Wist u dat… alles over SOKKEN

0
3148
Outdoor Store Van Herwijnen - Wist u dat… alles over SOKKEN

Dat goede wandelschoenen belangrijk zijn, is over het algemeen bekend bij onder andere wandelaars. Maar wat nu goede sokken zijn voor in de wandelschoenen is een veel voorkomend misverstand. Laat ik voorop stellen dat sokken net als schoenen heel erg persoonlijk zijn. Bij schoenen gaat het hoofdzakelijk om de pasvorm en de stevigheid. Maar bij sokken gaat het vooral om het materiaal, dat moet het beste bij de persoon zelf passen. De juiste materiaalcombinatie zorgt voor een optimale temperatuur- en vochtregulering, biedt een perfecte opvulling tussen voet en schoen, voorkomt schuiven in de schoen en voorkomt zodoende ook de kans op blaren.

Zoals gezegd is het materiaal van de sokken belangrijk. Veelal worden wandelsokken gemaakt van een uitgebalanceerde mix van kunststof materialen, eventueel aangevuld met wol. Katoen daarentegen zult u niet snel tegenkomen bij wandelsokken, want dit materiaal heeft als nadeel dat het vocht opneemt en vasthoudt in plaats van het af te voeren. Meer vocht bij de voet verhoogt de kans op blaren, want een natte huid wordt weker en is kwetsbaarder. Tevens zorgt een hogere luchtvochtigheid in de schoenen voor nog warmere voeten bij een hoge buitentemperatuur en koudere voeten bij een lage buitentemperatuur.

ERGONOMISCHE PASVORM

Wij hebben sokken van diverse merken in ons assortiment en Falke is er daar één van. Alle sokken van Falke zijn voorzien van een L (links) en een R (rechts) bij de grote teen. Deze sokken zijn namelijk ergonomisch gevormd om voor een zo optimaal mogelijke pasvorm te zorgen. De meeste modellen hebben dikkere en dunnere zones op de plekken waar het nodig is. Dikker om meer opvulling en dus comfort te bieden en juist dunner om bijvoorbeeld een betere vochtafvoer te bereiken.

VOCHTAFVOER

Het komt ook wel eens voor dat de sokken het vocht niet voldoende af kunnen voeren. Veel voorkomende oorzaken zijn dan: de mate van inspanning, maar ook door de mate van transpiratie. Dat kan aan de omstandigheden liggen, maar ook aan de persoon zelf. De oplossing zou dan gezocht kunnen worden bij sokken van Wrightsock. Deze onderscheiden zich door het dubbellaags ontwerp. In feite bestaat de sok uit twee sokken: een binnen- en buitensok. Wrijving wordt tussen de lagen opgevangen zodat de kans op blaren minimaal is. De zachte, vochtafvoerende binnenlaag van de sok houdt de voet droger en dus koeler.

Voor advies welke soort sok voor u de juiste is, kunt u altijd bij ons terecht. Kom dus langs en neem desnoods uw eigen sokken en schoenen mee.