Een einde aan rug- en nekklachten

0
4367
OREC

Meer dan 80% van de bevolking krijgt tijdens het leven te maken met rug- en of nekklachten. Vaak worden deze klachten ‘behandeld’ met symptoombestrijdende medicijnen als paracetamol en ontstekingsremmers waarbij aan de onderliggende oorzaak voorbij wordt gegaan. Met het ‘evidence-based’ DAVID-Rug-Concept wordt de bron van uw klachten op een wetenschappelijke wijze aangepakt.

Rug- en nekpijn ontstaat volgens fysiotherapeut Jorik van Toorenburg van OREC Zonnestraal op allerlei manieren. “Soms is het aanwijsbaar, bijvoorbeeld door overbelasting van de spieren bij tillen, een val of struikelen. Ook kan er pijn ontstaan in rug, nek en schouders door verkramping veroorzaakt door stress. In bepaalde beroepsgroepen en bij topsporters die veel van hun lichaam vragen kunnen ook klachten ontstaan”, legt Jorik uit. “Ons doel is om samen met u de pijn en bijkomende beperkingen in uw dagelijks leven weg te nemen en de kans op herhaling te voorkomen. Bij OREC brengen we uw nek en/of rugklachten in kaart middels een anamnese, een lichamelijk onderzoek, een krachtonderzoek op de DAVID-testapparatuur en een stabiliteitsonderzoek met bewegingssensoren. Op deze manier onderbouwen we uw therapie en kunnen we de resultaten toetsen.”

DAVID-RUG-CONCEPT

Het DAVID-Rug-Concept (onderdeel van het OREC Rug-concept) is volgens fysiotherapeut Rogier Bokelman een uniek en wetenschappelijk onderbouwd (evidence-based) trainingsconcept waarbij bij de verzwakte ‘vervette’ spieren gerichte spierkrachttraining wordt uitgevoerd. “Speciaal ontworpen specifieke fitnessapparatuur zorgt voor een zeer veilige en effectieve manier van bewegen ter verbetering van de mobiliteit, kracht en coördinatie. Dit in combinatie met functionele oefeningen, core-training, tiltechnieken en adviezen voor het dagelijks leven maken dit concept een succes voor veel rugklachten.” De intake bestaat uit een algemene vragenlijst om te bepalen of u in aanmerking komt voor het rugconcept. Een fysieke test (nulmeting) geeft inzicht in de actuele status van de mobiliteit en spierkracht in de rug. “Samen met de fysiotherpeut wordt een persoonlijk behandelplan samengesteld waar desgewenst specialisten van andere disciplines een bijdrage aan leveren”, legt Rogier uit. “Daarbij kunt u denken aan een sportpsycholoog, een ergotherapeut, een Mensendieck oefentherapeut of diëtist. Zo zal de fysio-/manueeltherapeut lokaal de ruggewrichten passief bewegen als actief bewegen van deze gewrichten voor de rugpatiënt te pijnlijk is (‘mijn rug zit op slot’ of ‘mijn rug voelt stijf aan’). Het passief bewegen door de fysiotherapeut is overigens pijnvrij en onderhoudt de gewrichten in de eerste acute fase van de rugpijn. Hij biedt het lichaam als het ware een normale beweging aan waardoor langdure rugklachten in de meeste gevallen worden voorkomen.” Indien nodig beoordeelt de ergotherapeut uw rugbelasting in de thuis- en werksituatie. Gedurende het behandelplan wordt de rugtest periodiek herhaald zodat de behandelaar inzicht krijgt in de voortgang van het proces voor uw specifieke rugklachten. Na afloop van het behandelprogramma heeft u de mogelijkheid om preventief en onder deskundige begeleiding te blijven trainen bij OREC. Hierdoor blijven de resultaten gewaarborgd en staat u onder blijvende controle.

ZOFIT

Naast het hoofdgebouw beschikt OREC op de locatie op landgoed Zonnestraal over een goed geoutilleerde sport- en fitnessruimte (ZOFIT) waar u onder begeleiding van een deskundige fysiotherapeut wordt begeleid. “Voor specifieke doelgroepen zijn effectieve en bewezen programma’s opgesteld die op afspraak ook toegankelijk zijn voor mensen die niet onder behandeling zijn geweest bij OREC”, aldus Jorik. “Zo richt onze Seniorenfitness zich bijvoorbeeld met name op snelkracht, evenwicht, balans en algemene conditie. In elk trainingsprogramma staat een gezonde leefstijl in combinatie met bewegen centraal, waarbij de gewonnen fitheid toepasbaar moet zijn in het dagelijks leven.” Daarnaast worden er regelmatig outdoor ‘bootcamp’-achtige trainingen op het landgoed gehouden. De trainingen vinden plaats in kleine groepjes op vaste tijdstippen zodat er tevens een soort van saamhorigheid wordt opgebouwd onder gelijkgestemden.

OVER OREC

Fit zijn én fit blijven. Dat is de doelstelling van OREC. “Wij begeleiden u om deze doelstelling te behalen. Bij een blessure is een spoedig herstel met een structurele verbetering in de kwaliteit van uw bewegen ons streven. Om dit bereiken bieden wij u altijd een zorgverlener, welke gespecialiseerd is in uw specifieke hulpvraag”, aldus Jorik. “Door deze specialisatie, het toepassen van de nieuwste wetenschappelijke kennis en onze actieve inbreng bij universiteiten en opleidingsinstituten staan wij garant voor de beste (para)medische zorg.” Als kenniscentrum werkt OREC nauw samen met toonaangevende (sport-)artsen, orthopedische chirurgen, cardiologen en wetenschappers. De kwaliteit die in het OREC wordt geleverd is gebaseerd op jarenlange ervaring en kennis op het gebied van orthopedische revalidatie. Daarom komen naast mensen uit de regio ook veel bekende topsporters vanuit heel het land speciaal naar OREC om te worden behandeld door fysiotherapeutisch specialisten. Dus kampt u met rug- en / of nekklachten, of wilt u komen trainen bij Zofit, neem dan contact op met OREC voor een behandelplan op maat.

LANDGOED ZONNESTRAAL

Orthopedisch Revalidatie en Expertise Centrum (OREC) is sinds jaar en dag gevestigd in het hoofdgebouw op landgoed Zonnestraal. Landgoed Zonnestraal beslaat circa 120 hectare en ligt in het Loosdrechtse Bos. De unieke locatie midden in de natuur is het landgoed is verassend snel bereikbaar. Het complex is een officiële kandidaat voor de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het onlangs gerestaureerde hoofdgebouw van OREC werd in het begin van de 20ste eeuw ontworpen door een bekende Nederlandse architect Jan Duiker, en is een beroemd voorbeeld van het ‘Nieuwe Bouwen’. Het gebouw werd op 12 juni 1928 geopend en was oorspronkelijk bedoeld als sanatorium voor diamantslijpers die tuberculose hadden opgelopen. Na zijn functie als sanatorium heeft het gebouw altijd zijn medische functie behouden. Door de bijzondere architectuur heeft het gebouw vaak gediend als filmset van bekende Nederlandse bioscoopfilms en televisieseries, waaronder: Dik Trom, Penoza en Gooische Vrouwen.

OREC
Loosdrechtse Bos 17, Hilversum
Lijsbet Eelantsplein 1, Weesp
T. 035-5385460
www.orec.nl