Wist u dat… alles over uv-stralen

0
3274

Iedereen weet dat de zon UltraViolette straling (UV) afgeeft en dat deze straling schadelijk kan zijn als iets er te lang aan wordt blootgesteld. Wat wellicht minder bekend is, is dat er zichtbare- en niet zichtbare UV stralen zijn.

INDEXATIE UV-STRALEN

UV-A is het zichtbare licht van de zon en vormt 98,7% van de UV-straling die de aarde bereikt. De ozonlaag heeft hierop weinig invloed. Het veroorzaakt huidveroudering, gaat grotendeels door glas en kleding en veroorzaakt melanoom, de dodelijkste vorm van huidkanker. UV-B vormt 1,3% van de UV-straling en is niet zichtbaar. De ozonlaag heeft hier wel een grote invloed op. Het veroorzaakt zonnebrand en bruin worden, gaat niet door glas en veroorzaakt andere vormen van huidkanker. UV-C stralen zijn het dodelijkst, maar worden volledig tegengehouden door de atmosfeer. Hier hebben wij dus vrijwel nooit mee te maken.

ZONNEBRAND EN KLEDING

Alleen UV-B veroorzaakt bruin worden of verbranden. Zonnebrandcrèmes of -lotions bevatten daarom stoffen die bedoeld zijn om UV-B straling te blokkeren. Slechts enkele bevatten ook stoffen die tegen het minstens zo gevaarlijke UV-A beschermen. In tegenstelling tot UV-B gaat UV-A grotendeels door kleding en glas. Mensen en vooral kinderen (zeker als ze overgevoelig zijn voor UV-straling) zijn niet beschermd tegen UV-A als ze buiten een gewoon T-shirt aan hebben of binnen in de serre gaan zitten. Het is dus begrijpelijk dat een goede bescherming tegen UV stralen essentieel is. Het grootste gedeelte van ons kledingassortiment biedt bescherming tegen UV-A én UV-B stralen. De mate van bescherming bij kleding wordt aangegeven met een UPF factor. Dit is niet te vergelijken met de SPF factor van zonnebrandcrèmes en -lotions, die alleen de bescherming tegen UV-B stralen aangeeft. Met de UPF factor wordt aangegeven de mate van bescherming tegen UV-A én UV-B stralen, rekening houdend met dat het materiaal een minimale bescherming blijft bieden indien het droog of nat is.

UPF factor Mate van bescherming % UV stralen die geblokkeerd worden
UPF 15 – 24 Goed 93.3 – 95.9
UPF 25 – 39 Zeer goed 96.0 – 97.4
UPF 40 – 50+ Uitstekend 97.5 – 98+

VOOR DE BEELDVORMING

Katoenen T-shirts hebben een UPF van slechts 5 tot 10. Als katoen nat wordt, is dat zelfs nog maar de helft! De technische shirts in ons assortiment bieden zowel droog als nat een veel betere bescherming: vanaf UPF 20 tot 50+.

BESCHERMING VAN UW HOOFD

Naast de bescherming van uw lichaam en ogen tegen de schadelijke UV stralen is het hoofd vaak een vergeten iets. Een cap, hoed of Buff, met de juiste UPF factor, zorgt niet alleen voor voldoende bescherming tegen UV stralen, maar kan ook het hoofd koel houden door schaduw en ventilatie. Voor vragen of advies over de mogelijkheden op het gebied van UV bescherming bent u van harte welkom in onze winkel.