WOZ, uw huis gewaardeerd door de overheid

0
3726
Veni Vendi Makelaars

Wederom een onderwerp waar de meeste mensen liever niet op een verjaardag het gesprek mee willen openen. Want, is het huis van de buren even veel waard als dat van jullie? Ik begrijp dat u onderwerpen als uw persoonlijke vermogen en financiën niet direct op tafel wenst te leggen. Alhoewel de WOZ-waarde officieel openbaar te raadplegen is sinds eind vorig jaar.

WAT IS DE WET WAARDERING ONROERENDE ZAKEN EIGENLIJK?

Een instrument van de overheid voor het heffen van verschillende belastingsoorten zoals: onroerendezaakbelasting (0,1407%), eigen woning forfait (0,75%), waterschapslasten, maar de waarde wordt ook gebruikt voor de taxatie van onroerend goed bij overlijden van uw dierbare. U krijgt dus nog al eens te maken met die bewuste WOZ-waarde. Ook de gemeente Lansingerland stelt deze waarde ieder jaar vast met een waarde peildatum één jaar in het verleden, dus per 1 januari 2016. Ik verwacht dit jaar eerlijk gezegd een forse stijging van de WOZ waarde, en daarmee ook alle andere samenhangende heffingen.

VERLAGEN OF JUIST VERHOGEN?

Verhogen, hoor ik u denken, ik maak direct bezwaar tegen de nieuwe WOZ-waarde! Maar, op welke gronden doet u dit en is dit in alle gevallen wel zo verstandig? Simpelweg bezwaar maken op de procentuele waardestijging, kan ik u verzekeren, is gedoemd om afgewezen te worden. En, is het wel zo verstandig om een verlaging te bedingen? Zo houden verzekeringsmaatschappijen tegenwoordig ook rekening met de WOZ-waarde bij het vaststellen van de opstalverzekering. En wat denk u van de bank? U kunt profiteren van een renteaanpassing bij het oversluiten van uw hypotheek, indien deze onder de 90% van uw WOZ-waarde ligt. Maar er is nog een reden waarom u misschien beter af kunt zien van bezwaar tot verlaging, bent u bijvoorbeeld voornemens op korte termijn uw woning te verkopen? Laat die hoge waarde dan liever staan, ook kopers kijken naar deze waarde.

Twijfelt u aan de vastgestelde WOZ-waarde, overweegt u uw hypotheek over te sluiten of heeft u plannen binnenkort te verhuizen? Belt u ons dan, wij komen in alle gevallen vrijblijvend voor professioneel advies bij u langs. Want Veni Vendi makelaars (bere)kent uw echte kansen!