Tekenweetjes

0
3616
Outdoor Store Van Herwijnen

Vrijwel iedereen weet wat een teek is en wat deze doet, maar weinig mensen weten wat voor problemen dit kleine beestje kan veroorzaken als er niet zorgvuldig met een tekenbeet wordt omgegaan. Het besef om je tegen muggen te beschermen is merkbaar ingeburgerd bij onze klanten, maar dat geldt voor de teek helaas nog niet. Vandaar dat wij aansluiting zoeken met de landelijke Week van de Teek (3 t/m 7 april) om onze klanten ook hierin van de broodnodige informatie te voorzien.

WAAROM KAN DE TEEK GEVAARLIJK ZIJN?

Gemiddeld 1 op de 5 teken is besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme is een multi-systeem ziekte en kan leiden tot onder andere neurologische (zenuwstelsel/hersenen), dermatologische (huid), reumatologische (spieren en gewrichten) cardiologische (hart), opthalmologische (ogen), psychiatrische en aspecifieke symptomen. Niet of onvoldoende behandeld kan de ziekte ernstig beperkend zijn en zelfs leiden tot invaliditeit. Preventie tegen tekenbeten is dus essentieel als u een wandeling in het bos maakt, lekker in de tuin bezig bent of gewoon, om wat voor reden dan ook, de natuur in gaat.

WIST U DAT?

Er veel informatie over teken te vinden is, maar dat de meesten hier niet van op de hoogte zijn? Soms schrikken klanten als zij van ons enkele feiten horen: Uit onderzoek van de Natuurkalender blijkt dat er gemiddeld 100.000 teken per km2 in Nederland zijn en dat, afhankelijk van het leefgebied van de teek, 0 tot 50% van de teken besmet is met de Borrelia bacterie. Alleen de vrouwtjes-teek bijt, ze legt maar liefst 1.000 tot 2.000 eitjes na de beet, waarna ze sterft. Zo zijn er nog wel meer feiten over teken te noemen.

PREVENTIE

Wij willen voorkomen dat ook u besmet wordt door een tekenbeet. U kunt gewoon blijven genieten van de natuur, maar controleer uzelf vooral goed als u weer thuis bent. Kleedt u zo goed mogelijk voor een bezoek aan de natuur. Draag een lange broek, met de broekspijpen in de sokken, kleding met lange mouwen, goed gesloten schoeisel en een hoofddeksel. Als extra voorzorg kunt u ook kiezen voor kleding die tegen insecten (teken en muggen) geïmpregneerd is. Gebruik een tekenwerend middel met 40% of 50% DEET of een natuurlijke variant zoals Anti-Teek van CarePlus. Zorg er voor dat u altijd een tekentang of tekenkaart bij u heeft om direct een teek te verwijderen zodra u deze gevonden heeft.

VRAGEN OVER PREVENTIE OF ANDERE INFORMATIE OMTRENT TEKENBETEN?

Schroom niet om langs te komen of contact op te nemen.