Ideal Standard: Atelier Collections ontworpen door Palomba

0
2181

Roberto Palomba: “Goed design overstijgt het functionele en krijgt een tijdloze dimensie. Sommige designs van Ponti en Castiglioni zijn de beste illustratie daarvan. Ik vind het alvast een eer om in de voetstappen van deze Italiaanse iconen te kunnen stappen om samen met Ideal Standard International niet alleen de badkamer, maar design in het algemeen te herdefiniëren. De uitdaging was om de relatie te vinden tussen Ideal Standard vandaag en zijn designerfgoed. Dit moest uitgaan van een goed begrip van projecten uit het verleden om een ​​visie voor de toekomst te creëren. Producten opnieuw maken op basis van de archieftekeningen zou eenvoudiger zijn geweest – maar dat was niet wat we wilden. In plaats daarvan was onze uitdaging om de essentie van het verleden te nemen en deze relevant te maken voor vandaag.

Design

Achille Castiglioni: “Design is het resultaat van de gezamenlijke inspanning van veel mensen van veel verschillende kanten, achtergronden en vaardigheden: technisch, industrieel, commercieel en beauty. De rol van de ontwerper is het expressieve synthese van al deze elementen.”

Waar functie en schoonheid samenkomen

De geometrieën en sensuele details van het ontwerp blijven ongewijzigd, maar geavanceerde technologieën maken nieuwe niveaus van zuiverheid in ontwerp mogelijk – en het vermogen om de hele omgeving te beschouwen – ondenkbaar in de jaren zeventig. Door het overbodige te verwijderen en de individuele waarden te identificeren die uniek zijn aan het project kunnen we conventies uitdagen en zijn we in staat het identiteitsgevoel te vergroten. De badkamer is waar functie en schoonheid samenkomen. Een plek in dagelijks gebruik, maar ook een uitdrukking van onszelf en onze waarden.

Anticiperen op verandering

“Er is een verband tussen de evolutie van de badkamer en de veranderingen die we in de samenleving zien. We zien aanzienlijke veranderingen in gewoonten die verband houden met het hedendaagse leven; de tendens naar samen wonen, het delen van woonruimtes, die nu steeds vaker voorkomt in onze samenleving. Als ontwerpers kunnen we deze trends, deze veranderingen niet negeren. We moeten erop anticiperen – ze zelfs beïnvloeden. Omdat er geen twijfel over bestaat dat over tien jaar de badkamer zoals we die nu kennen, leven en interpreteren, compleet anders zal zijn.” De eenvoud en de puurheid van vormen weerspiegelen de balans tussen functie en emotie. Dit is de culturele omgeving die de filosofie vormt van het nieuwe project van Ideal Standard. Het is geen toeval dat het inspiratie haalt uit zijn eigen wortels.

www.idealstandard.nl