Geef dieven geen kans: Tips tegen motordiefstal!

0
2413
Geef dieven geen kans: Tips tegen motordiefstal!

Je motor is je maatje, daar heb je al heel wat herinneringen mee gemaakt, of je gaat ze nog maken. Hoe het ook zij, je wilt niet dat hij gestolen wordt en jij alleen met de contactsleutel achterblijft. Natuurlijk kun je hem nooit 100 % beveiligen, maar met onderstaande tips maak je de kans op diefstal zo klein mogelijk.

Laat je motor niet onbeveiligd achter

Dat klinkt uiteraard als een overbodige tip. Toch gebeurt het nog te vaak dat een motor, bijvoorbeeld bij het afrekenen na het tanken, heel even onbeveiligd alleen wordt gelaten. Dat is juist het moment dat hij vaak gestolen wordt. Dus: haal de sleutels uit het contact en zet je motor op het stuurslot, ook wanneer je maar ‘twee tellen’ weggaat.

Stuurslot

Het stuurslot kan geforceerd worden en dus niet voldoende als enige beveiligingsmaatregel. Maar het is voor dieven wél een eerste barrière en zorgt dat het langer duurt om de motor mee te kunnen nemen.

Sloten

Andere sloten gebruik je uiteraard ook. Met een combinatie van een remschijfslot, een kabelslot (om de motor vast te zetten aan een paal of muuranker o.i.d.) en een beugelslot creëer je een optimale beveiliging. Zo maak je het dieven haast onmogelijk. Dit maakt het ook lastig om het voertuig op te tillen en in een vrachtwagen of op een aanhanger te zetten. Ook handig is een beschermhoes met slot: het vormt wederom een extra barrière.

Leg losse sloten niet op de grond

Een slot wat op de grond ligt, is vele malen makkelijker op te breken. De weerstand van de grond kan gebruikt worden als hefboomwerking om het slot te forceren. Bevestig je slot daarom hoger, door het frame of door de voorvork.

Parkeer op een goed zichtbare, verlichte plek

Wanneer je de motor parkeert, kies dan voor een plek die goed verlicht is en goed in het zich ligt. Dieven geven de voorkeur aan een plaats waar ze ongestoord en ongezien te werk kunnen gaan.

Alarm

Breng een alarmsysteem aan en plak een sticker op je motor met ‘Alarm Geïnstalleerd!”.

Onzichtbare beveiliging

Breng onzichtbare beveiliging aan in de vorm van een GPS-tracking systeem en een stop- of veerschakelaar die tegelijkertijd met de startknop ingedrukt moeten worden.

Mocht je motor onverhoopt toch gestolen worden, dan moet je zo snel mogelijk aangifte doen bij de politie.