‘Proven concept’ in tandheelkunde heeft zich ruimschoots bewezen

0
2624
Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst - Fotografie: Nico Brons

Bij Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst kunnen alle specialisten vanuit meerdere tandheelkundige disciplines naar het gebit kijken en daar waar nodig een behandeling op toepassen. Bijna vier jaar geleden streek deze multifunctionele praktijk neer in Vathorst. “Wat eerst een proven concept was, staat nu als een huis.”

Dit zegt Remco Scheringa, tandarts en eigenaar van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst in de representatieve ontvangstruimte. In een oogopslag is het duidelijk dat hier alle tandheelkundige disciplines zijn geïntegreerd in tien behandelkamers. “Dit is het resultaat van louter meedenken met de patiënt”, weet Scheringa. “Op dit moment hebben we zestien tandheelkundig gerelateerde disciplines op een werkvloer samengebracht. Disciplines die goed met elkaar geïntegreerd zijn. We hebben inmiddels een groot bestand met tevreden patiënten. En elke week mogen we weer nieuwe patiënten ontvangen. De omvang van de praktijk is erop berekend. Het zorgaanbod is uiteraard divers. Behalve de reguliere zorg kan het gaan om een uitgebreid behandelplan dat samen met onder meer de tandarts wordt uitgestippeld. Als de patiënt ermee akkoord gaat, dan plannen we de zorg ook in de eerste achtereenvolgende weken zodat de patiënt snel geholpen kan worden. En snelheid wordt natuurlijk ook geboden bij acute klachten. De betreffende patiënt wordt dezelfde dag geholpen.”

Mond-, kaak- en aangezichtschirurgie

Op de staalkaart van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst staan behalve de tandarts en de mondhygiënist ook tal van andere disciplines vermeld, zoals die van een kaakchirurg. Opmerkelijk want een dergelijke zorg wordt niet vaak aangebonden in een eerstelijns praktijk. De patiënt hoeft niet verwezen te worden naar een specialist buiten onze praktijk. Scheringa daarover: “Met een kaakchirurg hebben we een specialist voor wortelpuntbehandelingen, het verwijderen van verstandskiezen of een implantaatingreep. Bovendien hebben we deze discipline uitgebreid met een collega die opgeleid is voor mond-, kaak- en aangezichtschirurgie (MKA). Dit is zowel een medisch als een tandheelkundig specialisme. Beoefenaars van het vak moeten daarom naast het tandartsdiploma ook in het bezit zijn van het artsdiploma. Het werkterrein van deze zogenoemde MKA-chirurg bevindt zich dan ook op het raakvlak van de tandheelkunde en geneeskunde. Onze nieuwe collega is ook bevoegd voor cosmetische chirurgie in het gezicht en de behandeling met botox en/of fillers. Daarnaast hebben we alle vaardigheden in huis als het gaat om implantologie en parodontologie. Ook is er een endodontoloog met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de kanaalbehandelingen.”, legt Scheringa uit.

Tandheelkundig Centrum Kerkelanden - One-stop shop in tandheelkundige zorg

CAD/CAM Tandheelkunde

“Een belangrijke schakel is de esthetische tandheelkunde, in dit geval Cad/Cam tandheelkunde. Wij maken hoogwaardige en perfect zittende kronen, implantaatkronen, facings en bruggen met de modernste Cad/Cam-technieken. Op basis van een digitale mondscan vervaardigen wij een kroon of brug uit lithium disilicaat met duurzame en bewezen klinische eigenschappen. Dat is glaskeramiek dat uitstekend geschikt is voor de vervaardiging van full-contour restauraties. Bovendien hebben we ook de orthodontie gedigitaliseerd. Wij werken niet meer met gipsmodellen maar voortaan worden de ingescande tandenbogen verwerkt tot digitaal geprinte 3D modellen. De eindstand van de tanden en kiezen kunnen met de software gefinetuned worden met als resultaat dat de behandeltijd beduidend korter is”, aldus Scheringa.

Tandheelkundig Centrum Amersfoort-Vathorst - Full-service mondzorg onder één dak!

Bijzondere disciplines

“Maar de staalkaart is daarmee nog niet volledig zonder de gnatholoog die pasgeleden ons team heeft versterkt. Zij richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen. Belangrijke onderdelen van de werkzaamheden van de gnatholoog betreffen kaakklachten, bijvoorbeeld pijn aan kaakgewrichten en kauwspieren. Of het gaat om kaakgewrichtsgeluiden en een beperkte kaakbeweging en pijn in het gezicht. Daarnaast is zij deskundig op het gebied van een aantal slaapstoornissen dat gerelateerd is aan het kauwstelsel, tandenknarsen, slaapapneu en de tandheelkundige gevolgen daarvan. In het verlengde daarvan hebben we een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kaakpijn en kaakgewichtsklachten en een logopedist”, vervolgt Scheringa. “Een goede positie van de tong zorgt nu eenmaal voor een dito positie van het gebit. En ten slotte heeft ook orthodontie bij ons een belangrijke plaats op de werkvloer. Zij begeleiden de groei en ontwikkeling van de kaak, tanden en kiezen. En ook in deze discipline zal straks de digitalisering een belangrijke rol spelen. Behalve kinderen zien we ook vele volwassen waarmee we eerst een behandelplan doornemen. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden voor een recht, gezond en stralend gebit.”

Ook zaterdag open

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is doordeweeks open van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Opmerkelijk is dat het initiatief om de praktijk ook op zaterdag te openen, de nodige drukte in de praktijk heeft opgeleverd. “We zijn van negen uur tot vier uur open”, aldus Scheringa. “We voorzien duidelijk in de behoefte van patiënten die doordeweeks vanwege hun werk of anderszins niet in staat zijn om bij ons op controle of voor een behandeling te komen. Gezinnen die zaterdags zijn ingepland, zijn zelfs geen uitzondering. Behalve doordeweeks streven we ook op zaterdag naar korte wachttijden.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst
Angelinapolder 113 C, Amersfoort
T. 033-4790263
www.tcamersfoortvathorst.nl

Fotografie: Nico Brons, Joke Schut