Security, Sécurité, Securitas Gooiland

0
2095
Securitas Gooiland - Fotografie Nico Brons

In een tijdperk waarin verandering de enige constante is en technologie zich in een razend tempo ontwikkelt, blijft Securitas als beveiligingspartner niet achter. Dit gerenommeerde beveiligingsbedrijf ziet kansen en mogelijkheden om verandering en technologie in te zetten voor een veilige leef- en werkomgeving. “Wanneer nieuwe dreigingsbeelden vragen om een andere inrichting van veiligheidsbeleid, weten wij dit op een innoverende manier te realiseren”, duidt Henk Mikkers.

Securitas Gooiland - Fotografie Nico Brons

Het Zweedse Securitas, dat onderdeel is van Securitas Group, is al meer dan 80 jaar een belangrijke mondiale speler die actief is in de beveiligingsindustrie. De organisatie telt wereldwijd zo’n 370.000 medewerkers. Circa 7.000 employees zijn in ons land werkzaam. “We hebben in totaal 24 vestigingen in Nederland, zoals hier in Eemnes waar ik vestigingsmanager ben die dagelijks 75 gemotiveerde collega’s aanstuurt”, legt de 56-jarige Mikkers uit. “Vanuit deze vestiging zijn we actief in het werkgebied Het Gooi. De strategie van Securitas is gericht op het voorkomen van incidenten. En dat betekent preventief beveiligen. We brengen afwijkende situaties of afwijkend gedrag in kaart, om vervolgens in te grijpen nog voordat er daadwerkelijk een onveilige situatie ontstaat. Dergelijke situaties zijn voor iedereen herkenbaar dankzij het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De meeste beeldregistraties tonen inbrekers of geweldplegers die zich voorbereiden op een misdadige actie. Door deze voorbereidingen in een vroeg stadium te verstoren, kunnen incidenten worden voorkomen.”

Securitas Gooiland - Fotografie Nico Brons

Veiligheid en leefbaarheid

En dan hebben we het niet eens over de kosten gehad en de persoonlijke schade die dergelijke wandaden kunnen uitrichten. Preventief en proactief beveiligen is het onderscheidend vermogen van Securitas. De resultaten zijn zichtbaar. “In Het Gooi is het aantal woninginbraken drastisch gedaald. Dat komt mede door het contact met onze klanten. Dit stelt ons in staat om op basis van door hen aangeleverde data proactief te acteren. Klanten zijn bijvoorbeeld ondernemers die zijn gevestigd op een bedrijventerreinen of bewoners in de dorpskernen van Het Gooi. Zij kennen de wijksurveillant van Securitas die 24 uur per dag actief is. De surveillant is bijvoorbeeld ook aanwezig bij informatieavonden van buurtpreventie verenigingen. Het primaire doel van buurtpreventieprojecten is dat bewoners een actieve bijdrage leveren aan de veiligheid en leefbaarheid van de buurt. Meer indirect dragen dit soort projecten bij aan het vergroten van veiligheidsbeleving in de buurt. Ook sociale cohesie verbetert door actieve betrokkenheid van bewoners.”

Securitas Gooiland - Fotografie Nico Brons

Bingo!

Inbraakpreventie. Het is het werkveld van Securitas. “Dat beperkt zich niet alleen tot onze fysieke aanwezigheid”, aldus Mikkers. “Ook onze expertise delen we van tijd tot tijd met bewoners.” ‘Bingo!’, denken inbrekers als een huis een achterdeur heeft. Inbreken via de achterdeur is namelijk een eitje. Inbrekers hebben vaak maar drie minuten nodig om via de achterdeur een huis binnen te komen. Volgens de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW) is 88,1% van de Nederlandse achterdeuren niet goed beveiligd. Na de achterdeur sluipen de meeste inbrekers binnen via de voordeur. Geloof het of niet: veel mensen laten de voordeur gewoon openstaan. Ook alle ramen zijn aantrekkelijk voor inbrekers, maar zeker de ramen op de benedenverdieping. Meestal gebruiken inbrekers een koevoet of schroevendraaier om het raam open te wrikken of grover geschut om het kapot te slaan. Geen raampje is te klein voor inbrekers. Het schijnt dat inbrekers maar een opening van 15 centimeters nodig hebben om binnen te komen. Ze wurmen zich dus zo door een kelder- of wc-raampje. En omdat deze raampjes zó klein zijn, vergeten mensen ze vaak goed dicht te doen. Dat geldt ook voor ramen op de verdieping”, vult de vestigingsmanager aan. “De hulpmiddelen waarmee de inbreker zich tegenwoordig bedient, worden steeds geavanceerder om binnen enkele minuten een slag te kunnen slaan. Maar door de stringente beveiliging van vastgoed verschuift de aandacht van de inbreker inmiddels naar de auto. De BMW bijvoorbeeld die bij het inbrekersgilde razend populair is. Even niet opletten en zo’n limousine is in no time gestript. Airbags, sturen, wielen en zelfs stoelen zijn zo verwijderd en verhandeld. Ook dergelijke inbraken zijn te voorkomen. Securitas heeft de kennis in huis. Ook als het gaat om het beveiligen van huizen en bedrijfspanden. Onze security vindt steeds meer op afstand plaats. Op afstand kunnen we onraad en verdachte zaken vaststellen, waarna we – in samenwerking met de politie- doeltreffend kunnen handelen”, aldus Mikkers. “Proactieve beveiligers en innovatieve technologie worden zo op een effectieve en efficiënte manier ingezet vanuit onze alarmcentrale, het Securitas Operations Center, waar data vanuit alle activiteiten wordt verzameld, gecombineerd en geanalyseerd. Met deze informatie kunnen we vroegtijdig gericht in actie komen. Met het geavanceerde Securitas Operations Center en een internationaal innovatielab in Zweden, waar voortdurend nieuwe technologie wordt onderzocht, getest en ontwikkeld, is Securitas dé innovatieve partner voor beveiligingsoplossingen.”

Securitas Gooiland - Fotografie Nico Brons

Hospitality

“Maar we zijn niet alleen preventief bezig”, vervolgt Mikkers. “We worden in voorkomende gevallen ook voor andere vormen van dienstverlening ingeschakeld. De woningen van particulieren die bij ons zijn aangesloten, houden we natuurlijk goed in de gaten, helemaal tijdens de vakantieperiode. Het gebeurt dat bewoners later naar huis terugkeren van hun zomeradres. Dat heeft gevolgen voor onze beveiliger ter plaatse die dan op pad wordt gestuurd om onder meer koi karpers te voeren. Op en top dienstverlening, dus.”

Securitas Beveiliging
Bramenberg 3 A, Eemnes
T. 088-3221100
www.securitas.nl

Fotografie: Nico Brons