Match the car…Range Rover Velar

0
2911
Match the car...Range Rover Velar

Ieder kwartaal laat Rex Magazines in samenwerking met Nederlandse auto-importeurs een ondernemer, maatschappelijk betrokkene of politicus kennismaken met een populaire auto. Deze keer nam dr. Roeland Ceulen plaats achter het stuur van een Range Rover Velar.

“IK ZIT LEKKER IN MIJN VEL”

Een arts die dermatologie als specialisatie heeft, wordt huidarts of dermatoloog genoemd. Onder de meer dan 500 dermatologen in Nederland zijn er velen die graag in de huid willen kruipen van een auto. En daar horen ook auto’s bij die niet eens zo lang geleden zijn geïntroduceerd. In dit geval gaat het om de Range Rover Velar. De naam Velar is volgens de fabrikant afgeleid van het Latijnse woord velare, dit betekent ‘sluieren’ of ‘bedekken’. De naam is al eens eerder gebruikt. Toen de engineers het eerste prototype Range Rovers hadden gebouwd, wilden zij de identiteit van de auto verborgen houden. Zij kozen toen voor de naam Velar en nu wordt hij opnieuw gebruikt voor deze terreinvorser die een plaats heeft tussen de matsodont Range Rover Sport en de compacte Evoque. De Velar wil luxe, veelzijdigheid, comfort en een vleugje sportiviteit met elkaar rijmen. Een druk programma. Voor de testrijder Ceulen welteverstaan. Hij is buitengewoon nieuwsgierig hoe deze auto rijdt. Nadat de Velar op een van de gratis parkeerplaatsen voor zijn polikliniek Dermalink is geparkeerd, duurt het even voordat de dermatoloog een behandeling net voor de middagpauze heeft afgerond. Dermalink is een door de overheid erkende zelfstandige polikliniek voor dermatologie en flebologie. Topzorg dus voor huidziekten en sparaderen. Maar als Ceulen eenmaal de Velaer op zijn netvlies heeft, verraadt hij tegelijk zijn interesse voor auto’s.

ZWEVENDE DAKPARTIJ

Match the car...Range Rover Velar“Uiterlijk verschilt de stijl van deze SUV niet radicaal met die van zijn broers”, aldus de dermatoloog. “Toch verfijnt hij zich in de details en vertoont hij gladde en uitgezuiverde flanken. Ik had begrepen dat de verzonken deurklinken pas naar buiten komen wanneer de menner in de buurt komt.” En dat klopt. Het model is aerodynamischer dan voorgaande modellen, maar het is nog steeds een echte Range Rover, is voorts de indruk van Ceulen. Ondertussen beweegt de contactsleutel wat nerveus in zijn hand. Maar voordat hij instapt neemt hij de vorm van de Velar in zich op, inclusief de zwevende dakpartij en z’n schelpvormige motorkap. “De luchtroosters op de motorkap zijn er gewoon opgekleefd”, duidt hij met oog voor detail. “Maar voor de rest maakt deze auto een prima indruk. Tijd om met de kennismakingsrit te beginnen.”

Allereerst is Ceulen gecharmeerd van het interieur. De fabrikant verdient van hem al een serenade dankij onder meer de digitale tellers, een middenscherm én een extra display dat naadloos geïntegreerd is in de middentunnel. “Alles is verzorgd, maar dat laatste is uitzonderlijk mooi gedaan. Dat je moet leren waar alle functies zitten, spreekt voor zich, maar de bediening en de grafische vormgeving is een feest. Daar hoort ook zeker een uitstekende rijhouding bij, een goede materiaalkeuze en een aardig zitmeubilair. En over het zitmeubilair gesproken. De stoelbekleding is voorzien van prachtige materialen. Bovendien is het voor het eerst dat ik in een auto rijd die voorzien is van een verwarmingssysteem in het stuurwiel. Mijn handschoenen kan ik wel thuislaten.”

SOCIAL MEDIA

Match the car...Range Rover VelarWanneer alle veiligheidsvoorschriften in acht zijn genomen, is een druk op de startknop genoeg om in de oliestoker de ophokplicht van de 300 Britse volbloeds op te heffen. Zichtbaar is dat Ceulen zich gelijk thuis voelt in deze SUV. Hij stuurt de moeiteloos door het Amersfoortser verkeer om voorts de neus van de Velar richting de A1 te sturen. Natuurlijk kijkt hij af en toe op zijn horloge om het tijdstip van de volgende afspraak niet uit het oog te verliezen. “Met de komst van social media zien we dat mensen steeds meer bezig zijn met hoe ze er uit zien”, vervolgt Ceulen. “Daarbij heeft de huid een belangrijk aandeel. Dit orgaan komt niet voor niets veel voor in de Nederlandse uitdrukkingen en spreekwoorden. ‘Lekker in je vel zitten’, is er zo een. Ons dermatologisch team plus onze vier gewaardeerde medewerkers zorgen dat de patiënt dat blijft. ‘Lekker in je vel zitten’ geldt uiteraard ook voor de cosmetische dermatologie dat sinds deze herfst onder het dak van Dermalink is geplaatst. Maar de uitdrukking slaat ook zeker op deze auto. Het weggedrag is zeer prettig. Dankzij het elektronisch geregelde onderstel reageert de auto als een normale sedan. Hij helt maar weinig over in snel genomen bochten en reageert erg voorspelbaar in het grensbereik. De besturing is mooi precies en direct. Ik neem aan dat het terrain response-systeem in het terrein erg goed bruikbaar is. Uiteraard kun je met deze Velar met een gerust hart het terrein induiken – en er ook weer uitkomen. Tijd heb ik er niet voor. Dat komt nog wel. Maar ik moet nu weer naar de zaak. Ik zou een tevreden klant kunnen zijn. Voor elk detail is gekozen vanuit het oogpunt van een geraffineerde en eigentijdse rijbeleving.”

Meer weten over deze auto?
Serry Hilversum
Oscar Romerolaan 2, Hilversum
T. 035-6261360
www.serry.nl

Breeland
Autolettestraat 16, Rotterdam
T. 010-2424500
www.breeland.nl

Romijn
Neckar 7-9, Den Haag
T. 070-3012442
www.romijngroep.nl