BUITENBEENTJES

0
2717
Veni Vendi

Ik verbaas mij altijd over het feit dat wanneer iemand een nieuwe televisie wil kopen, eerst verschillende zaken afloopt om vervolgens hetzelfde aantal websites af te struinen waar de beste deal te bestellen of af te halen is. Nu werkt het bij makelaars eigenlijk net zo. Ieder kantoor biedt u een vrijblijvende waardebepaling, open taxatiedag of iets in soortgelijke benaming aan. Waarom zijn er dan toch nog steeds mensen die hun huis in de verkoop zetten na een ‘verkoopadvies’ van één makelaar?

Eén van mijn kinderen maakte laatst het vergelijk met buitenbeentjes en makelaars. U weet wel, bij verschillende kruideniers is afwijkend fruit en groenten te koop, net te krom, te klein, met een uitstulpsel en altijd een stuk goedkoper. Mijn kind had wel een punt… het is net zo bij makelaars, ze zien er anders uit en sommigen zijn ook goedkoper, althans dat lijkt op eerste gezicht.

Perfectie heeft niets te maken met het maken van goede foto’s, het schrijven van een ‘echt’ pakkende omschrijving of een snelle plaatsing op het internet. Laat staan een supersnelle verkoop, welk belang heb je dan als makelaar het meest gediend…? Het gaat uiteindelijk om goed adviseren, kreten als ‘bieden vanaf’, ‘beste opbrengst garantie’ geven weinig vertrouwen voor een optimale belangenbehartiging van je opdrachtgever. Hiervoor geldt immers de beste prijs en de beste voorwaarden. Want hoe slecht kan het uitpakken wanneer jouw makelaar bepaalde artikelen niet of niet geheel opneemt in de koopovereenkomst?

Stel je voor dat, na het enthousiaste verkoopverhaal met het buitenbeentje van afgelopen week, de woning al is gefotografeerd, op het internet staat en de eerste bieding al binnen is! Je bent best een beetje trots op jezelf dat je dan ook nog een zeer lage courtage hebt weten te bedingen. Over het meerdere boven de ‘bieden vanaf prijs’ krijgt het buitenbeentje overigens wel een forse ‘prestatiebonus’, maar ach, dat zal toch niet zo’n vaart lopen? Er is alleen niemand die je kan vertellen of die bieden vanaf prijs nu wel reëel was, of heb je het op het gevoel getoetst aan de WOZ-waarde?

Laatst kwam ik als makelaar een dergelijk verhaal tegen. Ik was zelf recent in dezelfde straat geweest voor een waardebepaling en nu werd het huis van de buren aangeboden voor een bedrag dat ruim € 75.000 onder mijn adviesprijs lag. Natuurlijk werd er fors overgeboden op de ‘bieden vanaf prijs’, rekent u even stilletjes mee?

Het laatste was te voorkomen geweest als u zich, net als bij de televisie, door meerdere partijen had laten adviseren. Dan had u echte keuze gehad. Misschien was de keuze voor het buitenbeentje achteraf toch niet zo een goede keuze. Er was immers maar één partij die heel hard lachte? Juist!

Wilt u echt onafhankelijk en vrijblijvend advies van een gecertificeerd makelaar? Ik kom graag vrijblijvend bij u langs, Veni Vendi (bere)kent de echte waarde.