trouwens een beetje misleidend, want bij 50 tot 60% van de behandelingen komt er helemaal geen chirurgie aan te pas. Dan zijn spalken, oefenprogramma’s of houdingsadviezen namelijk de beste therapie.”

Onbegrepen klachten

“Doordat ik me de afgelopen tien jaar helemaal ben gaan toeleggen op de hand- en polschirurgie, heb ik veel geleerd en ervaring opgedaan”, vervolgt Mariëtta haar verhaal. ‘Daardoor herken ik steeds meer problemen waar ik vroeger niet eens het bestaan van wist. Te vaak zie ik patiënten die bij mij komen voor een second opinion. Ze lopen al lang rond met klachten en hebben te horen gekregen dat ze daar maar mee moeten leren leven of dat het tussen de oren zit. Er is nog steeds een grote groep mensen met onbegrepen klachten die niet geholpen lijkt te kunnen worden. Gelukkig vind ik vaak wél een oplossing voor hen. Een goed voorbeeld daarvan zijn de langdurige polsklachten die je vaak bij meisjes en jonge vrouwen ziet. Ze worden meestal veroorzaakt door hypermobiliteit. Met behulp van oefeningen en houdingsadviezen verdwijnt in 80% van de gevallen de pijn.”

Er is vaak wél wat aan te doen

“Vaak wordt ook gedacht dat pijn aan handen of polsen eenmaal bij het ouder worden hoort en blijven mensen gewoon met die pijn of dat krachtsverlies doorlopen. Dat komt misschien ook wel omdat bepaalde aandoeningen vrij onbekend zijn. De meeste mensen weten wel dat je iets aan het carpaal tunnel syndroom of een trigger finger kunt laten doen, maar een aandoening als de ziekte van Dupuytren is veel onbekender terwijl toch maar liefst 1 op de 9 Nederlanders daar last van heeft. Het staat ook wel bekend onder de naam ‘koetsiershand’. Door knobbels in de handpalm die zich uitbreiden tot strengen wordt de beweeglijkheid van de vingers belemmerd en komen deze op den duur krom te staan. Het is een onschuldige aandoening, maar wel heel onhandig. Dat is slechts één aandoening, maar er zijn nog veel meer aandoeningen op te noemen. Je hoeft niet door te blijven lopen met pijn, zwelling, tintelingen, kracht- of functieverlies aan je hand of pols, want er is vaak wat aan te doen. Laat er in ieder geval eens naar kijken. Je kunt bij mij, hier in Bosch en Duin, of bij mijn collega in Roosendaal, Wim Theuvenet, binnen 1 à 2 weken terecht. Wanneer je geopereerd moet worden, streven we ernaar om je binnen vier weken een operatiedatum aan te bieden, dus waarom zou je er nog langer mee door blijven lopen?”

Behandelingen op het hoogste niveau

De CosMed Klinieken bieden cosmetische behandelingen op het hoogste kwaliteitsniveau met een persoonlijke en laagdrempelige benadering waarbij de puurheid van de cliënt voorop staat. Je kunt er terecht voor plastische chirurgie (borstcorrecties, gelaatsbehandelingen, lichaamscorrecties en huidbehandelingen), hand- en polschirurgie en gespecialiseerde huidzorg.

CosMed Kliniek

CosMed Kliniek
Biltseweg 14, Bosch en Duin
T. 088-7652121
www.cosmedkliniek.nl