Ruiter en paard optimaal in balans

0
2701
Equine Structural Chiropractic - Ruiter en paard optimaal in balans

Een chiropractor inschakelen voor het structureel verhelpen van bewegingsbeperkingen in de wervelkolom en het bewegingsapparaat van de mens is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. Maar wist u dat chiropractie ook voor paarden een goede aanvulling is om optimaal te kunnen presteren. Voor het meest optimale resultaat kiest u voor de gecombineerde aanpak van Equine Structural Chiropractic waarbij zowel paard als ook ruiter worden behandeld.

Volgens Gertjan van Koert behoren rugproblemen bij paarden tot een onderschat aspect binnen de diergeneeskunde. “Bij paarden kijken we vaak alleen naar kreupelheid vanuit de benen, maar onderzoek heeft nu uitgewezen dat ook de paardenrug een grote rol speelt bij verminderde prestaties. En eigenlijk is dat best wel logisch. Zo kan een beperking in de beweeglijkheid van de wervelkolom bijvoorbeeld het gevolg van een val zijn, overbelasting of een slecht zittend zadel”, legt Gertjan uit. “Hierdoor kunnen er kleine lokale blessures ontstaan met irritaties in de omliggende weefsels en gewrichtskapsels hetgeen kan resulteren in een afwijkende spierspanning en pijnlijke gewrichten. Tevens zien we na verloop van tijd compensatiepatronen ontstaan omdat het paard zich zoveel mogelijk aanpast aan de beperkingen. Dit geeft op den duur elders problemen in de rug of in de benen, soms ook met gevolg een minder goed functioneren van de orgaanfuncties ten gevolge van de stress in het zenuwstelsel. Een ervaren ruiter kan deze compensatiepatronen vaak wel aanvoelen en tijdig een paardenarts of veterinair chiropractor inschakelen.”

VETERINAIR CHIROPRACTOR

Een veterinair chiropractor is gespecialiseerd in de rug- en wervelkolom van paarden en kan volgens Gertjan uitkomst bieden bij het opzetten van een optimaal behandel- en revalidatieplan. Alleen humaan chiropractoren, dierenartsen en erkende dierfysiotherapeuten kunnen de aanvullende opleiding tot veterinair chiropractor volgen. Gertjan heeft al meer dan 15 jaar ervaring als humaan chiropractor en heeft een bloeiende praktijk met vestigingen in Zoetermeer en Rotterdam. Omdat hij in zijn privéleven veel te maken heeft met paarden en honden, besloot hij de opleiding tot veterinair chiropractor te volgen aan de International Academy of Veterinary Chiropractic in Duitsland. “Door de jaren heb ik de voordelen van humaan chiropractie gezien en ervaren (Gonstead-methode). Ik vond het dan ook een logische stap voorwaarts om mijn kunde en kennis ook toe te passen bij onze viervoetige vrienden.”

Equine Structural Chiropractic - Ruiter en paard optimaal in balans

HOLISTISCHE BENADERING

Gertjan’s missie is het helpen van ruiter en paard om een optimale structurele balans te bereiken. Een ruiter die last heeft van een structureel bewegingsprobleem kan door de compensaties in zijn/haar bewegelijkheid, een significante impact op de performance van het paard hebben. Het paard zal immers moeten compenseren met het lijf voor de ongelijke druk op het zadel en de stijgbeugels en zal daarom de bewegingen aanpassen om pijn of ongemak op te voorkomen. Het gevolg is een secundaire vermindering van de optimale balans en flexibiliteit en een verhoogd risico op blessures. “Wij behandelen vaak zowel de ruiter als ook het paard, omdat beiden in perfecte balans moeten zijn om tot optimale prestaties te komen.” De focus van Equine Structural Chiropractic (ESC) ligt op het corrigeren van structurerele bewegingsbeperkingen in de wervelkolom en het bewegingsapparaat met als doel een beter functionerend zenuwstelsel zodat het paard optimaal kan functioneren.

COMPLEMENTAIRE BEHANDELING

Gertjan benadrukt dat chiropractie niet ter vervanging van de reguliere diergeneeskunde moet worden gezien, maar als welkome aanvulling. “ESC is een ideaal hulpmiddel wanneer een paard bijvoorbeeld kampt met musculoskeletale problemen, spierspanning en stijfheid. Maar uit onderzoek is gebleken dat preventieve behandelingen ook oudere paarden fit en beweeglijk kan houden en een bijdrage levert bij het verlichten van chronische kreupelheidsklachten.”

Equine Structural Chiropractic
Actief in heel Nederland en België
T. 06-30330374
Facebook: @equinestructuralchiropractic
www.equinestructuralchiropractic.com