Verduurzamen: afwachten of beginnen?

0
2455
033energie

In de komende decennia gaat Nederland van het aardgas af. Voor elke wijk komt er een warmteplan. Als woningeigenaar hoef je niet te wachten tot de gemeente daarmee klaar is, want je woning beter isoleren en je eigen stroom opwekken is altijd verstandig. Het energieloket van Amersfoort kan je daarbij adviseren.

Woningeigenaren ontdekken de voordelen van energie-besparende maatregelen, zoals meer wooncomfort, een gezond binnenklimaat en een lager energieverbruik. Het ligt voor de hand om het isoleren van gevel, dak en vloer, en het installeren van zonnepanelen te combineren met noodzakelijk onderhoud. En om de verschillende maatregelen zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen.

033energie
1 Isoleren en kierdichting (1A. dak, 1B. gevel, 1C. glas, 1D. vloer)
2 Ventilatie (warmte-terugwinning)
3 Zonnepanelen (opwekken van eigen energie)
4 Warmtepomp
5 Lage temperatuurconvectoren

Comfortabel en duurzaam

Als eigenaar van een fraaie authentieke woning neem je de ongemakken van zo’n woning gemakkelijk op de koop toe. Met de huidige bouw- en installatietechnieken is het echter goed mogelijk om ook oudere, doorleefde woningen te laten voldoen aan moderne comforteisen. Bovendien gaat dit gepaard met een gezonder binnen-klimaat, verminderd energieverbruik, lagere onderhoudskosten en een hogere woningwaarde. Een investering in duurzame maatregelen verdient zich daarom altijd terug.

Combineren met onderhoud

Het is logisch om duurzame maatregelen uit te voeren in combinatie met onderhoud, zoals de renovatie van het dak of de begane grondvloer. Het is mogelijk om zonnepanelen op fraaie wijze te integreren in een nieuwe dakbedekking. Duurzame maatregelen kun je zo tegen relatief geringe meerkosten laten uitvoeren. Dit biedt tevens interessante ‘groene’ financieringsopties, zoals een ‘groene’ lening met gunstige rentepercentages. Ook kun je de BTW op de aanschaf van zonnepanelen terugvragen. Sommige maatregelen worden door de overheid gesubsidieerd.

Behoud authentieke uitstraling

Voor het vervangen van problematische oude houten vloeren bestaan er moderne oplossingen. Sommige renovatiesystemen kunnen zelfs binnen een dag worden uitgevoerd. En dan hoef je nooit meer koude voeten te hebben in de winter. Ook gevels en houten kozijnen kunnen met behoud van de oorspronkelijke uitstraling duurzaam worden gerenoveerd. Zo kun je stap voor stap je woning verbeteren en verduurzamen.

033energie

Gratis oriënterend adviesgesprek

Het beste is om de verschillende duurzame maatregelen op elkaar af te stemmen, ook als ze met tussenpozen worden uitgevoerd. Dit wordt de no-regret-aanpak genoemd. Bij het energieloket van Amersfoort kunnen woningeigenaren desgewenst een gratis oriënterend adviesgesprek krijgen waarin duidelijk kan worden wat de mogelijkheden zijn voor hun woning. Kijk op 033energie.nl voor meer informatie.

Gratis e-book

Meer weten? Ga dan naar 033energie.nl/ebook en download het gratis e-book met heldere informatie over hoe je je woning stap voor stap kunt verbeteren met duurzame maatregelen.