Chiropractie en kinderen: Een logische combinatie

0
2385
Van Koert Chiropractie

“In onze praktijk zien we door de jaren heen steeds meer kinderen”, aldus Gertjan van Koert van Van Koert Chiropractie in Zoetermeer. “Van preventieve controles van de wervelkolom en het bewegingsapparaat van pasgeborenen, huilbaby’s, baby’s met voorkeurshoudingen, peuters en kleuters tot tieners met sportblessures.” Dit komt volgens Gertjan doordat ouders zich steeds meer bewust zijn van het feit dat de gezondheid en het welzijn van hun kind voor een groot deel afhankelijk is van hoe het zenuwstelsel functioneert. “Ieder lichaam werkt zelfregulerend en tot op zekere hoogte zelfherstellend. De hersenen, het ruggenmerg en de uittredende zenuwbanen controleren en reguleren al onze lichaamsfuncties. Eén van deze functies is het immuunsysteem en het functioneren daarvan. Dit valt of staat met hoe goed het zenuwstelsel functioneert. Onze organen en spieren worden ook door de hersenen aangestuurd, evenals onze verbale en non-verbale communicatie.” Stress, valpartijen, ongelukken, zware fysieke of emotionele belastingen, ziekten en moeilijke bevallingen kunnen allemaal negatieve invloeden hebben op het bewegingsapparaat.

Van Koert Chiropractie

Preventieve check-up

Gertjan adviseert ouders om hun kinderen regelmatig preventief door een chiropractor. te laten checken. “Door te kijken naar de houding, beweging, motoriek, coördinatie en het functioneren van de wervelkolom kunnen problemen tijdig opgespoord en gecorrigeerd worden. Dit komt soms door een verstoorde communicatie in het lichaam, maar vaker door een verminderde zenuwfunctie op het niveau van de wervelkolom. Bewegingsblokkades in de nek of rug kunnen dus een negatief effect hebben op onze informatie overdracht, met alle gevolgen van dien”. Daarnaast zijn bewegingsontwikkeling en motorische ontwikkeling ontzettend belangrijk voor het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden en concentratie. Zo kan het dus bijvoorbeeld invloed op de schoolprestaties van kinderen hebben.

Vage klachten

Rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, vaker ‘ziek, zwak en misselijk’, buikpijn, en soms ook oorpijnklachten kunnen een rechtstreekse link hebben met het functioneren van de wervelkolom. “Baby’s kunnen soms al in de baarmoeder problemen krijgen met hun rug, bijvoorbeeld bij stuitligging, dwarsligging of als baby’s als sterrenkijker liggen, maar vaak is de druk die uitgeoefend wordt op de wervelkolom en het hoofd van de baby tijdens de geboorte de oorzaak van klachten.” Er zijn verschillende klachten die een pasgeboren baby kan hebben, zoals:

  • darmkrampjes
  • reflux
  • moeite met het drinken aan de borst
  • moeite met het vinden van een eigen ritme
  • voorkeurshoudingen
  • overmatig huilen.

Deze klachten kunnen een rechtstreeks gevolg zijn van irritatie van het zenuwstelsel met de oorzaak in of tussen de wervels. Veel mensen denken niet rechtstreeks aan de chiropractor bij dit soort problemen, omdat ze de link niet leggen tussen de oorzaak en het gevolg. “Daarnaast weten veel mensen niet dat er voor kinderen speciale behandeltechnieken zijn en dat onze chiropractoren daarvoor opgeleid zijn”, aldus Gertjan. “Uit onderzoeken blijkt bovendien dat chiropractie ook voor kinderen veilig is. Ons advies is daarom ook: laat uw kinderen regelmatig preventief checken door de chiropractor. Door te kijken naar de houding, beweging, motoriek, coördinatie en het functioneren van de wervelkolom kunnen problemen tijdig opgespoord en gecorrigeerd worden. Hierdoor hoop ik dat alle kinderen gezond en fit opgroeien!”

Van Koert Chiropractie

Met vallen en opstaan

Kinderen groeien – letterlijk en figuurlijk – op met vallen en opstaan. Het is dus niet gek dat er vaak kleine blessures in de rug en nek ontstaan en dat die niet allemaal spontaan herstellen. Hier is de hulp van een chiropractor absoluut noodzakelijk, ook om problemen in de toekomst te voorkomen. Volgens Gertjan spelen leeftijd, schermen, sport en school een prominente rol bij lage rugpijnklachten bij kinderen. “Zo hebben kinderen boven de twaalf jaar significant vaker problemen dan jongere kinderen. En ook kinderen die dagelijks meer dan twee uur per dag aan een beeldscherm (tablet, smartphone, televisie) zijn gekluisterd hebben beduidend vaak nek- en rugklachten. Maar ook bij gezonde activieiten zoals het beoefenen van sporten zoals volleybal, basketbal, voetbal en turnen komen blessures aan de rug regelmatiger voor. Daarnaast wordt de factor school danig onderschat”, vindt Gertjan. “Doordat we op school (en thuis voor huiswerk) langdurig zitten en sjouwen met zware rug- en schoudertassen zien we dit ook vaak als een oorzaak.” Gertjan adviseert ouders en leraren dan ook om ervoor te zorgen dat kinderen regelmatig tussen langdurig zitten bewegen en het sjouwen met zware tassen te vermijden. “Maar dat is helaas eenvoudiger gezegd dan gedaan.”

Van Koert Chiropractie

Inloopspreeukuur

Een optimaal werkende wervelkolom en zenuwstelsel is essentieel voor uw gezondheid en uw dagelijks functioneren. Heeft u of een gezinslid last van nek of rug? Loop dan gewoon eens binnen in de vestiging Zoetermeer tijdens het gratis inloopspreekuur op woensdag van 16:00 tot 17:00 uur. De chiropractor doet een korte rug- en nekanalyse om eventuele afwijkingen in kaart te brengen en bespreekt met u of een chiropractische behandeling voor uw specifieke situatie uitkomst kan bieden. Uiteraard kunt u ook direct een afspraak maken. Een verwijsbrief van uw huisarts is niet nodig.

Van Koert Chiropractie
Berlijnstraat 15, Zoetermeer
T. 079-3311445
www.vkcw.nl