Match the car… Hyundai Tucson

0
2686
Match the Car... Hyundai Tucson

Elk kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam Elbert van der Horst van Sanitair & Tegelhandel Van den Hoek plaats achter het stuur.

De tegeltjeswijsheid van Van der Horst

Achter veel logo’s zit vaak meer dan iedereen denkt. Neem het Hyundai-logo. De geschiedenis ervan gaat helemaal terug tot 1947. De hoofdletter H in een ovaal en symboliseert twee mensen die elkaar de hand schudden: de klant en de fabrikant. Hun handdruk is een bewijs van wederzijds vertrouwen en tevredenheid tussen bedrijf en consument. De naam Hyundai is overigens ontleend aan het Koreaanse woord voor ‘modern’ en dat sluit anno 2019 nog steeds naadloos aan bij de wereldwijde en vooruitstrevende missie van dit autoconcern. In 2004 kwam het Zuid-Koreaanse merk met de Tucson. Dit is een zogenoemd sports utility vehicle, kortweg SUV. Een auto met een verhoogde bodemvrijheid en de capaciteit om passagiers te vervoeren, zoals een stationwagon. In de meeste gevallen is de SUV gecombineerd met off-road-techniek in de vorm van vierwielaandrijving. De Tucson is in z’n hoedanigheid het kleinste van de drie modellen die Hyundai destijds op dat gebied debuteerde op de markt. Hyundai was nooit een 4×4 merk. Maar dat veranderde net na het millennium met de komst van de Santa Fe. Twee jaar later rolde de Terracan van de band. Het was een 4×4 met een avontuurlijke en tegelijk moderne uitstraling. In 2004 zag de Tucson het levenslicht. “Best wel grappig dat in Tucson Arizona een fabrikant is die tegels fabriceert voor de sanitaire ruimten”, steekt Elbert van der Horst van wal. Hij is directeur en eigenaar van Sanitair & Tegelhandel Van den Hoek dat haar showroom heeft op bedrijventerrein Isselt in Amersfoort. “Ik rijd zelf ook een SUV. Ik ken de gemakken. Ten opzichte van andere automodellen, zijn SUV’s vaak ruimer en staan ze hoger op de wielen. Ook de vierwielaandrijving is comfortabel. Hierdoor heb ik meer grip op de weg. Dit zorgt ervoor dat dit soort auto’s ook geschikt zijn om op onverharde wegen te rijden. Zoveel komt dat niet voor. Ik wil rijplezier. Een dergelijke auto geeft mij dat.”

Match the Car... Hyundai Tucson

Oneffenheden

Voordat Van der Horst instapt, laat hij zijn blik werpen op de vernieuwde carrosserie met zijn eigentijdse grille met scherpere hoeken, de koplampen met moderne LED-verlichting en de gewijzigde bumper. De achterkant is bijna opnieuw vormgegeven, zoals de bumper, achterklep en verlichting. Als hij eenmaal achter het stuur zit rollen de complimenten over zijn tong. “Hyundai heeft grote inspanningen geleverd”, aldus de connaisseur die dagelijks de consument advies en oplossing geeft over de natte ruimten van woningen. “Zo te zien heeft dit merk een afwerking van het hoogste niveau. Het is vergelijkbaar met zijn Europese concurrenten. De kwaliteit van de kunststoffen, de assemblage en de verzorgde presentatie zouden bovendien niet misstaan in het premiumsegment. De sfeer is vrij somber maar best aangenaam. Geen reden tot klagen dus. Zowel voorin als achterin worden de passagiers verwend.” Als Van der Horst de startknop indrukt, wordt de ophokplicht van de 177 paardenkrachten opgeheven die de 1.6 GDI benzinemotor aan de aandrijfwielen afgeeft. “Een automaat rijdt toch wel erg lekker”, concludeert Van der Horst terwijl hij de neus van de Zuid-Koreaan richting de stad stuurt. “Als ik deze testwagen vergelijk met mijn auto dan valt me wel iets op. Qua rijgedrag hebben beide SUV’s een ander karakter. De nuance zit vooral in de onderstelafstemming. De afstemming bij de Tucson is meer op een comfortabele rijbeleving gericht. Oneffenheden in het wegdek worden door de Hyundai net wat beter gladgestreken. In concreto betekent dit een voorbeeldig rijgedrag. De auto stuurt met veel precisie. Je hoeft niet bang te zijn om een bochtencombinatie met een hogere snelheid aan te snijden. De Tucson blijft de ingeslagen koers stoïcijns volgen. Dat voelt zeer vertrouwenwekkend en is zelfs een tikkeltje sportief.”

Match the Car... Hyundai Tucson

Onvoorstelbaar

Terwijl de Tucson met zijn 19 inch sloffen over het asfalt rolt, vertelt Van de Horst over onder meer de tegels waaronder die uit Tucson Arizona. “Bij ons heeft de consument een ruime keuze uit vloertegels in verschillende maten en actuele kleuren, zoals grijs, antraciet, beige en zwart. Onze collectie wordt continu aangevuld met de laatste tegeltrends. Voor vloertegels met houtmotief, betonlook, unieke designs en mozaïek zijn we het juiste adres. Ook als het gaat om alle accessoires voor badkamers en toiletruimten. Er zit altijd iets uit Tucson bij. We zijn al veertig jaar de specialist in Amersfoort.“ De penvoerder van Sanitair & Tegelhandel Van den Hoek geniet zichtbaar. Niet alleen in de smalle straatjes in het centrum van de stad en op het terrein van de Wagenwerkplaats. Ook op de buitenwegen toont de auto dat hij een goed reisgezel is. Als we weer terug zijn bij zijn bedrijf op Isselt, blijft hij nog even nagenieten in de moderne Koreaanse terreinvorser. “Daar komt bij dat de nieuwe Tucson nog eens een kofferinhoud heeft van liefst 513 liter. De variabele laadruimte is gemakkelijk aanpasbaar achterzetels kunnen met één handeling neergeklapt worden. Met de zetels neergeklapt is er 1.503 liter laadruimte beschikbaar. Onvoorstelbaar toch?” Van der Horst kijkt nog even naar de voorzijde van de Koreaanse mastodont waarin het bekende logo van Hyundai is verwerkt. “Of het tot een handreiking komt tussen mij en de verkoopadviseur van Hyundai weet ik niet. De tijd zal het leren, om maar met een bekend tegeltjeswijsheid te gebruiken.”

Match the Car... Hyundai Tucson