Nieuw deelplan in Vathorst: ‘Laakse Tuinen wordt aantrekkelijke gezinswijk’

0
2868
Ontwikkelingsbedrijf Vathorst

Laakse Tuinen is de nieuwste uitbreiding van De Laak- in het noordwesten van Vathorst- die grenst aan het water van de Laak, aan Waterdorp, aan de Boulevard en aan het toekomstige westelijk park. Er komen ongeveer 965 tijdloos ontworpen huizen, die kleur geven aan het beoogde straatbeeld en de openbare ruimte tot leven brengen. Wonen aan de straat, laan of singel zorgt in Laakse Tuinen voor gezelligheid, voor de levendigheid van de straat en de buurt!

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst

Stedenbouwkundige en supervisor Edzo Bindels, directeur van West 8 in Rotterdam, vertelt dat de levendigheid van de straat èn de harmonie tussen huis en straat hem vooral hebben geïnspireerd bij het bedenken van de stedenbouwkundige opzet voor Laakse Tuinen. “We hebben Hillegersberg in Rotterdam daarvoor als inspiratiebron gebruikt. Dat is een groene en waterrijke jaren dertig wijk in het noorden van de Maasstad. De straten zijn er rustig en omgeven door veel groen en de woonkamer ligt aan de voorkant. Bootjes liggen in het water aan kades en steigers en de huizen zijn tijdloos, met mooi uitgewerkte details zoals we die ook graag zien in Laakse Tuinen. Het is niet zo we in Vathorst een kopie willen maken van Hillegersberg, zeker niet. Maar het beeld dat we willen creëren roept wel associaties op met jaren twintig en dertig wijken, die nog steeds onverminderd populair zijn bij grote groepen mensen.”

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst
Wonen aan een laantje

Slingerende straten

“Het slingerende stratenpatroon dat het naastgelegen Waterdorp zo kenmerkt, wordt in Laakse Tuinen doorgezet. Net als in de rest van De Laak, speelt water straks een belangrijke rol in dit nieuwe plan. Om ervoor te zorgen dat de waterhuishouding op orde blijft, moet in de woonwijk een bepaald percentage aan ‘nieuw’ water gerealiseerd worden. Vandaar dat de Binnenlaak wordt doorgetrokken en de kleine Eem wordt gegraven. Zo ontstaat er een win-win situatie: het water is nodig, maar het zorgt ook voor de kenmerkende sfeer die we graag willen bereiken. Als er water is zijn er kades, bruggen, bootjes en overtuinen, openbaar groen, planten en dieren die weer zorgen voor een mooie en aantrekkelijke woonomgeving”, aldus Edzo.

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst
Wonen aan het Westelijk Park

Tuinen

“Het hele plan is verdeeld in ‘Tuinen’ die elk een andere, maar samenhangende uitwerking krijgen. Zo ontstaan er verschillende buurten. De Tuinen kennen verschillende ontwerpregels en worden door diverse ontwikkelaars ontwikkeld. De architecten zorgen voor de uitwerking van de huizen en hun ligging op de kavel. Veel huizen krijgen een wat diepere voortuin dan we gewend zijn, zodat er ruimte is voor struiken, planten en bankje. Dat nodigt natuurlijk ook uit om in je voortuin een kopje koffie te drinken, buurtgenoten te groeten en te ontmoeten en om je kinderen te zien spelen op straat.” Binnen het totale aantal woningen worden ook appartementen gebouwd en worden circa 85 vrije kavels uitgegeven aan particulieren die zelf willen bouwen. Ongeveer de helft daarvan is inmiddels in verkoop gegaan en verkocht of onder optie.

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst
Impressie vrije kavels in Tuin 10

“Laakse Tuinen wordt een aantrekkelijke gezinswijk met woningen in verschillende typen en prijsklassen in gezellige buurten, met water en speelplekken en veel groen, waaronder het grote Westelijk Park dat de wijk. Ik kan niet wachten om de wijk af te zien, maar dat duurt natuurlijk nog wel even”, besluit Edzo zijn enthousiaste verhaal.

Meer weten over de plannen en planning?

De vrije kavels van Tuin 7, 10, 12 en 13 zijn in verkoop, evenals de eerste projecten van Amerstaete in Tuin 1 & Tuin 2.

Ontwikkelingsbedrijf Vathorst
De slingerende straten die Waterdorp kenmerken worden ook doorgezet in Laakse Tuinen. Waterdorp is momenteel in aanbouw en al ver gevorderd.