De andere kant van Yarden

0
3057
De andere kant van Yarden

Tijdens ons leven staan we liever niet stil bij de dood. Toch is het van belang om tijdens je leven je afscheid al te regelen, of in elk geval kenbaar te maken wat je wil. Cremeren of begraven, een intieme ceremonie of een groots afscheid.

Daarom probeert Yarden mensen, op een eerder moment in hun leven, over de drempel van een crematorium of uitvaartcentrum te krijgen. De gedachte daarachter is tweeledig. Stel je bezoekt een uitvaartlocatie voor een ‘luchtige’ activiteit. Dan is een volgend bezoek, misschien voor de afscheid van een bekende, minder gespannen. Bovendien stimuleert het bezoek aan een uitvaartlocatie om na te denken over je eigen afscheid. Als je dat kenbaar maakt, ontzorg je degenen die jouw uitvaart moeten regelen. Een recente ‘luchtige’ activiteit was het Integratie Diner.

INTEGRATIE DINER

Tijdens het Integratie Diner in oktober verwelkomde yardenhuis van Rotterdam, Maeterlinckweg 101 Rotterdam, zo’n 100 gasten. Rotterdammers uit Hollandse en verschillende exotische culturen die in Nederland vertegenwoordigd zijn, genoten van een stamppottenbuffet en een Indische rijsttafel. De reacties van de gasten waren hartverwarmend en de organisatie kijkt terug op een geslaagde avond. Naast dit soort informele bijeenkomsten heeft herdenken bij Yarden een belangrijke plaats als onderdeel van het verwerken van de rouw. Want in de week na het overlijden van je dierbare word je geleefd: uitvaart regelen, muziek kiezen, begraven of cremeren, wie zal spreken… Maar als de afscheidsplechtigheid achter de rug is, vrienden en bekenden je het beste en sterkte hebben gewenst, blijf jij achter met je eigen gedachten en gevoelens. Pas dan begint het echte afscheid.

De andere kant van Yarden

HERINNERINGSWEKEN

Op speciale momenten in het jaar, zoals Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, Allerzielen en Kerst is het gemis van een dierbare extra voelbaar. Immers, die tijd staat in het teken van familie en geliefden en dan valt die lege plek aan tafel juist op. Daarom opent Yarden rond deze dagen de deuren van haar locaties voor mooie herinneringsbijeenkomsten met live muziek en gesproken woord. Deze avonden zijn openbaar en uiteraard gratis toegankelijk. Op Allerzielen, 2 november jongstleden, bood yardenhuis van Rotterdam ruim 150 nabestaanden de gelegenheid om hun gemis een plekje te geven. Pastor Rob Lijesen las de namen van weggevallen geliefden op en sprak een warm woord van troost. De avond werd muzikaal tot een mooi geheel gesmeed door Gospelkoor G-Roots.

De andere kant van Yarden

KERST

Ook Kerst ervaren nabestaanden als een moeilijke periode. Want juist dan draait het leven om gezin en familie. Daarom nodigt yardenhuis van Rotterdam u uit om uw dierbare(n) te herdenken. Meld u aan voor deze herinneringsbijeenkomst op zaterdag 22 december. U wordt ontvangen vanaf 17.30 uur, waarna de herdenking begint om 18.00 uur en duurt tot 21.00 uur. Deelname is kosteloos, opgeven kan via yardenhuis.rotterdam@yarden.nl.