Landelijk vergaderen in de Randstad

0
3168
Leefgoed de Olifant (c) Joke Schut

In Hitland-Noord, langs de Hollandse IJssel, net buiten Rotterdam, is de voormalige steenplaats van ‘Steenoven De Olifant’ omgevormd tot ‘Leefgoed de Olifant’. Tot begin jaren 20 van de vorige eeuw werden in deze veldsteenoven (steenfabriek) de bekende Hollandse ijsselsteentjes gebakken. De oude steenplaats die als grootste steenfabriek in de regio ‘De Olifant’ werd genoemd, werd in 1972 een woondomein. De steenoven, door ir. Sipkema onder architectuur van Gunnar Daan omgebouwd tot monumentale villa, is nu de plek waar culturele evenementen plaatsvinden. Sinds enige jaren organiseren de huidige bewoners Ahja Marijn Sipkema en Ariann Kraaijeveld, beter bekend als ‘De Dames’, in het woongedeelte van de Steenoven concerten, exposities en kleinkunstvoorstellingen. Daarnaast beschikt het Leefgoed over diverse locaties die uitermate geschikt zijn voor vergaderingen en workshops.

BUITEN DE DEUR VERGADEREN

“Het woondomein dat door de jaren heen in diverse stukken was opgedeeld, is nu weer samengevoegd tot één groot gebied van twee hectare met diverse opstallen”, vertelt Mirjam Kamminga die als rechterhand van chefkok en bedrijfsleider Erwin de Visser alles in goede banen leidt. Nadat eerst de voormalige varkensschuur ‘De Beer’ werd omgebouwd tot vergaderlocatie, telt het Leefgoed inmiddels diverse unieke en inspirerende ruimtes voor vergaderingen en workshops van twee tot 45 personen, zoals ‘De Beer’, ‘De Plaets’, ‘De Open Zander’, ‘De Blokhut’ en ‘De Hut’ met een fantastisch uitzicht op de wijde omgeving. “In combinatie met de cateringservice van Leefgoed de Olifant is uw vergadering of workshop dan ook in goede handen”, aldus Mirjam. Voor Mirjam, die jarenlang actief is geweest in de Goudse horeca, is het werken in het landelijk gelegen Leefgoed als een warm bad. “Het is hier zo prachtig en rustiek en je zit midden in het natuurgebied Hitland op slechts een steenworp van Rotterdam.”

RESTAURANT EN THEEHUIS IN DE NATUUR

De oude wagenschuur van de voormalige boerderij bij de oude steenplaats is nu Restaurant & theehuis De Dames. De naam is heel passend vanuit historisch perspectief, omdat in het dijkhuis naast het restaurant lange tijd twee zussen hebben gewoond: de dames Bloot. Het restaurant & theehuis heeft een sfeervolle ambiance met een stamtafel en een schitterend zonnig en verwarmd terras met een ecologisch dak, en tijdens de winterse dagen verwarmt een knusse spekstenen kachel het gebouw. Genieten staat bovenaan. ‘De Dames’ ligt tussen de historische werkhaven in de IJssel aan de Groenendijk en het Recreatieschap Hitland. “We serveren een heerlijke lunch, een diner of een eenvoudig drankje met een hapje. Eigengemaakte appeltaart, een eerlijke biologische koffie, en een keur aan thee horen bij onze formule”, vertelt chef-kok Erwin de Visser die verantwoordelijk is voor het totale gastvrijheidsconcept op het Leefgoed. “We serveren zo veel mogelijk verse producten uit deze streek èn Zeeland. We verrassen onze gasten graag met betaalbare culinaire gerechten.”

Meer info: www.leefgoed.nl

Fotografie: Joke Schut