Alle tandheelkundige disciplines op één praktijkvloer

0
2949
Tandheelkundig Centrum Amersfoort-Vathorst - Alle tandheelkundige disciplines op één praktijkvloer

Bij Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst kunnen alle specialisten vanuit meerdere tandheelkundige disciplines naar het gebit kijken en daar waar nodig een behandeling op toepassen. “Een paar jaar geleden ben ik in Vathorst neergestreken met het ondernemende doel om deze multifunctionele praktijk te beginnen. One-stop shop in tandheelkundige zorg is voor de patiënt handig, want hij of zij kan bij een solist niet meer terecht voor alle tandheelkundige behandelingen.”

Dit zegt Remco Scheringa, tandarts en eigenaar van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst in de representatieve ontvangstruimte. In een oogopslag is het duidelijk dat hier alle tandheelkundige disciplines zijn geïntegeerd in tien behandelkamers. “Dit is het resultaat van louter meedenken met de patiënt”, weet Scheringa. “We werken nu twee jaar op deze nieuwe locatie. Op dit moment hebben we 16 tandheelkundig gerelateerde disciplines op een werkvloer samengebracht. Disciplines die goed met elkaar geïntegreerd zijn.” Alle nieuwe patiënten krijgen allereerst een map met alle behandelingen die dit tandheelkundig centrum uitvoert. “Sinds we deze praktijk hebben geopend, hebben we heel wat nieuwe patiënten mogen ontvangen. De omvang van de praktijk is erop berekend. De zorgvraag is uiteraard divers. Behalve de reguliere zorg kan het gaan om een uitgebreid behandelplan dat samen met onder meer de tandarts wordt uitgestippeld. Als de patiënt ermee akkoord gaat, dan plannen we de zorg ook in de eerste achtereenvolgende weken zodat de patiënt snel geholpen kan worden. En snelheid wordt natuurlijk ook geboden bij acute klachten. De betreffende patiënt wordt dezelfde dag geholpen.”

SYNERGIE

Op de staalkaart van Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst staan behalve de tandarts en de mondhygiënist ook tal van disciplines vermeld, zoals die van een kaakchirurg. Opmerkelijk want een dergelijke zorg wordt niet vaak aangebonden in een eerstelijns praktijk. “Kijk, dankzij synergie zijn de kosten lager dan de som der individuele tandtechnische delen. En het bespaart ook nog tijd. De patiënt hoeft niet verwezen te worden naar een specialist buiten onze praktijk. Met een kaakchirurg van het Meander Medisch Centrum hoeft de patiënt die dus niet naar het ziekenhuis voor bijvoorbeeld een wortelpuntbehandeling, het verwijderen van verstandskiezen of een implantaatingreep. Daarnaast hebben we alle vaardigheden in huis als het gaat om implantologie en parodontologie. Ook is er een endodontoloog met bijzondere kennis en vaardigheid op het gebied van de kanaalbehandelingen. Een belangrijke schakel is de esthetische tandheelkunde, in dit geval Cad/Cam tandheelkunde. Wij maken hoogwaardige en perfect zittende kronen, implantaatkronen, facings en bruggen met de modernste Cad/Cam-technieken,” legt Scheringa enthousiast uit. “Op basis van een digitale mondscan vervaardigen wij een kroon of brug uit lithium disilicaat met duurzame en bewezen klinische eigenschappen. Dat is glaskeramiek dat uitstekend geschikt is voor de vervaardiging van full-contour restauraties. Eenvoudig gezegd zijn we in staat om de kies of tand die we ’s ochtend hebben beslepen in de namiddag te voorzien van een definitieve kroon. En dat geldt ook voor andere elementen, zoals een brug. Happen en een paar dagen rondlopen met een vervelende noodvoorziening is nu echt voorbij. Maar de staalkaart is daarmee nog niet volledig zonder de gnatholoog te noemen. Zij richt zich op de diagnose en behandeling van pijn en problemen met kauwen. Belangrijke onderdelen van de werkzaamheden van de gnatholoog betreffen kaakklachten, bijvoorbeeld pijn aan kaakgewrichten en kauwspieren. Of het gaat om kaakgewrichtsgeluiden en een beperkte kaakbeweging en pijn in het gezicht. Daarnaast is zij deskundig op het gebied van een aantal slaapstoornissen dat gerelateerd is aan het kauwstelsel, tandenknarsen, slaapapneu en de tandheelkundige gevolgen daarvan.”

OOK ZATERDAG OPEN

“In het verlengde daarvan hebben we een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kaakpijn en kaakgewichtsklachten en een logopedist”, vervolgt Scheringa. “Een goede positie van de tong zorgt nu eenmaal voor een dito positie van het gebit. En ten slotte heeft ook orthodontie bij ons een belangrijke plaats op de werkvloer. Zij begeleiden de groei en ontwikkeling van de kaak, tanden en kiezen. En ook in deze discipline zal straks de digitalisering een belangrijke rol spelen. Behalve kinderen zien we ook vele volwassen waarmee we eerst een behandelplan doornemen. Tegenwoordig zijn er talloze mogelijkheden voor een recht, gezond en stralend gebit.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst is doordeweeks open van zeven uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds. Opmerkelijk is dat het initiatief om de praktijk ook op zaterdag te openen, de nodige drukte in de praktijk heeft opgeleverd. “We zijn van negen uur tot vier uur open”, aldus Scheringa. “We voorzien duidelijk in de behoefte van patiënten die doordeweeks vanwege hun werk of anderszins niet in staat zijn om bij ons op controle of voor een behandeling te komen. Gezinnen die zaterdags zijn ingepland, zijn zelfs geen uitzondering. Het is een drukke dag in een praktijk waar de patiënt/behandelaar relatie altijd voorop staat.”

Tandheelkundig Centrum Amersfoort Vathorst
Angelinapolder 113C, Amersfoort
T. 033-4790263
www.tcamersfoortvathorst.nl